Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 15

Protestas prieš klimato politiką paverstas melagiena apie karo Ukrainoje aukas

Prieš porą mėnesių Vienoje vykusį protestą prieš neveiksmingą klimato politiką vargu ar kas prisimintų, jei reportažas iš jo nebūtų „prikeliamas“ vis naujam gyvenimui. Ant grindinio gulėję jo dalyviai, taip įkūnydami dėl klimato pokyčių mirštančius žmones, anksčiau „buvo tapę“ COVID-19 aukomis, dabar – per karą žuvusiais ukrainiečiais. Kadangi protestuotojai juda, vaizdo įrašas vis platinamas kaip įrodymas, kad viena ar kita statistika yra išgalvota.
Protestas prieš klimato politiką įkvėpė jau ne vieną melagieną
Protestas prieš klimato kaitos politiką įkvėpė jau ne vieną melagieną / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Pavadino propaganda

Internete jau kurį laiką dalijamasi keliolikos sekundžių trukmės ištrauka iš vieno žinių laidos reportažo. Joje už kalbančio žurnalisto nugaros matyti ant žemės tvarkingai eilėmis suguldyti į juodą plastiko plėvelę įvynioti žmonės.

Galima suprasti, kad tai esantys mirusių žmonių kūnai. Bet vienas iš gulinčiųjų ima judėti, atidengia veidą. Pribėgusi mergina padeda plėvelę apsivynioti geriau.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Protestas prieš klimato kaitos politiką įkvėpė jau ne vieną melagieną
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Protestas prieš klimato kaitos politiką įkvėpė jau ne vieną melagieną

Būtent ši akimirka patraukė internautų dėmesį ir sukūrė legendą. Iš pradžių – kad tai tėra žmonės, apsimetantys mirusiais nuo COVID-19 ir taip patvirtinantys, jog pandemijos statistika yra išpūsta. Vėliau – kad gulintieji apsimeta Rusijos karių nužudytais ukrainiečiais, todėl aukų skaičiai taip pat perdėti.

Vaizdo įrašu ar bent kadru iš jo imta dalytis socialiniuose tinkluose su įvairiais prierašais: nuo visai lakoniškų komentarų („Užkulisiuose“) iki grotažymių „propagandalive“ (angl. „propaganda gyva”).

„Daugiau Vakarų propagandos: kūnas atgijo per Lenkijos kanalo tiesioginę transliaciją apie humanitarinę katastrofą“, – rašė vienas „Twitter“ vartotojas.

Kitas stebėjosi: „Stebuklas! Mirę ukrainiečiai atgyja, numirę socialinėse medijose, bet „pagauti“ per tiesioginę transliaciją. Visa viešųjų ryšių nelaimė labai greitai griūna.“

Panašūs įrašai pasirodė ir „Facebook“: „Vienas iš mirusiųjų nusprendė atsibusti per tiesioginę transliaciją apie humanitarinę katastrofą“, „Per tiesioginę transliaciją apie humanitarinę katastrofą Ukrainoje vienas iš mirusiųjų nusprendė atsibusti.“

Filmuota dar prieš karą

Tačiau vaizdo įrašas nufilmuotas ne Ukrainoje ir net ne Lenkijoje, kaip nurodė bent vienas socialinių tinklų vartotojas, o jame matyti ne tariamai nužudyti ukrainiečiai.

Vienintelis teisingas dalykas šiuose socialinių įrašų komentaruose – kad į juodą plėvelę įsukti žmonės yra gyvi. Tačiau jie nevaidina nei COVID-19, nei Rusijos karių aukų.

Taip pat skaitykite: Internautai apsigavo: protesto akcijoje pamatė „atgijusias“ COVID-19 aukas

Melagienos kūrėjai, pirmieji ėmę dalintis vaizdo įrašu, nukirpo paaiškinimą, kas yra kalbantysis ir kas vyksta jam už nugaros.

Originaliame kadre matyti frazė „Wien: Demo gegen Klimapolitik“ (vok. „Viena: demonstracija prieš klimato politiką“)., o apie ją pasakoja portalo oe24.tv žurnalistas Marvinas Bergaueris.

Jis kalba vokiškai (dėl to galima suabejoti, ar tikrai filmuota Ukrainoje arba Lenkijoje). Bent šiek tiek mokant vokiečių kalbą galima nugirsti žodžius „Austrija“, „klimato neutralumas“. Nieko panašaus į žodžius „Ukraina“, „COVID“, „koronavirusas“ ir pan. negirdėti.

Paieškojus internete galima rasti ir visą originalų 2 min. trukmės reportažą. Jis Austrijos naujienų portale oe24.at ir „YouTube“ buvo paskelbtas vasario 4 d. – likus beveik trims savaitėms iki Ukrainos užpuolimo ir pirmųjų žūčių.

Reportaže užfiksuotas protestas prieš klimato politiką, o „mirusieji“ simbolizavo galimas nieko nedarymo aukas. „Klimato apsaugos įstatymas gelbsti gyvybes“, „Dabartinė klimato politika – ne“, – skelbė du iš protestuotojų laikomų plakatų. Protestas vyko kaip akcijos „Fridays for Future“ („Penktadieniai už ateitį“) dalis.

Aikštėje stovintis žurnalistas M.Bergaueris pasakoja, kad už jo nugaros ant žemės guli 49 tariami negyvėliai. Tai yra simbolinis skaičius – mokslininkų paskaičiavimu, toliau nesiimant veiksmų stabdyti klimato kaitą, kasdien dėl su klimatu susijusių veiksnių gali mirti tiek austrų.

Ne vien tikrajame reportaže, bet ir melagienos versijoje nematyti jokių nuolaužų, apgriautų pastatų, kraujo pėdsakų, todėl ši vieta vargiai galėjo būti kuriame nors iš karo krečiamų Ukrainos regionų.

Apie akciją rašė naujienų agentūra „Austria Presse Agentur“, laikraštis „Der Standard“ ir kiti leidiniai.

Vadinamojo šoko protesto organizatoriai aiškino lavonmaišiais norėję iliustruoti Austrijos aktyvistų grupės „Fridays For Future“ žinią, kad šios šalies „anglies dvideginio emisijos 2100 m. sukels 49 mirtis per dieną“.

Beje, M.Bergaueris prisipažino, kad, vos jo reportažu apie klimato kaitą paremta melagiena apie tariamai išpūstą žuvusiųjų Ukrainoje statistiką ėmė plisti Rusijos žiniasklaidoje, jis sulaukė daugybės žinučių su įžeidinėjimais.

„Jie teigia, kad aš kalbu apie mirtis Ukrainoje, ir tai yra įrodymas, kad rusai nėra tokie žiaurūs, kaip teigia „Vakarų žiniasklaida“, – savo paskyroje „Facebook“ rašė žurnalistas. – Man nesuvokiama, kiek milijonų žmonių tiki viskuo, ką mato socialinėje žiniasklaidoje be konteksto.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius