Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 21

Projektavimo niuansai Kaune: dujas įvesti numatė per dešimtmetį kaunietės puoselėjamą grožį

15min redakciją pasiekė susirūpinusios kaunietės Ados skambutis – prie daugiabučio ji savo lėšomis apie dešimtmetį puoselėjo gražius želdynus, kurių vienu ypu vos nesunaikino dujas kaimynams įvesti atvykę darbininkai. „Kažkoks barbarizmas, kaip galima suprojektuoti dujotiekio trasą neatvykus į vietą?“, – stebėjosi Ada. AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) sutiko pakoreguoti projektą.
Daugiabučio namo kiemas K. Veverskio gatvėje
Daugiabučio namo kiemas K. Veverskio gatvėje / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Ada prieš dešimtmetį įsikraustė į naujai Kauno K.Veverskio gatvėje pastatytą daugiabutį. Tuomet šalia jo plytėjo šabakštynai. Moteris pasiraitojo rankoves ir viena pati ėmėsi tvarkyti aplinką, puoselėjo gėles, krūmus, kitus želdynus, įtaisė net kates atbaidančius prietaisus. Tačiau vasario 19 dieną jos kuriamam grožiui iškilo pavojus – po langais pasirodę darbininkai ėmė rausti žemę, ruošdami vietą dujotiekio trasai. Pasirodo, priešais gyvenantieji nusprendė įsivesti dujas.

„Stebiuosi projektuotojos darbu ir požiūriu į aplinką ir jos tvarkymą. Neatvykusi į vietą „priprojektavo“ – nubraižė logikos neturinti planą. Kažkodėl dujotiekis dukart turi kirsti trinkelėmis grįstą pėsčiųjų taką, nors galima apsieiti ir su vienu kirtimu. Ir kažkodėl numatyta tiesti per mano želdinius, kuriuos savomis lėšomis puoselėju 10 metų, kai tai galima daryti per netvarkomą teritoriją palei kaimynų valdas. Barbarizmas“, – stebėjosi moteris.

Anot jos, kai kurie augalai jau ėmė žydėti – prasidėjo vegetacinis laikotarpis, tad gaila būtų tiek įdėtų pastangų. Niekas neatvažiavo ir neįvertino, ką praras gyventojai ir kaip už tai bus atlyginta.

Darbininkai, pamatę želdinius, pasak Ados, nusprendė darbus sustabdyti.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daugiabučio namo kiemas K. Veverskio gatvėje
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daugiabučio namo kiemas K. Veverskio gatvėje

Moteris portalui pateikė nuotrauką, kurioje raudona spalva pažymėta, kur turėjo būti kasama dujotiekio trasa, o mėlyna – kaip galėtų būtų kasama, nedarkant sklypo, želdinių, dvejose vietose neardant pėsčiųjų tako.

15min žurnalistei nuvykus į vietą, pavyko pasikalbėti ir su Ados kaimynais, kuriems ir bus vedamos dujos. Šie taip pat stebėjosi tokiu projektuotojos darbu, tikino, kad darbus atvyko atlikti UAB „Labas GAS“ darbininkai. Į išsiųstą užklausą įmonė žurnalistei neatsakė, tačiau pakomentuoti situaciją sutiko AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Komentarą 15min pateikė darbus užsakiusios ESO įmonės Ryšių su visuomene projektų vadovas Tomas Kavaliauskas. Jis padėkojo, kad buvo pranešta apie gyventojų nuogąstavimus dėl dujofikavimo projekto Kareivinių/Veverskio gatvių sankirtoje Kaune.

„ESO labai vertina visuomenės ar atskirų gyventojų nuomonę bei poreikius ir visada siekia rasti visoms pusėms tinkamiausio sprendimo, jei tai neprieštarauja teisės aktams ir projektavimo normoms. Projektuotojai rengdami projektus naudojasi infrastruktūrinių tinklų duomenų bazėmis. Remiantis jomis ir projektuota dujotiekio trasa. Įgyvendinant pirminį klientų dujofikavimo projektą, siekta dujotiekį kloti taip, kad prie jo ateityje galima būtų prijungti ir kitus klientus, jei tokių būtų. Kol buvo derinamas pirminis sprendinys, gyventojai nebuvo išreiškę kokių nors pastabų ar pageidavimų, todėl rangovai jau buvo ėmęsi darbų“, – teigė T.Kavaliauskas.

Tačiau sužinoję apie gyventojų lūkesčius, ESO atstovai iškart ėmėsi, anot jo, projekto korekcijų. Šiuo metu projektuotojams pavesta parengti naują dujofikavimo projektą, o rangovų skubos tvarka paprašyta sutvarkyti gerbūvį ir atkurti jį į pirminį vaizdą.

„Jei iš institucijų ar visuomenės nebus gauta pastabų dėl pakoreguoto dujofikavimo projekto, darbų planuojama imtis vos tik bus gauti visi būtini leidimai ir sutikimai. Atsiprašome kauniečių dėl galimai patirtų nepatogumų“, – informavo ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius