-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 28

R.Karbauskis nesmerkia D.Kepenio – kritikuoja nuo tymų pasiskiepijusį G.Landsbergį

Seimo narys, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis temoje apie skiepus daugiau priekaištų turi ne savo bendražygiui Dainiui Kepeniui, kalbančiam apie abortuotų kūdikių ir beždžionių ląsteles vakcinose bei organizuojančiam „antivakserių“ konferenciją, o konservatoriui Gabrieliui Landsbergiui, viešai pasiskiepijusiam nuo tymų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Jei paklausite Seimo nario, tai D.Kepenis nepasisako prieš skiepus. O kai kurie Seimo nariai užsiima viešaisiais ryšiais, skiepijasi tokio amžiaus, kai skiepai, gauti vaikystėje, dar turėtų veikti. Tada kyla klausimas, ką jie bando tuo parodyti? Pagal jo amžių, jei negėrė ir nerūkė, skiepas turėtų veikti“, – vertino R.Karbauskis.

15min primena, kad skatindamas tėvus susirūpinti vaikų sveikata, konservatorių lyderis G.Landsbergis kovo 19-ąją į vieną iš privačių gydymo įstaigų Vilniuje pasikvietė žurnalistus ir jų akivaizdoje pasiskiepijo nuo tymų.

Jei žmogus nėra tikras, tai pirmiausia atlieka kraujo tyrimą ir pasitikrina, ar turi imunitetą.

Politikas nuo tymų vaikystėje buvo skiepytas, tačiau jis gimė 1982 metais, o tuomet Lietuvoje skiepijama buvo nebent viena vakcina. Tik nuo 1988 metų šalyje pradėta skiepyti dviem vakcinomis, kurios turėtų sudaryti pilną ir ilgalaikį imunitetą prieš ligą.

Tik nuo 1993 metų atsisakyta rusiškos vakcinos, imta skiepyti dabartinius europinius standartus atitinkančiomis dvejomis vakcinomis. Vakcina įtraukta į profilaktinį vaikų skiepijimo kalendorių.

Tačiau šie argumentai R.Karbauskiui neatrodo pakankami.

„Jei žmogus nėra tikras, tai pirmiausia atlieka kraujo tyrimą ir pasitikrina, ar turi imunitetą. Bet jis to nedarė. Jei norime sakyti tiesą, turime pasakyti: jei turite abejonių, ar tam tikrame amžiuje turite imunitetą, jums reikia pasitikrinti kraują, o ne pulti skiepytis. Toks elgesys tikrai nėra solidus. Jis parodė neteisingą kryptį ir brangesnį kelią“, – įsitikinęs R.Karbauskis.

„Truputį iškreipė informaciją“

Kalbėdamas apie viešą G.Landsbergio skiepijimąsi R.Karbauskis sakė, kad Seimo nariai yra pavyzdys visuomenei.

Tačiau kalbai pasisukus apie viešus D.Kepenio pareiškimus ir pasirinktą retoriką R.Karbauskis tarsi persigalvojo: „Mes ne autoritetai šiais klausimais.“

R.Karbauskis žadėjo pasistengti, kad būtų padarytas vertimas iš oficialių JAV sveikatos priežiūros organizacijų apie skiepų sudėtį.

„Man regis, D.Kepenis truputį iškreipė informaciją, kurią teikė, tačiau vakcinų gamybos procese iš tikrųjų yra tam tikrų gyvūnų, o ne augalų. Informacija turėtų būti patikslinta. Terpė, kurioje kuriamos vakcinos, yra tokia, kuri kelia klausimų. Bet tai yra mokslas“, – svarstė R.Karbauskis.

15min patikrino iš D.Kepenio lūpų Seimo posėdžio metu nuskambėjusį teiginį, kad skiepuose yra abortuotų kūdikių ir beždžionių ląstelių.

Mokslininkų teigimu, kai kurių vakcinų gaminimo procese virusai gali būti auginami gyvūnų ląstelių kultūrose, tačiau galiausiai jos yra pašalinamos, todėl skiepuose, kurie leidžiami pacientui, jokių ląstelių nebelieka.

Man regis, D.Kepenis truputį iškreipė informaciją.

Jis pats pabrėžė esantis už vakcinavimą ir skiepus: „Mano vaikai ir anūkas yra skiepijami. Bet kad sveika gyvensena padeda skiepytam žmogui išsaugoti imunitetą ilgesnį laiką, tai yra tiesa. Apie tai ir kalba D.Kepenis, tik gal ne visai tiksliai pasirinkdamas žodžius.“

Atsakas į prievartinį skiepijimą?

Vertindamas D.Kepenio pirmadienį Seime organizuojamą konferenciją, kurios moderatoriumi bus bene žinomiausias Lietuvos „antivakseris“, verslininkas Ugnius Kiguolis, R.Karbauskio sakė, kad kiekvienas Seimo narys turi teisę pasikviesti žmones, kurie turi vieną ar kitą nuomonę.

„Ir šioje situacijoje, jei tie žmonės turi ką pasakyti vienas kitam, pasidalyti patirtimi, tai yra gerai. Kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę, tai yra demokratija. Draudžiant tokius renginius kiltų klausimas, kodėl žmonės neturi teisės išsakyti nuomonės?“, – samprotavo politikas.

„Valstiečių“ lyderiui daug daugiau klausimų kelia socialdemokratų siekis priimti įstatymą dėl prievartinio skiepijimo.

„Mums nesuprantama, kodėl to reikia, ir tie žmonės tikriausiai pirmiausia susirenka būtent dėl to, kad yra prievartinio skiepijimo pasiūlymas. Jei jo nebūtų, tos temos nebūtų. Be to, ta diskusija neturi sprendžiamosios galios“, – pabrėžė R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis

Atsparumą saugo gyvenimo būdas?

D.Kepenis savo feisbuko profilyje dar kartą akcentuoja, kad jis niekada nepasisakė prieš skiepus. „Aš esu už neprievartinius, atsakingus, informuotus skiepus. Svarbiausia – aš pažadu, kiek leis mano sveikata, kad viską padarysiu, kad pirmą gimimo dieną vaikai nebebūtų skiepijami, kaip siūlo sąžiningi, atsakingi ir garbingi gydytojai. Ir būtų atsižvelgiama į patikimas rekomendacijas“, – teigia politikas.

Visi sveikuoliai žymiai ilgiau išlaiko aktyvius antikūnius, nes jie tuo rūpinasi kasdien.

Jis žada siekti, kad kuo greičiau būtų atlikti patikimi tyrimai dėl neskiepytų vaikų raidos: „Tokie tyrimai niekada nebuvo atlikti. Taip pat kyla pagrįstų įtarimų, kad komplikacijos po skiepų taip pat nebuvo atsakingai tiriamos ir niekada patirta žala nebuvo atlyginta.“

D.Kepenis teigia pats nesiskiepijantis, nes turi veikiančius antikūnius, kuriuos esą išlaiko sveiko gyvenimo būdu.

„Visi sveikuoliai žymiai ilgiau išlaiko aktyvius antikūnius, nes jie tuo rūpinasi kasdien. Iš mano penkių anūkų tik vieno tėveliai neskiepijo ir jis akivaizdžiai sveikesnis, tvirtesnis ir atsparesnis. Tokių pavyzdžių – tūkstančiai. Bendras imunitetas yra ypatingai svarbi sąlyga, leidžianti ilgai išlaikyti ir specialų imunitetą atskiroms ligoms“, – įsitikinęs D.Kepenis.

Gydytojai pabrėžia, kad sveikas gyvenimo būdas ir grūdinimasis gali sustiprinti bendrą žmogaus imunitetą, tačiau specifinį imunitetą nuo ligų sukuria tik skiepai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Masiulis

Traukiasi iš D.Kepenio komisijos

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Kęstutis Masiulis ir Andrius Kupčinskas traukiasi iš Seimo Valstiečių ir žaliųjų frakcijos nario Dainiaus Kepenio vadovaujamos Sveikos gyvensenos komisijos. Apie tai skelbiama žiniasklaidai išplatintame pranešime.

„Nematau prasmės dirbti Sveikos gyvensenos komisijoje, kuriai vadovauja labai energingas, tačiau keistų pseudo mokslo idėjų kupinas D.Kepenis. Jo iniciatyvos, nukreiptos prieš skiepus, buvo paskutinis lašas“, – dėsto besitraukiantis K.Masiulis.

Anot jo, ši komisija diskredituoja valdančiuosius, visą Seimą ir valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius