Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 16 /11:34

R.Karbauskis kreipėsi į partiją: T.Tomiliną laiko išdaviku, nusivylė V.Sinkevičiumi

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia negalintis dirbti su savo pavaduotoju, Seimo nariu Tomu Tomilinu, kuris palaikė valdančiųjų inicijuotą Partnerystės įstatymą. Pasak R.Karbauskio, kolega partijoje pasielgė išdavikiškai. Už LGBT bendruomenės teises pasisakiusį T.Tomiliną viešumoje užstojo „valstiečių“ deleguotas eurokomisaras Virginijus Sinkevičius. Pastarojo pareiškimai R.Karbauskį esą taip pat nemaloniai nustebino.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštadienį opozicijoje veikianti LVŽS Naisiuose organizuoja suvažiavimą.

Jo metu partija ketina atnaujinti įstatus: įtvirtinti visuotinius pirmininko rinkimus, pakeisti tvarką, kaip formuojama sąjungos valdyba ir pirmininko pavaduotojų komanda, nustatyti, kad LVŽS pirmininku galėtų tapti tik ne mažesnį kaip 5 metų partinį stažą turintis bendražygis.

Rinkimus laiko pakankamai sėkmingais

Prieš suvažiavimą partijos pirmininkas R.Karbauskis bendrapartiečiams išplatino laišką.

Jame politikas išdėstė savo tikslus, kritiškai atsiliepė apie „liberalią Vyriausybę“, kolegas T.Tomiliną ir V.Sinkevičių, išreiškė paramą prezidentui Gitanui Nausėdai, aptarė COVID-19 pandemijos pasekmes.

„Praėję pusantrų metų mums visiems buvo išbandymų metas. Prasidėjusi COVID-19 pandemija palietė visas mūsų gyvenimo sritis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėjo visas įmanomas pastangas, kad virusas būtų suvaldytas, kad žmonių ekonominis gyvenimas kuo mažiau nukentėtų nuo pandemijos sukeltų pasekmių“, – rašė R.Karbauskis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėjo visas įmanomas pastangas, kad virusas būtų suvaldytas.

Politikas pažymėjo, kad Seimo rinkimai taip pat vyko pandemijos sąlygomis, o jie LVŽS esą susiklostė „pakankamai sėkmingai“ – partija iškovojo 32 Seimo nario mandatus.

Valdžiai – kritika, prezidentui – parama

Visgi porinkiminės dėlionės lėmė, jog LVŽS tapo pagrindine opozicine jėga.

„Po Seimo rinkimų suformuota Seimo dauguma ir liberali Vyriausybė per labai trumpą laiką pademonstravo savo nekompetenciją, tarnystę siauroms interesų grupėms, diskreditavo save siūlymais dekriminalizuoti narkotikus, panaikinti alkoholio vartojimą mažinančias priemones, leisti vienos lyties asmenims kurti šeimas, nepilnamečiams pasikeisti lytį ir t.t.“, – vardijo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis

Jo vertinimu, daugelis priešrinkiminių esamos valdžios pažadų virto farsu: „Pavyzdžiui, 130 žingsnių kovos su COVID planas, pažadai gerbti visuomenės nuomonę ir t.t.“

Naujoji valdžia pradėjo atvirą konfliktą su prezidentu G.Nausėda, teigė R.Karbauskis. o LVŽS, pasak politiko, ryžtingai parėmė šalies vadovą, gynė jo konstitucinę teisę atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Taryboje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda

„Kartu su prezidentu aktyviai parėmėme visuomenės pastangas apsaugoti tradicinės šeimos vertybes. Rimtai vertindami situaciją, mes atsakingai imamės visų reikalingų veiksmų, kad Tautos balsas būtų išgirstas, kad ji jaustų, jog turi politikus, kurie atstovauja jos interesams“, – laišką tęsė LVŽS lyderis.

Jis pabrėžė, kad partija pirmą kartą šalies istorijoje suformavo veikiančią šešėlinę Vyriausybę, inicijavo opozicinę koaliciją, Seimo pavasario sesijoje delegavo opozicijos lyderį.

Siekia įvesti cenzą partijos pirmininkui

Laiške R.Karbauskis aptarė ir suvažiavimo darbotvarkę.

„Pandemijos sąlygos lėmė, kad šiais metais turime apsidrausti ir planuoti, kad dar artimiausioje ateityje situacija neleis susirinkti į įprastinį LVŽS suvažiavimą, priimti svarbius sprendimus, tame tarpe – ir dėl naujos vadovybės. Todėl LVŽS Taryba nutarė siūlyti, jog šiais metais sąjungos pirmininkas būtų renkamas visuotiniu narių balsavimu nuotoliniu būdu.

Tai ir kitus pasiūlymus, keičiant sąjungos įstatus turės patvirtinti šį savaitgalį vyksiantis LVŽS suvažiavimas“, – dėstė politikas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Kartu su LVŽS pirmininko rinkimų tvarkos pakeitimais siūloma pakeisti tvarką kaip formuojama sąjungos valdyba, renkami LVŽS pirmininko pavaduotojai.

Siūloma suvienodinti LVŽS pirmininko pavaduotojų teikimo tvarką su kitų didžiųjų Lietuvos politinių partijų tvarkomis, kai suvažiavimas leidžia pirmininkui formuoti savo komandą, tvirtindamas jo siūlomus pavaduotojus.

Taip pat siūlomas įstatų pakeitimas, kad LVŽS pirmininku galėtų tapti tik sąjungos narys turintis ne mažesnį nei 5 metų nepertraukiamą partinį stažą“, – vardijo jis.

Jaučiasi pažemintas T.Tomilino

Laiške R.Karbauskis teigė norintis paliesti ir savo pirmininko pavaduotojo, parlamentaro T.Tomilino elgesio temą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

„Paskutiniame Tarybos posėdyje buvo nuspręsta T.Tomiliną atšaukti iš šešėlinės Vyriausybės sudėties, rekomenduoti jam pasitraukti iš LVŽS Seimo frakcijos seniūno pavaduotojo pareigų ir iš sąjungos pirmininko pavaduotojo pareigų“, – dėstė R.Karbauskis.

Šiuo sprendimus, pasak jo, lėmė T.Tomilino „gerai organizuoti ir dažni vieši pasisakymai, o taip pat ir balsavimas Seimo posėdyje dėl Laisvės partijos pasiūlyto Partnerystės įstatymo“.

Jis nevengė melagingai žeminti manęs, LVŽS pirmininko, Seimo frakcijos kolegų.

LVŽS pirmininkas pabrėžė, kad T.Tomilinas vienintelis iš LVŽS narių Seimo frakcijoje balsavo už šį projektą, aktyviai už jį agitavo Seimo posėdžio metu, apie tai kalbėjo su žiniasklaida.

„Jo pasisakymai TV laidose, interneto portaluose buvo visiškai priešingi LVŽS ideologinėms ir programinėms nuostatoms, jis nevengė melagingai žeminti manęs, LVŽS pirmininko, Seimo frakcijos kolegų dėl jo nuomone neteisingos jų pozicijos homoseksualių asmenų partnerystės, kaip šeimos santykio, atžvilgiu“, – komentavo R.Karbauskis.

Kaltina išdavyste

T.Tomilinas, jo vertinimu, spjovė į veidą tradicines vertybes išpažįstantiems rinkėjams:

„Tokį elgesį vadinau, vadinu ir vadinsiu išdavyste, nes tai spjūvis į veidą ir rinkėjams balsavusiems už LVŽS, kuri rinkimų metu aiškiai deklaravo savo vertybes, ir sąjungos nariams, kurie kategoriškai pasisako už tradicinės šeimos vertybes, prieš bandymą primesti visuomenei šeimas, kurias kurtų vienos lyties asmenys.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas

LVŽS, pasak jos pirmininko, visada gerbė ir gerbs visų Lietuvos žmonių, tame tarpe ir seksualinių mažumų, teises.

„Bet bandymas visuomenei Seimo pagalba primesti jai nepriimtiną šeimos modelį yra apgailėtinas pagarbos visuomenės nuomonei prasme“, – pridūrė R.Karbauskis.

Darbo kartu su T.Tomilinu partijos pirmininkas teigė nebeįsivaizduojantis, nors tikino nekėlęs klausimo dėl jo narystės LVŽS:

„Nei dabar, nei ateityje negalėčiau dirbti vienoje komandoje su T.Tomilinu, nes jo ideologijos skleidimo būdai man yra visiškai nepriimtini ir prieštarauja LVŽS idėjai ir vertybėms.“

Neturiu vilties, kad jis, net ir nebūdamas sąjungos vadovybėje, ims gerbti kolegas.

„Iš jo pastarųjų dienų elgesio, Vilniaus skyriaus nariams daromo spaudimo ar net pasitaikančių grasinimų, kas peržengia jau bet kokias padorumo ribas, jau neturiu vilties, kad jis, net ir nebūdamas sąjungos vadovybėje, ims gerbti kolegas, neveiks už nugaros ir nekenks partijai“, – komentavo R.Karbauskis.

Įgėlė V.Sinkevičiui

Jis teigė esąs labai nemaloniai nustebintas ir eurokomisaro sustabdžiusio savo narystę partijoje V.Sinkevičiaus pareiškimais.

Pastarasis viešai stojo ginti T.Tomiliną, kai šis neteko partinių postų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

„Jis (V.Sinkevičius – 15min) teigia, esą, puoselėdama tradicines vertybes „partija renkasi susinaikinimo kelią“, „Vietoj to, kad ieškotumėme būdų kurti gerovę visuomenei, mes skatiname destrukciją. Mes pamiršome tai, dėl ko žmonės mumis patikėjo.“.

Viena vertus, smagu, kad gerbiamas komisaras prisiminė jį į šį postą delegavusią sąjungą po gerų kelerių metų pertraukos, nes Seimo rinkimų laikotarpyje bet koks santykis su mumis, net komisaro posto paminėjimas mūsų leidiniuose, jam buvo nepageidautinas ir sulaukdavo didelio V.Sinkevičiaus nepasitenkinimo.

Apmaudu, kad kolega Virginijus būdamas Briuselyje taip greitai pamiršo sąjungos puoselėjamas vertybes.

Tuomet mums buvo aiškinta, kad komisaras nepageidauja būti minimas LVŽS leidiniuose, nes jis juk nedalyvauja nacionalinėje politikoje.

Antra vertus, apmaudu, kad kolega Virginijus būdamas Briuselyje taip greitai pamiršo sąjungos puoselėjamas vertybes iki tiek, kad jas vadina destrukcija, o taip pat nemato žmonių pasitikėjimo mumis, kaip politine jėga“, – ironizuodamas dėstė R.Karbauskis.

Įžvelgia grėsmę dėl kolegų užmojų

Jo įsitikinimu, tiek V.Sinkevičius, tiek T.Tomilinas siekia ir sąmoningai daro spaudimą, kad LVŽS savo ideologiją pakeistų 180 laipsnių kampu ir savo liberalumu susitapatintų su Europos žaliaisiais, kurie iš savo gretų esą dėl per didelės paramos tradicinėms vertybėms ir atsisakymo remti Stambulo konvenciją pašalino Latvijos žaliųjų partiją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius ir Tomas Tomilinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius ir Tomas Tomilinas

„Matau, kad Tomo ir Virginijaus tikslas – LVŽS paversti homoseksualių porų, socialinių lyčių politiką ir tikslus remiančia partija. Vyliausi, kad jie pasielgs garbingai, aiškiai tai įvardins, pristatys savo komandą ir planus, o ne skaldys mūsų bendruomenę veikiant už nugaros. Ar manote, kad LVŽS turi tapti tokia partija?“ – klausė R.Karbauskis.

Jis tikino, jog tol, kol bus partijos pirmininkas, gins partijos programoje įvardytas vertybes.

„Aš esu partijos, kurios vertybės aiškiai atsispindi programoje, pirmininkas ir kol taip bus, jas garbingai ginsiu, nes mumis tiki didžioji dalis Lietuvos gyventojų, kurie nori, jog Lietuvoje būtų puoselėjama tradicinė šeima.

Jeigu mums tai svarbu, turime aiškiai tai rodyti ir neleisti mūsų paversti dar vienais liberalais ir skaldyti skambiais, sąjungai nieko gero nelinkinčiais, pareiškimais.

Susiskaldymo kurstymas, kad ir ideologiniu pagrindu, yra palankus ne sąjungai, o tik jos nedraugams.

Mums reikia stiprinti sąjungą, jos skyrius, investuoti į žmones, o susiskaldymo kurstymas, kad ir ideologiniu pagrindu, yra palankus ne sąjungai, o tik jos nedraugams“, – dėstė R.Karbauskis.

Dėl T.Tomilino sprendimai – nebent Taryboje

Laiško pabaigoje partiečius jis pakvietė susitikti suvažiavime:

„Priėmėme sprendimą LVŽS suvažiavimą priimsiantį įstatų pakeitimus organizuoti po atviru dangumi Baltų arenoje, Naisiuose. Labai laukiu, kada galėsiu jus visus pamatyti ir pasveikinti gyvai. Iki malonaus susitikimo!“

R.Karbauskis 15min patvirtino, kad šis ketvirtadienį LVŽS kolegoms išsiųstas laiškas tikras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Partijos nariams jis siųstas norint išsakyti mano kaip partijos pirmininko poziciją dėl to, kad keletas partijos narių pabandė partijai primetinėti visai kitas vertybes, pabandė kaltinti partiją, partijos narius, partijos pirmininką, kad einame kažkokiu neteisingu keliu, kad giname tradicines vertybes“, – komentavo politikas.

Paklaustas, ar apie T.Tomiliną ir V.Sinkevičių bus kalbama ir partijos suvažiavime, R.Karbauskis teigė, jog toks klausimas keliamas nebus.

Sprendimai yra, o kitus sprendimus, jeigu jų reikės, priiminės Taryba.

„Nemanau, kad jį reikia kelti. V.Sinkevičius yra sustabdęs partijoje narystę, negalime jo atžvilgiu pareiškimų, sprendimų daryti.

T.Tomilino atžvilgiu mes sprendimus padarėm. Jis iš partijos vadovybės ir frakcijos yra pasitraukęs. Sprendimai yra, o kitus sprendimus, jeigu jų reikės, priiminės Taryba, o ne suvažiavimas“, – tikino R.Karbauskis.

Neteko pareigų

Po to, kai pateikimo stadijos metu balsavo už valdančiųjų inicijuotą Partnerystės įstatymą, T.Tomilinas neteko socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigų šešėlinėje „valstiečių“ Vyriausybėje, atsisakė LVŽS frakcijos seniūnės pavaduotojo posto.

Pats T.Tomilinas anksčiau teigė pasisakantis už tradicines vertybes, šeimos politiką, bet tikino norėjęs pradėti diskusiją apie lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą, dėl to esą ir balsavo už valdančiųjų teiktą projektą.

Politikas dar prieš Seimo rinkimus Manobalsas.lt svetainėje išreiškė pritarimą siekiui įteisinti partnerystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius