-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 01 /11:52

R.Karbauskis mėto užuominas apie slaptus priešrinkiminius LSDP ir TS-LKD susitarimus, pats žada ramstį LSDP

Antrame Seimo rinkimų ture „valstiečiai“ rems socialdemokratus (LSDP), pareiškė „valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis. Analogiškos paramos iš LSDP jis nesitiki – esą socialdemokratai palaikys konservatorius. O tokia sąjunga, pasak R.Karbauskio, pagrindas būsimai koalicijai. Ar „valstiečių“ lyderio žodžiuose yra tiesos?
Ramūnas Karbauskis ri Gintautas Paluckas
Ramūnas Karbauskis ri Gintautas Paluckas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Interviu TV3 televizijos laidai „Dienos pjūvis“ R.Karbauskis pareiškė žinantis, jog sėkmės rinkimuose atveju po jų LSDP rengiasi dirbti su konservatoriais. Tokį įspūdį politikas teigė susidaręs, nes su juo socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas nesikalba.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Liko iki rinkimų realiai truputį virš savaitės. Pirmą sykį mano žinomoje istorijoje – aš politikoje daug metų – kada partijų pirmininkai apie tai, kas bus po rinkimų, nėra šnekėję. Socialdemokratų pirmininkas G.Paluckas ir aš, kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas, apie rinkimus išvis nė žodžio. Apie antrą turą... Antras turas visą laiką aptariamas prieš rinkimus, kas rems ką. Nėra šnekėta. Net nebandyta šnekėt“, – trečiadienį transliuotame interviu dėstė R.Karbauskis.

Jis tikino esąs tikras, kad socialdemokratai antrame Seimo rinkimų ture vienmandatėse apygardose rems ne „valstiečių“ kandidatus, o konservatorius. Iš to, pasak politiko, peršasi išvada, kad LSDP ir į koaliciją eis su jais.

Socialdemokratai, konservatoriai viską daro kartu savivaldybėse.

„Mes žinom iš savivaldybių, to, kaip dabar vyksta agitacija, kad socialdemokratai, konservatoriai viską daro kartu savivaldybėse“, – aiškino R.Karbauskis.

Laidos vedėjui suabejojus jo žodžiais, politikas neatlyžo: „Dabar jūs manim galit netikėti. Nereikia, netikėkit. Po pirmo turo patikėsit. Kai atsitiks taip, kad jie pradės remti konservatorių kandidatus, jūs nebeturėsit jokių argumentų.“

Po pirmo turo patikėsit.

Nepaisant to, LSDP atstovams antrame Seimo rinkimų ture R.Karbauskis pažadėjo savo partijos paramą.

Prisiekė remti LSDP

„Šiandien pasakau jūsų laidoje: mes paremsime antruose turuose visur, kur išeis konservatoriai ir socialdemokratai, jeigu bus tokių socialdemokratų, kurie pateks į antrą turą, remsime socialdemokratus. Prisiekiu tai dabar.

Paklauskite to pačio klausimo G.Palucko, ar antruose turuose, kai išeis valstiečiai ir konservatoriai, ar jie parems valstiečius? Ne“, – nurodė politikas.

Šią temą jis plėtojo ir ketvirtadienį prieš Seimo posėdį. R.Karbauskis tikino matantis galimybę dirbti su LSDP.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Jeigu šnekam apie koalicijas, mes suprantam, kad pagal visą logiką, ši partija turėtų būti arčiau mūsų pagal politines pažiūras. Logiška, aišku, kad mes remsime jų kandidatus, jeigu tokių bus antruose turuose“, – kalbėjo Seimo narys, pabrėždamas, kad LSDP kandidatus rems tik tada, jei antrame ture jie kausis su konservatoriais.

Paklaustas, ko siekiama remiant LSDP, kai ji to paties daryti neketina, R.Karbauskis leido suprasti to ir nesitikintis.

„Aš paprasčiausiai jums sakau tai, ką mes darysime bet kokiu atveju. Tai yra, jeigu pasirinkimas tarp socialdemokratų kandidatų ir konservatorių, akivaizdu, kad mes remsime socialdemokratų kandidatą – čia abejonių tikriausiai net nekyla“, – nurodė jis.

Paramos nesureikšmina, koalicijos esą nedėlioja

LSDP lyderis G.Paluckas teigė, kad parama iš šalies yra per daug sureikšminama. Ji esą reikalinga tik tada, kai aiškūs būsimos koalicijos rėmai.

Samprotavimai, kad savo balsus gali kažkam perleisti, yra juokingi.

„Tokie samprotavimai, kai kažkas įsivaizduoja, kad savo balsus gali kažkam perleisti, yra juokingi. Mes turime daug patirties ir visokių strategijų, galim atvirai pasakyti: žmonės patys pasirenka, savo balsų neperleisi. Čia per daug sureikšminamas vienos ar kitos politinės partijos palaikymas, ar mėginimas palaikyti, antrame ture. Nebent tai būtų kažkokios koalicijų gairės ar rėmai, ir tuomet žmonės matytų už kokį būsimą darinį jie balsuoja“, – 15min komentavo partijos pirmininkas.

Jis patikino, jog dabar socialdemokratai jokių gairių koalicijai neturi ir esą neturės net ir po spalio 11-osios – rinkimų dienos.

„Čia mūsų toks bazinis, pagrindinis principas“, – teigė G.Paluckas.

„Čia iš centro nepridiriguosi“

Jis aiškino, kad R.Karbauskis elgiasi grubiai ir negražiai skleisdamas melą apie LSDP ir konservatorių sandorius.

„Tie jo išsigalvojimai yra tiesiog rinkiminės kampanijos dalis mėginant gąsdinti žmones, kurie ruošiasi balsuoti už socialdemokratus, kad štai, jie bus koalicijoje su konservatoriais. Tai yra grubus, negražus rinkiminės kampanijos instrumentas“, – tvirtino G.Paluckas, pridurdamas, jog priešrinkiminiams susitarimas tarp partijų tiesiog nėra poreikio.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas

Paklaustas, kaip partija spręs, ką rems antrajame Seimo rinkimų ture, jis abejojo, kad tai lems centrinė partijos vadovybė: esą dažniausiai kandidatai savivaldybėse priima savarankiškus sprendimus.

„Labai svarbu, koks yra žmogus, kiek jis racionalus, kiek geba megzti ryšius, kaip sugeba susiburti palaikytojų koaliciją vietoje. Čia iš centro gi nepridiriguosi, kas turi būti Skuode ar Kupišky, ar Lazdijuose“, – teigė G.Paluckas.

TS-LKD bičiulystės su LSDP neatmeta

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė paneigė, jog LSDP antrame ture pažadėjo kokią nors paramą.

„Tik R.Karbauskis pats gali atsakyti, ką jis turi galvoje. Mums irgi įdomu, ką jis kalba. Savo ruožtu, TS-LKD tiesiog vykdo aktyvią rinkimų kampaniją ir nėra linkusi sureikšminti prognozių, iš serijos, kas būtų jeigu būtų“, – 15min komentavo ji.

Kalbėdamas apie būsimą koaliciją, TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis neatmetė galimybės suremti pečius su socialdemokratais ar net tais pačiais „valstiečiais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Pagrindinis principas, pagal kurį žiūrime su kuo galime dirbti, yra požiūris į valstybę. Jeigu partija savo gretose turi žmones, bendradarbiavusius su užsienio žvalgybomis, akivaizdu, kad ji nėra partija, kuri būtų už šią valstybę – gal ji yra už kitą kokią nors valstybę, pavyzdžiui, už Rusijos Federaciją arba už A.Lukašenkos režimą. Su tokiomis politinėmis jėgomis mes nieko bendra turėti nenorim“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo G.Landsbergis, omeny, matyt, turėdamas Lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą.

Politikas užsiminė įsivaizduojantis koaliciją net ir su tais pačiais „valstiečiais“, jei po rinkimų partija turės frakciją ir jai vadovaus parlamentarė Rima Baškienė.

Rinkiminį „valstiečių“ sąrašą vedantis premjeras Sauliaus Skvernelis anksčiau teigė, kad „valstiečiai“ į koaliciją su TS-LKD neis.

„Šiandien manau, kad mūsų tos politinės jėgos yra per daug nutolusios. Ne vien tik vertybiniais, tokiais esminiais strateginiais klausimais, bet ir žmogiškasis faktorius irgi labai daug turi, toks elgesys, aš galiu vėlgi pagal save asmeniškai pasakyti, iš konservatorių partijos narių <...> yra dažnai žemas, neetiškas, nekolegiškas“, – „Žinių radijui“ anksčiau komentavo politikas.

Seimo rinkimai – spalio 11-ąją, išankstinis balsavimas prasidės pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius