-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 11

Šnipų žaidimai: Uhano koronaviruso kilmės teorija pagal J.Blažytę

Uhano koronaviruso kilmės teorijų socialiniuose tinkluose netrūksta. Pavyzdžiui, buvusi Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho sutuoktinė, žinoma verslininkė Jolanta Blažytė skelbia, kad 2019-nCoV virusą laboratorijoje sukūrė kanadiečiai.
J.Blažytė dalinasi teorija esą Uhano koronaviruso kilmę supa šnipų istorija
J.Blažytė dalinasi teorija esą Uhano koronaviruso kilmę supa šnipų istorija / 15min.lt koliažas

Naujame 15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą

„Kanados Winnipeg laboratorijoje (čia yra testuojami biologiniai ginklai) dirbantys kinų tautybės mokslininkai to viruso pavyzdžius tiesiog „nufyrino“ ir parvežė juos į Kinijos Uhano mieste esančią laboratoriją BSL-4. Na, o iš ten tas virusėlis, kaip sakant, – PYST ir į aplinką“, – skelbia J.Blažytė.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Vienos turtingiausių Lietuvos moterų mintimis dalijasi tinklalapis minfo.lt, pagrindinis klaidinančios ir melagingos informacijos apie Uhano koronavirusą šaltinis šalyje. Nuoroda į publikacija pasidalino keli šimtai socialinio tinklo vartotojų.

Gimė tviteryje

Idėją apie tariamai Kinijos šnipų pavogtą koronavirusą J.Blažytė pasiskolino iš tarptautinės teisės profesoriaus JAV Ilinojaus teisės universitete Francis Boyle'o. Informaciją sausio 30 dieną vyras paskelbė interviu „Youtube“ kanalo „Geopolitics & Empire” atstovams. Iškarpytas interviu netruko išplisti neaiškios reputacijos tinklalapiuose.

Starto salvę sąmokslui apie Kanadoje kilusį virusą sausio 25 d. iššovė Kyle'o Basso tviterio anketa, kurioje buvo priminta 2019 m. liepos istorija apie iš Kanados Nacionalinės mikrobiologijos laboratorijos (NML) pašalintus Kinijos mokslininkus. Tuomet pranešta, kad mokslininkai pašalinti dėl „NML vidaus politikos pažeidimų“.

Youtube.com nuotr./F.Boyle'o (kairėje) interviu „Youtube“
Youtube.com nuotr./F.Boyle'o (kairėje) interviu „Youtube“

Tviteryje skelbtą žinutę lydėjo nuoroda į Kanados televizijos „CBCNews” tinklalapyje skelbtą informaciją. Tiesa, K.Basso anketa paaštrino pasakojimą terminais „šnipas“, bei „išsiųsti patogenai“.

Šią istoriją sausio mėnesio pabaigoje tikrino kelios Tarptautiniam faktų tikrinimo tinklui (IFCN) priklausančios žiniasklaidos priemonės. Pavyzdžiui, „CBCNews“ faktų tikrintojai susisiekė su Kanados sveikatos priežiūros institucijų atstovais, kurie patikino, kad K.Basso įrašu gerokai iškraipoma reali situacija.

Tačiau Kanados priežiūros institucijos pašalintų mokslininkų neįvardijo šnipais, „CBCNews“ publikacijoje, kuria rėmėsi K.Bassas, nebuvo rašoma apie į Uhaną išvežtus virusus. Tokią informaciją sukūrė tviterio įrašo autorius. Ebolos ir Nipos viruso pavyzdžius NML siuntė savanoriškai ir į Pekiną.

Keitimasis informacija nėra neįprastas elgesys mokslininkų gretose. Kanados mokslininkai pastebi, kad į Pekiną siųsti virusai nėra ir negali būti susiję su Uhano koronavirusu dėl paprastos priežasties – šis žmonijai nebuvo žinomas iki protrūkio pradžios.

Kanadiečiai ar 5G tinklas?

J.Blažytės minimas F.Boylas 2019-nCoV kilmę su Uhano biologine laboratorija siejo remdamasis informacija apie iš Kanados laboratorijos „pavogtais“ koronaviruso patogenais. Teisininkas nedetalizavo informacijos šaltinio ir teigė, kad „apie vagystę pranešė žiniasklaida“.

Teoriją, esą naujasis koronavirusas buvo sukurtas Kanadoje ir išplatintas Uhane, sausio pabaigoje taip pat paneigė factcheck.org ir politifact.com faktų tikrintojai.

VIDEO: Lietuvio Andriaus Litvino nufilmuoti vaizdai koronaviruso besibaiminančioje Kinijoje

Įdomu, kad pati J.Blažytė ankstesniame įraše feisbuke koronaviruso protrūkį siejo su 5G ryšio tinklo plėtra Uhane, teigdama, kad liga išplito dėl 5G susilpninto Uhano gyventojų imuniteto.

„Beje, coronaviruso židiniu tapusiame Kinijos Uhano mieste dar 2019 m. gegužės mėn buvo „paleista“ daugiau nei 300 5G ryšio antenų. Į mokslininkų ir gydytojų perspėjimus, kad 5G spinduliuotė sunaikina žmogaus imunitetą, komunistinės Kinijos valdžia numojo ranka – juk taip norėjosi pasipuikuoti prieš pasaulį savo laimėjimais ir lyderyste naujosios technologijos diegimo srityje. Pasipuikavo, vadinasi.....“, – sausio 29 d. samprotavo verslininkė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius