Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

PSO vadovo pyktį dėl vakcinų dalybų skeptikai suprato kaip skiepų kritiką

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovo žodžius, kad skandalinga, jog didelė dalis žmonijos dar nesulaukė net pirmos vakcinos nuo COVID-19 dozės, kai tūkstančiai jau skiepijasi trečia, vakcinų priešininkai ėmė platinti jiems suteikdami kitokį kontekstą. Jie skleidžia žinią, esą Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas kritikuoja vakcinavimą apskritai.
JAV pasiekė vakcinos nuo koronaviruso
JAV pasiekė vakcinos nuo koronaviruso / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Patraukė žodis „skandalas“

„Kiekvieną dieną pasaulyje suleidžiama šešis kartus daugiau stiprinančiųjų dozių nei pirmųjų neturtingose šalyse, – T.Adhanomas Ghebreyesusas kalba minutės trukmės įraše, kuris aktyviai platinamas socialiniuose tinkluose. – Tai yra skandalas, kurį reikia sustabdyti jau dabar.“

Šiuo įrašu be ilgesnio komentaro pasidalijo Seimo narys Aidas Gedvilas (tą patį padarė jau daugiau nei 1 tūkst. žmonių), jis platinamas įvairiose socialinių tinklų grupėse.

Politikas dėl to net uždavė klausimą premjerei Ingridai Šimonytei. „PSO vadas prieš gerą savaitę būsterį ir vaikų skiepijimą pavadino skandalu“, – per Seimo posėdį pareiškė jis, turėdamas omeny vakcinavimo tvarką.

Nepriklausomybės Akto signataras Zigmas Vaišvila pasidalijo ne įrašu, o portalo lrytas.lt publikuota naujienų agentūros ELTA žinute apie svarbaus pareigūno komentarą.

Trumpoje žinutėje akcentuojama, kad, „nepaisant Europoje smarkiai augančių COVID-19 infekcijų skaičiaus, PSO vadovas pasmerkė sveikų žmonių skiepijimą stiprinančiąja vakcinos doze“.

Z.Vaišvila pakomentavo, esą PSO, „kurios rekomendacijos pagal Lietuvos įstatymus yra mums privalomos, sako, kad negalima suleisti „stiprinančiąją“ dozę sveikiems ir vaikams“.

Dar neskiepija dvi šalys

T.Adhanomo Ghebreyesuso žodžiai įraše nėra iškraipyti – taip jis tikrai kalbėjo lapkričio 12-ąją per Ženevoje vykusį susitikimą su žurnalistais.

Bet sakinys apie skandalą komentuojamas be konteksto, necituojant net PSO generalinio sekretoriaus žodžių apie vakcinavimą, kurie girdėti tame pačiame įraše.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas dabartinį skiepijimą pavadino skandalingu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas dabartinį skiepijimą pavadino skandalingu

„Nėra prasmės skiepyti sustiprinančiąja doze suaugusius ar skiepyti vaikus, kai sveikatos sistemos darbuotojai, vyresnio amžiaus žmonės ar kitų didelės rizikos grupių atstovai visame pasaulyje iki šiol laukia savo pirmosios dozės“, – kalbėjo pareigūnas.

Išimtys, anot jo, gali būti taikomos tik silpnesnį imunitetą turintiems žmonėms.

„Valstybės, turinčios daugiausiai vakcinų, toliau jas sandėliuoja, kai ne tokios turtingos šalys vis dar laukia“, – apgailestavo T.Adhanomas Ghebreyesusas.

Jo žodžiais, norint pasiekti PSO iškeltą tikslą dar iki šių metų pabaigos kiekvienoje šalyje paskiepyti bent 40 proc. gyventojų, reikia dar 550 mln. vakcinų dozių. Tiek esą galima pagaminti per maždaug 10 dienų.

Pasak T.Adhanomo Ghebreyesuso, svarbu ne kiek žmonių, o kas yra paskiepytas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu pasidalijo ir parlamentaras Aidas Gedvilas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašu pasidalijo ir parlamentaras Aidas Gedvilas

Organizacijos vadovo kalba žurnalistams buvo gerokai ilgesnė, ją visą galima rasti čia. Be kita ko, jis atkreipė dėmesį, kad gyventojai jau pradėjo skiepytis visose pasaulio šalyse, išskyrus dvi – Šiaurės Korėją ir Vakarų Afrikoje esančią dukart už Lietuvą didesnę, bet tik kiek daugiau gyventojų turinčią Eritrėją.

Afrikoje vakcinuotų – tik 6 proc.

Situacija Afrikoje, iš kurios kilęs pats T.Adhanomas Ghebreyesusas – itin prasta. Iki šiol visiškai paskiepyti vos 6 proc. šio žemyno gyventojų. Tik penkiose šio žemyno valstybėse pasiskiepiję daugiau nei 35 proc. gyventojų, tarp jų – Maroke, Tunise ir Mauricijuje. Daugumoje pasiskiepiję mažiau nei dešimtadalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Peru
AFP/„Scanpix“ nuotr./Skiepijimas nuo koronaviruso Peru

Įgyvendinant programą COVAX, pavyko 144 valstybes ir teritorijas aprūpinti beveik 500 mln. dozių vakcinų.

Lapkričio vidurio duomenimis, visiškai pasiskiepijo jau 40 proc. pasaulio gyventojų, bet tik 2,4 proc. iš jų yra iš skurdesnių šalių.

PSO pareigūnai jau seniai kritikuoja sustiprinančiosios dozės (angl. booster) skyrimą suaugusiems žmonėms. Jiems kliūna dabartinė situacija, kai Vakarų valstybėse jau galima gauti ir trečiąją dozę, skiepijami paaugliai ir ruošiamasi vakcinuoti dar jaunesnius vaikus, o daugelyje mažiau išsivysčiusių šalių neprieinama net pirma dozė.

Organizacija jau anksčiau paskelbė siekį, kad iki metų pabaigos kiekvienoje šalyje pasiskiepytų bent 40 proc. gyventojų. Bet daugiau nei 100 šalių šis tikslas vis dar yra tolimas, per tą patį susitikimą su žurnalistais pažymėjo PSO vyriausioji mokslininkė dr. Soumya Swaminathan.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Signataras Zigmas Vaišvila PSO rekomendacijas interpretavo savaip
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Signataras Zigmas Vaišvila PSO rekomendacijas interpretavo savaip

Šalys kviečiamos iki metų pabaigos pristabdyti pakartotinį skiepijimą ir dalintis vakcinų pertekliumi, kad jų užtektų ir jų stokojančioms valstybėms.

Anot PSO nepaprastųjų situacijų direktoriaus Michaelo Ryano, ten, kur jau pasiskiepiję didžiuma žmonių, infekcijos plitimas nereikš perpildytų ligoninių ir daugiau mirčių, nes vakcinos efektyviai saugo nuo ligos sunkesnės formos ir pačios blogiausios pabaigos.

Kita vertus, jis atkreipė dėmesį, kad taip irgi gali nutikti, jei ir toliau nebus paskiepyti pažeidžiamiausi gyventojai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius