Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 07 /11:06

Prokuroras Artūras Urbelis: Vitalija Vonžutaitė man nurodė, kur ieškoti neteisėtų pinigų judėjimo

Seimo laikinoji tyrimo komisija, spręsianti, ar siūlyti Seimui leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn tris Darbo partijos atstovus Viktorą Uspaskichą, Vytautą Gapšį ir Vitaliją Vonžutaitę, penktadienį apklausia prokurorą Artūrą Urbelį, kurį kaltinamoji V.Vonžutaitė apkaltino ją gąsdinus rodant nužudytų žmonių nuotraukas.
Nuteistosios taikiklyje šiandien atsidūrė prokuroras A.Urbelis.
Prokuroras A.Urbelis. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Mano vaikystėje vaikai buvo gąsdinami milicija, V.Vonžutaitė, ko gero, buvo gąsdinama policininkais, o jos vaikai, ko gero, bus bauginami prokuroru Urbeliu, nes, ko gero, niekas baisesnio žmogaus nėra matęs“, – savo kalbą Seimo komisijoje pradėjo  prokuroras.

Jis aiškino, kad į bylos tyrimą įsitraukė savanoriškai sutikęs pagelbėti Sauliui Verseckui.

Pasak jo, V.Vonžutaitė norėjo duoti parodymus prieš išvykdama į užsienį ir „dvejojo“, ar liudyti prokurorams.

„Nė vienos nuotraukos neturėjau, visos „tulpinių“ nuotraukos  buvo išsiųstos dar vasarį į teismą, o su V.Vonžutaite susitikome liepos mėnesį“, – pažymėjo jis.

 A.Urbelis teigė, kad niekada nesielgia su jokiais liudytojais nepagarbiai. 

„Aš ne toks kvailas, kad pirmą kartą matydamas žmogų elgčiausi su juo tokiu būdu, kaip buvo pateikta Seimo nariams. Bet net jei būčiau kvailas, aš niekad taip nesielgiu. Visada gerbiu žmogų ir įstatymą“, – sakė jis.

Be to, A.Urbelis sako suprantantis, kad liudytoja galėjo ateiti ir su įrašymo įranga, o pats jis nelegalių įrašų niekada nedarantis.

A.Urbelis pasakojo, kad V.Vonžutaitė 2006 liepos 17 d. pateikė prašymą dėl išvykimo į koncertą Budapešte liepos 18 d. ir išvykos išvakarėse apsilankė pas prokurorą. Jis teigė nežinojęs, ar gali leisti V.Vonžutaitei išvykti ir dėl to prašymo ją pabaręs. Dėl to jis, sakė, taręsis ir su prokuroru Sauliumi Versecku.

Prokuroro A.Urbelio teigimu V.Vonžutaitės apklausa truko 15 minučių, nes jam reikėjo priimti tik sprendimą dėl leidimo jai keliauti.

„Manau, kad tas pabarimas buvo procesiškai teisingas. Be to, aišku, kaip ji išsigando A.Urbelio, kad tais metais dar išvyko į koncertus Prahoje, Londone, Paryžiuje ir taip toliau“, – ironizavo A.Urbelis. 

Jo teigimu, kabinete kabanti jo karikatūra su nulaužta tulpe jo rankose yra paimta iš laikraščio ir tikrai nekelia jokios baimės.

Savo ruožtu V.Vonžutaitė, pati paprašiusi žodžio komisijoje, sakė, kad apklausos pas A.Urbelį nepamirš niekada, nes iš tiesų buvo gąsdinama.

Ji pasiūlė komisijai apklausti ir A.Urbelio apklausoje dalyvavusią dėl melagingų parodymų Darbo partijos byloje jau nuteistą Giedrę Vitienę.

G.Vitienė pareiškė, kad apklausoje keturiasdešimt minučių jai teko klausytis kalbos apie „tulpinius“ ir jo patyrimą.

„Aš tikiuosi, kad mane atsimenate“, – kreipėsi ji į A.Urbelį.

„Labai puikiai atsimenu, kaip jūsų buvo neįmanoma prisikviesti ir kaip reikėjo siųsti policiją“, – prisiminė A.Urbelis.

G.Vitienė pasakojo, kad pradėjus apklausą ir jai pateikus ne tokį atsakymą, kokio tikėtasi, trenkta kumščiu į stalą ir pareikšta, kad ji nieko iš pasakojimo apie „tulpinius“ nesupratusi.

„Neigiu šiuos dalykus. nebuvo šito. Nežinau, kiek truko apklausa. Jokio spaudimo nedariau“, – atsakė prokuroras.

A.Urbelis, Seimo narių paklaustas, ką V.Vonžutaitė liudijo, pareiškė, kad ji teiravosi, ar ir be jos liudijimo nepakanka įrodymų apie pinigų judėjimą ir nurodė patikrinti buhalterių ir jų artimųjų bei tam tikrų tarybos narių asmenines sąskaitas.

„Sekdamas jos nurodymu aptikau 70-100 tūkst. litų judėjimą, tai yra iš buhalterės artimųjų asmenų asmeninių sąskaitų buvo pervedama į tarybų narių asmenines sąskaitas“, – teigė prokuroras.

A.Urbelis pasakojo paklausęs, ar ji sutiktų dalyvauti procese, duoti parodymus, rašto pavyzdžius.

„Ji man atsakė, ka jūs gi prokurore suprantate, kad aš negaliu duoti parodymų. Aš atsakiau, kad aš to nesuprantu. (...) Pasakiau, kad yra galimybių taikyti apsaugas. Pasakiau, kad ne prokuratūros ji turi bijoti“, – dėstė prokuroras.

„Pokalbio metu V.Vonžutaitė pasakė, kad vis tiek jūs žinote apie pinigų judėjimą ir jokio skirtumo nuo mano parodymų nebus“, – pridūrė jis.

Pasak jo, liepos 24 d. V.Vonžutaitė, grįžusi po kelionės, žadėjo ateiti pas jį dar kartą, tačiau to nepadarė.

„Vitalija, Vitalija, kaip tu taip?“ – posėdyje atsisukęs į V.Vonžutaitę tyliai tarė visą komisijos posėdį iš stebėtojo vietos žiūrėjęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

A.Urbelis į komisijos posėdį buvo pakviestas po to, kai V.Vonžutaitė pareiškė, kad jai apklausų pas prokurorą Artūrą Urbelį metu buvo rodomos nukankintų žmonių nuotraukos, esą gąsdinant, kad taip atsitiks ir jai.

Pasak moters, jai buvo rodomos nužudytų „tulpinių“ nuotraukos ir klausiama, ar ji nebijanti, kad taip atsitiks ir jai.

„Jis sakė, kad esu pagrindinė liudytoja, kad aš turiu prisipažinti ir man suteiks apsaugą“, – trečiadienį teigė V.Vonžutaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius