Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 21

Psichologinė pagalba ukrainiečiams prieinama, bet besikreipiančių negausu

Psichologinė pagalba pabėgėliams iš Ukrainos teikiama, tačiau besikreipiančių – negausu.
Pokalbis
Pokalbis / Vida Press nuotr.

Apie tai trečiadienį Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdyje kalbėjo Sveikatos apsaugos ministerijos, Psichologų sąjungos ir kitų institucijų atstovai.

Psichologinė pagalba ukrainiečiams teikiama įvairiais kanalais – registracijos centruose, telefonu, skambinant numeriu 1809. Interneto puslapyje manodaktaras.lt užsiregistravo kelios dešimtys nemokamai konsultacijas teikiančių psichologų ir kitų emocinės pagalbos specialistų.

Miestuose veikiančiuose visuomenės sveikatos biuruose veikia grupiniai užsiėmimai, teikiama ir individuali pagalba. Pagelbėti pasiruošę Lietuvos psichologų sąjungos nariai. Vaikus konsultuoja miestuose veikiančios pedagoginės psichologinės tarnybos.

„Nuo linijos (1809 – BNS) gyvavimo pradžios, per penkias savaites sulaukta 200 skambučių“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė Agnė Vilčinskaitė.

Dažniausios skambučių temos – nerimas dėl Ukrainoje likusių šeimų ir draugų, nes artimieji slepiasi bunkeriuose.

Anot A.Vilčinskaitės, tėvai nerimauja dėl vaikų, kuriems reikia prisitaikyti naujoje aplinkoje ir mokyklose.

Manodakataras.lt vidutiniškai turi tris konsultacijas per dieną. Reikėtų suprasti, kad mes tikimės didesnio srauto, nes tiek 1809, tiek manodaktaras.lt kol kas nepajautė gausaus skambinančių ir besidominčių kiekio. Suprantama, žmonės pirmiausia tenkina fiziologinius poreikius“, – sakė A.Vilčinskaitė.

Pasak jos, žmonės pirmiausia ieškojo būsto, maisto, stabilizavosi aplinkoje. Manoma, kad artimiausiu metu išaugs srautas žmonių, jaučiančių psichologines traumas.

Lietuvos psichologų sąjungos atstovė Jurgita Smiltė Jasiulionė teigė, kad šiuo metu pagalbą siūlančių daugiau nei ja besinaudojančių. Kolegos pasiruošę konsultuoti rusų kalba, jau dirba ir keli ukrainiečiai.

„Vis dar pastebime, kad pagalbos kreipiasi labai nedaug žmonių. Galimybių daugiau nei besikreipiančių“, – sakė J.S.Jasiulionė.

Jos teigimu, tai byloja apie informacijos stygių ir apie tai, kad pabėgėliai dar nepraėjo mobilizacijos etapo, o psichologiniai poreikiai nespėjo stipriai pasireikšti.

Anot J.S.Jasiulionės, yra patiriami iššūkiai, kuomet reikia padėti įsidarbinti ukrainiečių psichologams. Problemos kyla, nes jų išsilavinimas neatitinka Lietuvoje galiojančių kvalifikacinių reikalavimų.

„Bandome įveikti sunkumus. Lietuvos psichologų sąjunga kviečia kolegas bendromis jėgomis sudaryti sąlygas dirbti ir teikti pagalbą“, – sakė atstovė.

Radijuje ir televizijoje ketinama didinti informacijos srautą apie teikiama psichologinę pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius