Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 23 /11:17

Psichiatras Leonas Kačinskas: valdžios antialkoholinės priemonės nukreiptos į sveikus žmones, o alkoholikai lieka užribyje

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vedėjas, psichiatras Leonas Kačinskas sako, kad dabar valdžios parengti alkoholio prieinamumo ribojimai reikalingi, bet jie nukreipti į sveikus žmones, tuo metu daugiausiai jėgų ir pagalbos reikėtų skirti alkoholikams, kurie dabar lyg užmirštami.
Leonas Kačinskas
Spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Psichiatras sakė, kad jį iš dalies džiugina valdžios veiksmai, kita vertus – liūdina pasirinktos priemonės. Jis sutinka, kad reklamą reikia riboti, prieinamumą jaunimui, tačiau jam susidarė įspūdis, kad kaimo prasigėrėliai lieka pamiršti.

„Uždarius parduotuves kaimuose, jie atras surogatus, atsiras stiprios psichozės, atsiras sunkesnės ligos, kurias mums reikės gydyti ateityje“, – sakė jis.

L.Kačinsko teigimu, nors paskelbtas skaičius – 16 litrų grynojo alkoholio vienam žmogui per metus, daug ką išgąsdino, bet šis skaičius nėra išgalvotas – tokioje realybėje mes gyvename.

Atsiras surogatai, psichozės, kurias mums reikės gydyti ateityje.

„Draudimas vartoti alkoholį yra trumpalaikė priemonė. Girtaujantys asmenys ilgainiui ras priemonių, kaip tuos draudimus apeiti ir patenkinti savo priklausomybę“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

L.Kačinsko teigimu, nesigilinant į tai, kodėl žmonės apskritai geria, nieko pasiekti nepavyks. Pirmiausia, anot jo, reikia suprasti, kad geriantys žmonės serga ir jiems reikia padėti.

Psichiatro teigimu, apie 40 proc. alkoholikų nori ir mėgina gydytis, o valdžia šiems žmonėms jokių išeičių dabar nesiūlo.

„Draudimai nukreipti į žmones, kurie nėra priklausomi. Susidaro įspūdis, kad geriančius žmones valdžia tiesiog nurašo. Deja, eliminavę juos iš visuomenės ir pasmerkę kaip jau degradavusius, problemos neišspręsime“, – teigė jis.

Gydytojas teigia, kad reikia žvilgsnį nukreipti į regionus, kur girtaujančių žmonių daugiausia. Psichiatro teigimu, reikia savivaldybėse kurti savitarpio pagalbos grupes, galimybę lankyti 12 žingsnių Minesotos programą.

Jis pasisako už alkoholio prieinamumo mažinimą.

Paklaustas, kodėl žmonės geria, sakė, kad yra 101 priežastis – vieni dėl to, kad bloga, kiti atvirkščiai.

„Žmonės neturi visaverčio gyvenimo, tai yra problema nuo vaikystės – darželio, mokyklos. Ne universitetų jungimas, o čia yra didžiausia problema. Vaikai turi būti auklėjami, šviečiami, požiūris turi būti ugdomas į geriančius“, – sakė jis.

Psichiatro teigimu, dažnai priklauso nuo aplinkinių žmonių – žmonėms reikia ištiesti ranką pačiu blogiausiu metu.

Kartais būna, kad iš pažiūros beviltiški žmonės pakyla, nebegeria ir susitvarko. Gydytojas pabrėžė, kad alkoholizmo liga trunka visą gyvenimą.

Anot L.Kačinsko, sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai grupė medikų dar sausį pateikė pasiūlymus, kaip reikėtų spręsti alkoholizmo problemą.

„Psichiatrai turėtų mokyti rajonų savivaldybių socialinius darbuotojus, kaip elgtis su šitais žmonėmis, kaip jiems padėti dėl gydymo, kaip vykdyti motyvacijas. Aš tikiuosi, kad mes atsakymą į tai gausime, nes ministras iš tiesų yra specialistas šios srities“, – sakė gydytojas.

Problema – kaimuose

Alkoholio rinkos ekspertas Dainius Kalina teigė, kad veiksmai turėtų būti nukreipti į problematiškiausią grupę, kuri gyvena kaimuose. Anot jo, tyrimai parodė, kad dešimtadalis žmonių išgeria 40 proc. alkoholio.

Kaimas, anot jo, labiausiai mėgsta stiprų alų. „Galima diskutuoti kodėl taip yra, bet Europoje nėra tokių dalykų kaip bambaliai, stiprus alus, kai 2 litrinių butelių pakanka tam, kad prisitvotum“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kalina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kalina

D.Kalinos teigimu, draudimai, kurių vis daugėja, nesprendžia esminės problemos.

„Reikėtų sakyti, kad jeigu būtų subalansuota akcizų sistema ir ieškoma kompleksinių sprendimų, kaip padėti, galėtume rasti geresnių rezultatų“, – teigė jis.

A.Veryga pasiūlė išimtis

Valdžiai svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus, renginių organizatoriai baiminasi, kad planuojami alkoholio ribojimai sugriaus festivalius arba privers juos išsikelti į užsienį. Pataisose numatyta, kad masiniuose renginiuose prekyba alkoholiu draudžiama.

Reaguodamas į išsakytus nuogąstavimus, sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga su grupe parlamentarų pasiūlė išimtis: renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholiniai gėrimai draudžiami nebūtų, tačiau muzikantai tokiomis nuolaidomis džiaugtis neskuba. Renginių organizatoriai toliau nuogąstauja, kad prekyba alkoholiu festivaliuose būtų neįmanoma dėl apribotos prekybos sezoninėse lauko kavinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius