-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 08

Prokurorai Artūro Skardžiaus veikloje nusikaltimo neįžvelgė

Generalinė prokuratūra nutarė nutraukti maždaug metus trukusį ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus veiklos.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prokurorai vertino kelis A.Skardžiaus veiklos epizodus, atskleistus 15min tyrimuose. Pradedant žemės nuoma saulės elektrinėms Šilutės rajono Čiūtelių kaime ir baigiant ryšiais su Baltarusijos įmone „Investenergostroi“, kurią finansuoja Rusijos koncerno „Gazprom“ kontroliuojamas bankas. Praėjus maždaug metams po sprendimo pradėti kiteisminį tyrimą, prokuratūra nutarė, jog A.Skardžiaus veikloje nusikaltimo sudėties nėra.

„Išnagrinėję ir įvertinę ikiteisminio tyrimo metu gautus duomenis, Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai šiandien priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl Seimo nario Artūro Skardžiaus veiksmų ir informaciją perduoti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai“, – praneša Generalinė prokuratūra.

Ryšiuose su Baltarusijos įmone prokurorai įžvelgia galimą nusižengimą – bet ne Baudžiamojo kodekso rėmuose.

Čiūtelių kaime išnuomota žemė Skardžių šeimai užtikrino gerokai didesnes pajamas nei kitiems žemvaldžiams, ant kurių žemės stovi tos pačios įmonės vėjo elektrinės. Vis dėlto prokurorai čia korupcijos neįžvelgė.

„Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą nurodoma, kad privačios žemės nuomos mokesčio dydis yra nustatomas nuomotojo ir nuomininko susitarimu, todėl skirtingų sąlygų numatymas sutartyse nėra pagrindas konstatuoti jų neteisėtumą ar nusikalstamumą. Ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta, jog A. Skardžius savo aktyviais veiksmais būtų daręs kokią nors įtaką žemės nuomos sutarties sudarymui. Iš žemės nuomos sutarties gaunamų pajamų dydžio kaita buvo nulemta sutarties sąlygų ir tarpusavio šalių susitarimo, kuris nebuvo išskirtinis ir palankesnis nei kitų Šilutės rajone, Saugų seniūnijoje, sudarytų žemės nuomos sutarčių turinys“, – teigia prokurorai.

Teisėsauga taip pat vertino A.Skardžiaus teiktus pasiūlymus įstatymų pakeitimams. Kaip jau skelbėme, dalis jų galėjo duoti tiesioginės naudos A.Skardžiaus šeimai, planavusiai investuoti į atsinaujinančią energetiką. Tačiau A.Skardžiaus pasiūlymai priimti nebuvo – būtent dėl to prokurorai nurodo čia neįžvelgiantys nusikaltimo sudėties.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai pripažinti, jog Seimo narys A. Skardžius, teikdamas tam tikrus pasiūlymus dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pakeitimų, nusikalstamų veiksmų neatliko. Teisės aktų pakeitimų projektai nesukūrė konkrečių, neigiamų pasekmių – jie Seimo komitetuose buvo atmesti ir įstatymo galios neįgavo. Vien tai, jog Seimo narys A. Skardžius dalyvavo teisės aktų rengimo procese, nesuteikia pagrindo teigti, jog tokie jo veiksmai yra nusikalstami“, – skelbiama prokuratūros pranešime.

Ryšiuose su Baltarusijos įmone prokurorai įžvelgia galimą nusižengimą – bet ne Baudžiamojo kodekso rėmuose.

„Nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą konstatuojama, jog A. Skardžiaus veiksmai galimai neatitiko pastarojo veiklą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, tačiau nesukėlė to pavojingumo, dėl kurio kiltų baudžiamoji atsakomybė. Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, jog A. Skardžius, turėdamas tiesioginių sąsajų su Baltarusijos įmone, taip pat užimdamas Seimo parlamentinės grupės ryšiams su Baltarusija pirmininko pareigas, tokiais savo veiksmais galėjo sukelti abejonių dėl vykdomos parlamentinės veiklos ir pažeisti Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje nuostatas. Atsižvelgiant į tai, nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą bus perduotas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai“, – skelbia prokuratūra.

Seime šiuo metu vyksta A.Skardžiaus apkaltos procesas. Didelės dalies informacijos speciali Seimo komisija kol kas nevertino. Komisijos vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė tvirtino, esą šie epizodai negali būti nagrinėjami, kol vyksta ikiteisminis tyrimas.

A.Skardžius visą laiką tvirtino jokių nusižengimų nepadaręs. Dėl publikacijų apie save politikas 15min padavė į teismą. Pirmos instancijos teismas A.Skardžiaus pretenzijas atmetė kaip nepagrįstas ir patvirtino, kad visa 15min skelbta informacija atitinka tikrovę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius