Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 16 /19:10

R.Karbauskis dėl antradienio „spektaklio“ Seime kaltina R.Žemaitaitį: išdavė valdančiuosius

Jei ne „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio balsas „už“ Seimo valdybos posėdžio metu, neeilinio plenarinio posėdžio ir Seimo pirmininko atšaukimo procedūros nebūtų, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Taip jis kalbėjo po trečiadienį Seime įvykusio frakcijos posėdžio. Jo metu „valstiečiai“ iš frakcijos nutarė pašalinti joje įgaliojimus sustabdžiusį nepartinį V.Pranckietį.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

19.10 val. papildyta R.Žemaitaičio komentaru.

„Šiandien frakcija balsavo dėl to, kad Seimo pirmininkas būtų pašalintas iš frakcijos. Jo narystė po to, kai jis tapo Seimo pirmininku, buvo sustabdyta. Mes to daryti nenorėjom iki kol įvyks balsavimas dėl Seimo pirmininko atstatydinimo, bet po vakarykštės dienos argumentų to nedaryti nebeliko“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pašalino, nors tai nieko nereiškia

Balsai, anot jo, pasiskirstė taip: 38 „valstiečiai“ palaikė sprendimą šalinti V.Pranckietį iš frakcijos, vienas – susilaikė, vienas balsavo „prieš“.

„Prieš“, R.Karbauskio teigimu, balsavo tas asmuo, kuris esą ir taip nepalaikytų V.Pranckiečio atstatydinimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Klausiamas, ką keičia sprendimas šalinti V.Pranckietį iš frakcijos, „valstiečių“ vedlys pripažino, kad nieko.

„Nieko nekeičia. Tiesiog dabar [...] jeigu jis nebebus Seimo pirmininkas, automatiškai pateks į Mišrią grupę“, – nurodė R.Karbauskis.

Valdantieji, kvestionuojantys antradienį neplanuotai sušaukto Seimo valdybos posėdžio teisėtumą, o tuo pačiu – neeilinį posėdį dėl V.Pranckiečio atstatydinimo, dabar lauks etikos sargų išvadų, nurodė R.Karbauskis.

Jis kartu su Seimo vicepirmininku „valstiečiu“ Arvydu Nekrošiumi kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad ši išsiaiškintų, ar antradienį priimti sprendimai dėl Seimo pirmininko atšaukimo buvo teisėti, o taip pat – ar V.Pranckietis nesupainiojo interesų.

Seimo vadovybė, penkiems nariams balsavus „už“, dviems – „prieš“ ir vienam susilaikius, antradienį, o ne ketvirtadienį, kaip planavo valdantieji, sušaukė neeilinį posėdį dėl V.Pranckiečio atstatydinimo.

Žada rinkti parašus dėl R.Žemaitaičio atstatydinimo

„Už“, anot R.Karbauskio, balsavo ir koalicijos partneris „tvarkietis“ R.Žemaitaitis.

„Vakar kolega R.Žemaitaitis dalyvavo visame tame procese. Jeigu jis nebūtų balsavęs dėl to neeilinio posėdžio, tokiu atveju, viso to spektaklio nebūtų buvę, bet jis balsavo“, – teigė jis, pridurdamas, kad R.Žemaitaitis veikė prieš valdančiąją daugumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Jis buvo išrinktas mūsų balsais – kaip atstovas valdančiosios koalicijos, – apie „tvarkiečio“ pareigas Seimo valdyboje kalbėjo politikas. – Balsuodamas valdyboje – taip, be abejonių jis išdavė [valdančiuosius].“

R.Karbauskio manymu, R.Žemaitaitis, priklausantis Mišriai Seimo narių grupei, turi trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų. Jei ne – bus renkami parašai siekiant jį atstatydinti.

„Dėl R.Žemaitaičio, bet kokiu atveju sprendimas yra koalicijos, kad jis negali būti Seimo vicepirmininku. Šioje situacijoje nežinau kada, bet tikriausiai bus pateikti parašai – ne tikriausiai, o tikrai – dėl atstatydinimo. Jeigu jis stosis į poziciją Seimo pirmininko, kad neatsistatydins pats, belieka tik primint jam jo paties žodžius“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Šį kartą parašai, anot jo, bus renkami atidžiai.

Nebesupranta, kas atstovauja „tvarkiečiams“

Anksčiau valdantieji, anot jo, svarstė laukti lapkričio, kol sprendimą dėl R.Žemaitaičio darbo Seimo valdyboje priims „tvarkiečių“ partija. Tačiau po antradieninio balsavimo to daroma nebus, tikino politikas.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ yra valdančiųjų partneriai, ji figūruoja koalicijos sutartyje, partijai priskirtos tam tikros atsakomybės. R.Karbauskis suabejojo, ar su šia partija bendradarbiauti vis dar prasminga.

Galbūt tas įrašas sutartyje su „Tvarkos ir teisingumo“ partija neteko prasmės.

„Galbūt tas įrašas sutartyje su „Tvarkos ir teisingumo“ partija neteko prasmės. Kas atstovauja tai partijai, mes jau nebesuprantam“, – pasvarstė jis, bet nežadėjo, kad bus keičiama koalicijos sutartis.

R.Žemaitaitis teigė nesuprantantis, kur jo balsas Seimo valdybos posėdžio metu buvo lemiamas.

„Jeigu buvo penki ir trys, kurioj vietoj mano balsas lemiamas?“ – kėlė klausimą jis.

Pagal Seimo statutą, balsams pasidalijus kitaip – keturiems balsavus „už“ neeilinio posėdžio sušaukimą, keturiems – „prieš“ – būtų lėmęs Seimo pirmininko V.Pranckiečio balsas, kuris, tikėtina, balsavo už posėdžio organizavimą.

R.Žemaitaitis nesitraukia, lauks atstatydinimo

R.Žemaitaitis teigė iki lapkričio – partijos tarybos posėdžio – neketinantis trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų – esą jei valdantieji parašus surinks iki tol, dėl jo likimo pareigose spręs Seimas.

„Seimas apsispręs. Jeigu jau turi 71... Tegu padeda 71 parašą kaip ir po Viktoru Pranckiečiu“, – pasišaipė jis.

„Ramūnas man aiškiai pasakė, kad jį spaudžia V.Kamblevičius (frakcijos „Lietuvos gerovei“, su kuria pasirašyta bendradarbiavimo sutartis, seniūnas Vytautas Kamblevičius – 15min), kad bet kokiu atveju aš užleisčiau postą naujai frakcijai – arba Rimui Andrikiui, arba kitam frakcijos nariui, nes toks yra jų tarpfrakcinis susitarimas ir reikalavimas.

Aš Ramūnui pasakiau: yra pasirašytas tarppartinis susitarimas. Kol negaunu partijos sprendimo ir pritarimo, panašu, kad to dalyko negali būti“, – dėstė R.Žemaitaitis.

Anot jo, jei R.Karbauskis neatsižvelgs į V.Kamblevičiaus prašymus, koalicija vėl sugrius, tad „valstietis“, anot jo, neturi kitos išeities.

Aš puikiai jį suprantu kaip žmogų, nes jam viskas dega.

„Aš puikiai jį suprantu kaip žmogų, nes jam viskas dega“, – sakė R.Žemaitaitis, pridurdamas, kad tarpininku šioje situacijoje galėtų tapti nebent premjeras.

Anksčiau R.Žemaitaitis buvo Seimo „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas, tačiau frakcija, pasitraukus keliems nariams, griuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius