Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 03

Propagandos apie COVID-19 užkratas skleidžiamas šimtams tūkstančių lietuvių

Didžiausia Kremliaus stiprybė – gebėjimas išnaudoti silpnąsias oponentų vietas. Todėl pagrindinis melagingos informacijos apie koronavirusą Lietuvoje šaltinis, minfo.lt, operatyviai skleidžia netiesos profesionalų iš Rusijos informaciją.
Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos „teorijos“ apie koronavirusą neaplenkia ir Lietuvos
Kremliaus kontroliuojamos žiniasklaidos „teorijos“ apie koronavirusą neaplenkia ir Lietuvos / „Scanpix“ nuotr.

Visos naujienos apie koronavirusą specialiame 15min polapyje

„Korona virusas – pasaulinė klastotė?“ – šeštadienį skaitytojams skelbė pseudomoksline kodavimo nuo priklausomybių praktika užsiimančio Mariaus Gabrilavičiaus valdomas tinklalapis minfo.lt.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Publikacija nuo šeštadienio pasidalinta per 31 tūkst. kartų, feisbuko naujienų sraute ji parodyta daugiau nei 1,5 mln. kartų.

Publikacijoje remiamasi Maskvos miesto valdžiai priklausančio leidinio „Argumenty i fakty“ tinklalapyje aif.ru publikuotu interviu su Maskvos miesto terapeutų mokslinės draugijos vadovu Pavelu Vorobjovu.

To paties P.Vorobjovo mintimis feisbuke dalinosi ir „Avia solutions group“ vadovas Gediminas Žiemelis. Verslininkas dalinosi nuoroda į eadaily.com tekstą. 2015 m. įkurtas tinklalapis, skirtas Centrinės Azijos valstybių auditorijoms, ne kartą skelbė melagingą informaciją.

15min nuotr./G.Žiemelio įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./G.Žiemelio įrašas socialiniame tinkle

Per mažai mirčių

Minfo.lt ir P.Vorobjovas akcentuoja mažą susirgimų skaičių Japonijos Jokohamos uoste į karantiną patekusiame kruiziniame laive „Diamond Princess”. Svarstoma, kad mirusiųjų skaičius toks mažas, kad COVID-19 nepateisina pavojingo viruso vardo.

Kovo 3 d. duomenimis, 706 laivo keleiviams buvo nustatytas COVID-19, o 6 žmonės mirė. Tai reikštų, kad mirtingumas – 0,85 proc., dešimtis kartų didesnis nei pandeminiu laikyto kiaulių gripo protrūkio metu 2009 m., nusinešusio 150–500 tūkst. gyvybių. Tuomet mirtingumas siekė 0,01-0,08 proc.

Mažesnis mirtingumas skaičiuotas tiek Honkongo gripo, tiek ir Azijos gripo pandemijų metu. Bendras naujojo koronaviruso, neturinčio pandemijos statuso, mirtingumo rodiklis šiuo metu siekia 2–3 proc. ir prilygsta matytam XX a. pradžioje siautusio Ispaniškojo gripo metu, nusinešusio 20–50 mln. gyvybių.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)/Duomenys apie pasaulines pandemijas
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)/Duomenys apie pasaulines pandemijas

P.Vorobjovas dvejoja viruso tikrumu, nes Kinija neva nepasidalina gyvu jo pavyzdžiu. Vyras kelia klausimą, kad jei kažkas slepiama, gal jokio viruso ir nėra. Tačiau remdamiesi Kinijos mokslininkų pateikta viruso genomo seka, Australijos mokslininkai dar sausį patvirtino, kad jų šalyje tirtas asmuo buvo užsikrėtęs būtent Kinijoje kilusiu COVID-19.

Iš paciento paimtą gyvą virusą pavyko atpažinti laboratorijoje.

Skaitant P.Vorabjovo mintis aif.ru nėra lengva rasti argumentų, kodėl COVID-19 protrūkį reikėtų laikyti „netikru“. Maskvos miesto terapeutų mokslinės draugijos vadovas neneigia, kad susirgusieji – miršta, neneigiama, kad vaistų nuo viruso nėra.

Pašnekovas nemato priežasties, kodėl virusas turėtų būti laikomas epideminio masto, nors duomenys apie susirgimų augimą už Kinijos ribų rodo, kad sergančiųjų skaičius auga itin greitai.

Kalbama ir apie tai, kad Kinijos miestuose įvestas karantinas, ribojamos kelionės, tačiau stebimasi, kad ligoninėmis paversti stadionai nėra izoliuoti.

Būtent tai neva įrodo, kad COVID-19 protrūkis yra pasaulinio masto melas. Ar tai reikštų, kad siekdama efektyviai meluoti Kinija izoliavo dešimtis milijonų savo gyventojų, nėra iki galo aišku.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)/Susirgimų COVID-19 augimas už Kinijos ribų
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)/Susirgimų COVID-19 augimas už Kinijos ribų

P.Vorobjovas taip pat dalinasi mintimi, kad neįvardinti ekonomistai viruso protrūkį laiko būdu kovoti su „krize“ arba ją sukelti.

Sąmokslo paieškomis dvelkia ir minima milijardieriaus George'o Soroso, prieš 20 metų neva pasipelniusio iš karvių pasiutligės, pavardė. Kuo tai susiję su dabartiniu COVID-19, neatskleidžiama.

Pašnekovas daro prielaidą, kad sukėlusiųjų virusą tikslas – paskatinti farmacijos verslą užsidirbti pinigų, parduodant vaistus ir apsaugines kaukes.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Psichoterapeutas Marius Gabrilavičius

Kaip farmacijos verslui pavyksta įgyvendinti tokios pobūdžio globalias operacijas, paminant kitų įtakingų verslo grupių interesus – paslaptis.

Galiausiai, interviu P.Vorobjovas baigia teiginiais, kad tiesa apie naująjį koronavirusą paaiškės kaip ir Sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) atveju, kuomet, anot pašnekovo, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažino tyčia sukėlusi virusą.

Terminas „sąmokslo teorija“ tokiam teiginiui apibūdinti – per dosnus, nes tai paprasčiausias melas. Šią interviu su P.Vorobjovu dalį savo publikacijoje minfo.lt praleido.

VIDEO: Koronavirusas: ką turėtų žinoti keliaujantys?

Laiko patikrinta taktika

Apie tai, kad Kremlius naudoja informacinę propagandą, siekiant riboti pasaulio bendruomenės pajėgumą kovoti su COVID-19, JAV valstybės departamentas skelbė vasario pabaigoje.

Jungtinių Valstijų pareigūnai aptiko tūkstančius Rusijoje sukurtų socialinių tinklų anketų, skleidžiančių melus apie naujojo koronaviruso protrūkį.

Viena melagingų anketų platinamų teorijų, neva COVID-19 yra JAV ginklas ekonominėje kovoje su Kinija. Kone identišką sąmokslo teoriją tik prasidėjus ligos protrūkiui aptiko Sakartvelo faktų tikrintojai. Tokios teorijos atmainą feisbuke skelbė koncerno Vikonda vadovė Jolanta Blažytė.

Tai nėra pirmas kartas, kai Kremlius virusų protrūkius naudoja politiniams tikslams.

Pavyzdžiui, siekiant diskredituoti Jungtines Valstijas, praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje KGB įgyvendino programą „Infektion“, kurios tikslas – skleisti melagingą informaciją, esą AIDS virusą laboratorijose sukūrė ir tyčia išplatino amerikiečiai.

Susirgimai Europoje

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, Lietuvoje koronaviruso atvejų nepadaugėjo. COVID-19 Lietuvoje praėjusią savaitę nustatytas iš Italijos grįžusiai moteriai.

„Naujų atvejų nėra nustatyta. Turime taikyti visas priemones, kad jų ir neatsirastų“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Naujų atvejų nėra nustatyta. Turime taikyti visas priemones, kad jų ir neatsirastų.

Pirmadienio duomenimis, šiaurinėje Italijoje susirgusiųjų koronavirusu yra apie 1,7 tūkst., o mirusiųjų daugiau nei 30. Išgijusių yra per 80.

Prancūzijoje užfiksuota per 130 susirgimų, mirusių – 2. Panašus sergančiųjų skaičius ir Vokietijoje, tačiau ten pavyko išvengti mirčių. Ispanijoje užsikrėtusiųjų yra virš 80, Jungtinėje Karalystėje virš 30.

Baltarusijoje, Latvijoje ir Estijoje yra užfiksuota po vieną koronaviruso atvejį. Lenkijoje susirgimų nenustatyta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius