Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 12 /19:14

R.Karbauskis: serialas „Naisių vasara“ yra ne apie Naisius, o Pijus – ne prototipas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui net pačiam buvo juokinga, kai žurnalistai Seime jo pradėjo klausinėti apie jo ir „Naisių vasaros“ serialo herojaus panašumą. „Valstiečių“ lyderis dievagojosi, kad jiedu su personažu nieko bendra neturi, dėstė, kad serialas apkritai yra ne apie Naisius, jo logotipe esą žmonės mato ne gandrą, o gervę, o LVŽS laikraštis bei logotipai nufilmuoti buvo tiesiog netyčia.
Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis
Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis / lvzs.lt ir TV3 nuotr.

Tiesa, klausimas, ar pats R.Karbauskis savo žodžiais tikėjo, nes atsakinėjant į žurnalistams keliskart politiko kalbą nutraukė jo paties nevaldomas juokas. Tačiau šypsena politikui nesutrukdė tęsti istorijos, kad „Naisių vasaroje“ nėra LVŽS reklamos, o pagrindinis herojus Pijus, kurį suvaidino aktorius Aurimas Žvinys, nėra panašus į jį patį.

„Visiškai kita istorija, visai kita biografija, absoliučiai nieko bendro su manimi neturi“, – tikino Seimo narys.

Jeigu buvote Naisiuose ir matėte serialą, suprasite, kad nieko bendro su Naisiais jis neturi, – dėstė R.Karbauskis.

Tik žurnalistai tų panašumų rado. Jie vardino, kad Pijus, kaip ir R.Karbauskis, gyveno Naisiuose, turėjo žemės ūkio bendruomenę, net rengėsi ir kalbėjo būtent taip, kaip R.Karbauskis.

Tačiau visa tai politikas kategoriškai neigė. Galiausiai jis pareiškė, kad net visas serialas „Naisių vasara“ iš tikrųjų yra ne apie Naisius.

„Scenarijus nėra apie Naisius, jis yra apie kaimą. Reiškia, nes, pavyzdžiui, Naisiuose nėra bažnyčios, o seriale yra bažnyčia, yra kunigas ir ji rodoma kaip Naisiuose, o jos Naisiuose nėra. Buvo serialas kuriamas ne apie Naisius, o apie kaimą. (...) Jeigu buvote Naisiuose ir matėte serialą, suprasite, kad nieko bendro su Naisiais jis neturi“, – aiškino R.Karbauskis.

Taip pat jis dėstė, kad nieko bendro neturi serialo bei LVŽS logotipai – skrendantis gandras.

„Jeigu pažiūrėtumėte į tą gandrą, kuris yra „Naisių vasaros“ seriale, pirmiausia nepasakytumėt, kad tai gandras. Tikriausiai dauguma žmonių pasakytų, kad tai yra gervė, nes jis labai stilizuotas. Nieko bendro su konkrečiu gandro vaizdu nėra,“, – sakė R. Karbauskis.

Politikas tikino, kad LVŽS laikraštis ir logotipas seriale taip pat atsirado netyčia.

„Tai buvo atsitiktinumas, nes niekur nerasite scenarijuje, kad reikia paduoti laikraštį ir tas laikraštis turi būti LVŽS. (...) Kokį laikraštį rado, tokį paėmė“, – sakė R.Karbauskis.

Galiausiai jis pareiškė, kad VRK darbo grupės seriale fiksuoti LVŽS rinkimų programos intarpai galimai yra net ne LVŽS, o konservatorių reklama, mat jie taip pat pasisakė prieš alkoholį.

Pijaus personažą kūrė pats

Tiesa, jis pripažino, kad Pijaus personažą sukūrė pats. Tik tikino, kad visai nesiekė judviejų panašumo.

„Absoliučiai ne. Aš dirbau prie šito personažo sukūrimo ir aš nesiekiau jokiu būdu“, – klausiamas ar Pijus yra jo prototipas, atsakė R.Karbauskis.

Jis priminė, kad aktorius A.Žvinys atrankoje gauti Pijaus vaidmenį pasirodė su ūsais ir barzda ir esą buvo visai kitoks nei paskui seriale, kai prodiuseriai liepė jam apsikirpti ir nusiskusti. R.Karbauskis pats pripažino dalyvavęs toje atrankoje, bet jokio panašumo neįžvelgęs, nes „neturi tokios vaizduotės“.

„Jei jūs ant manęs šiandien uždėtumėte ūsus ir barzdą, niekas manęs neatpažintumėte, nė vienas iš jūsų“, – kalbėjo R.Karbauskis.

15min pabandė pajuokauti ir įsivaizduoti, kaip R.Karbauskis ir A.Žvinys atrodytų barzdoti.

15min fotomontažas/Jei Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis augintų barzdas ir ūsus
15min fotomontažas/Jei Aurimas Žvinys ir Ramūnas Karbauskis augintų barzdas ir ūsus

Kiek agronomų su ūsais ir barzdomis?

Klausiamas, kodėl A.Žviniui visgi buvo liepta apsikirpti, nusiskusti ir net apsirengti taip, kaip vilki R.Karbauskis, LVŽS vadovas spėliojo, kad galbūt taip nutarta dėl to, kad agronomai Lietuvoje retai būna ūsuoti ir barzdoti.

Miškininkai dažnai turi barzdas ir ūsus, veterinarų yra, kurie turi, bet agronomų tikrai labai mažai, – sakė R.Karbauskis.

„Jis nė kiek nebuvo panašus, nė trupučio. O kodėl nusprendė, kad nusiskusti turi? Tikriausiai, kai jie pradėjo žiūrėti nuotraukas, pavyzdžiui, žmonių, kurie yra agronomai, tai tikrai labai mažai agronomų, kurie yra su ūsais ir barzdomis. Aš nežinau, negaliu paaiškinti. Miškininkai dažnai turi barzdas ir ūsus, veterinarų yra, kurie turi, bet agronomų tikrai labai mažai. Negaliu pasakyti, kodėl, neturiu atsakymų“, – dėstė R.Karbauskis.

Jis prašė žurnalistų susirasti A.Žvinio nuotrauką, kur jis dar barzdotas ir pažiūrėti patiems.

Tokios nuotraukos 15min nepavyko rasti net paties aktoriaus socialinio tinklo „Facebook“ profilyje. 15min paprašė paties A.Žvinio atsiųsti nuotrauką, kurioje jis yra su barzda. Tačiau A.Žvinys nuotraukos 15min taip ir neatsiuntė.

Netrukus A.Žvinio nuotrauką su barzdele savo paskyroje „Facebook“ paskelbė R.Karbauskis su tokiu prierašu (kalba netaisyta, – red. past.): „Aurimo Žvynio fotografija, daryta savaitė iki atrankos į Naisių vasaros serialą (iš Aurimo Žvynio asmeninio foto archyvo). Raskite dešimt panašumų... :). Yra žmonių, kuriems tai labai svarbu...“

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ramūnas Karbauskis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ramūnas Karbauskis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Aurimas Žvinys
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Aurimas Žvinys

Ieškodamas savo ir Pijaus skirtumų, R.Karbauskis atkreipė dėmesį, kad A.Žvinys už jį ir gerokai jaunesnis.

„Mus skiria labai didelis amžiaus skirtumas, jis realiai galėtų būti mano sūnus“, – sakė R.Karbauskis. Kai buvo paklaustas, ar Pijus galėtų būti jauna jo versija, politikas nenuslėpė šypsenos.

Tiesa, anksčiau 15min R.Karbauskis serialo herojaus Pijaus panašumu į jį patį yra džiaugęsis.

„Pijus yra jauno žmogaus, lietuvio prototipas, kurio gyvenime daug iššūkių ir ambicijų. Jei šiame gražiame žmoguje kaip šis aktorius matote panašumus į mane, mane tai tik džiugina, bet opoziciją turiu nuliūdinti – personažas yra išgalvotas, kaip ir su juo susiję įvykiai seriale“, – 15min per atstovę spaudai Dalią Vencevičienę perduotame atsakyme šiemet vasarį teigė R.Karbauskis.

A.Žvinys panašumo neneigė

Ir aktorius A.Žvinys, suvaidinęs agronomą Pijų, 15min anksčiau yra pripažinęs: panašumo tarp jų su R.Karbauskiu yra. Bent jau fizinio.

Kad A.Žvinys – kaip iš akies trauktas R.Karbauskis, šmaikštauta dar 2009 lapkritį serialo pristatymo vakarėlyje. Ir jau tada „Videometros“ savininkas R.Skaisgirys buvo priverstas aiškintis, ar tai – tik sutapimas.

Pats A.Žvinys viešai dar skundėsi, kad tas Pijus, kurį jam tenka vaidinti, kažkoks pernelyg teisingas.

„Pijuje man kartais norėtųsi „neigiamų“ savybių, kitokio prieskonio. Šeštame sezone Pijus tampa šiek tiek aštresnis, besileidžiantis į konfliktus dėl sau svarbių dalykų gyvenime. Man tai patinka, dėl meilės jis tampa „padūkėliškesnis“, – viename iš interviu sakė A.Žvinys.

Dieną iki filmavimo man stilistė liepė nueiti į kirpyklą, nusikirpti plaukus, nusiskusti barzdelę ir pasikoreguoti išvaizdą, – pasakojo A.Žvinys.

Vasarį, vėl ėmus narstyti „Naisių vasaros“ siužetą, Šiaulių teatro vadovu ir Šiaulių miesto savivaldybės nariu tapęs A.Žvinys nuomonės nekeitė. Pasak jo, fizinis jo panašumas į R.Karbauskį visiškai atsitiktinis.

Kaip jums pačiam atrodo, ar jūs seriale „Naisių vasara“ vaidinate R.Karbauskį? 15min vasarį paklausė A.Žvinio.

– Kad išoriškai šioks toks panašumas buvo, tai tą kūrybinė komanda pastebėjo nuo pat pradžių. Scenarijus, man atrodo, vis dėlto buvo parašytas dar iki man atsirandant tame seriale. Jau toks personažas Pijus buvo, jau siužetinė linija visa buvo išrašyta. Likus gal tik mėnesiui iki filmavimo pradžios vyko atranka. Į tą atranką aš atėjau dar ne toks panašus į save, kaip atrodau dabar. Buvau su ilgesniais plaukais ir apžėlęs barzdele. Apšepęs toks buvau. Praėjau atranką. Dieną iki filmavimo man stilistė liepė nueiti į kirpyklą, nusikirpti plaukus, nusiskusti barzdelę ir pasikoreguoti išvaizdą. Pradėjus filmuoti po kurio laiko atėjo suvokimas ir klausimai, ar man neatrodo, kad aš panašus į Ramūną.

– Ar R.Karbauskis buvo aktorių atrankos komisijoje?

– Atrankoje jis, man atrodo, dalyvavo. Tai buvo prieš dešimt metų, gal blogai pamenu, nenoriu suklaidinti.

O paskui patys naisiečiai pradėjo lyginti ir sakyti, kad tikrai esu panašus į Ramūną. Tik tiek. Tai daugiau išorinis panašumas. Deklaravimo, kad dabar, Aurimai, tu vaidinsi šitą arba prototipas tavo bus būtent šitas žmogus, to nebuvo. Atvirai sakau, tai didelio sutapimo ir atsitiktinumo dalykas.

– Tai jums nesakė apsikirpti būtent taip, kaip Ramūnas?

– Ne, ne. Tik pradėjus dirbti žmonės atkreipė dėmesį, kad panašumo yra, bet kalbos apie tai, kad turėčiau ruoštis vaidmeniui žiūrėdamas į Ramūną ir bandyti jį kopijuoti, atkartoti jo manieras nebuvo nė viename momente. Serialą žiūrint juk matyti, kad nėra nei jo kalbėsenos, nei laikysenos, manierų ženklų. Tokių prašymų iš režisierių nebuvo.

Ir dabar, kai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupė nustatė, kad seriale yra politinės reklamos, pats pagrindinio vaidmens autorius sako to nematęs ir neįtaręs.

„Kiek aš, kaip kūrėjas, menininkas, buvau kviečiamas dirbti, tai nė vienu žodžiu nebuvo užsiminta, kad tai politinė reklama turėtų būti, ar turėtų atitikti kažkokias ideologijas. (...) Nemanau, kad buvo labai bandoma pritraukti. Kad galbūt taip dabar atrodo, tai tuo metu buvo labai sunku nuspėti, kad gali atrodyti“, – kalbėjo jis.

Taip pat A.Žvinys aiškino, kad serialas buvo ne apie autentiškus Naisius, nes tai – meno kūrinys, kur dokumentikos nebuvo.

Visgi serialo herojai, kaip ir „valstiečių“ lyderis, šoko Naisių festivalyje, kūrė Naisių teatrą, statė Baltų areną, atidarė muziejų, kurioje eksponavo realaus Mindaugo Karbauskio „auksinę kaukę“, tiesiogiai transliavo gandrų lizdą, dirbo žemės ūkio bendrovėje, o, pagaliau, net rinko parašus prieš atominę elektrinę.

Klausiamas, ar tai nerodė, kad serialas yra realybės atspindys, A.Žvinys atsisakė šiuos aspektus svarstyti, nes tai esą delikati tema.

Jis tikino neatkreipęs dėmesio ir į tai, kad seriale naudota LVŽS atributika, rodytas logotipas.

„Nesuteikiau tam reikšmės ir nedėjau paralelių labai didelių“, – sakė jis.

Tiesa, agronomą Pijų vaidinusiam aktoriui A.Žviniui LVŽS idėjos ir pačiam nebuvo svetimos. 2015-aisiais jis dalyvavo Savivaldybių tarybų rinkimuose su LVŽS. Serialo suteiktas įvaizdis į politiką pasukusiam aktoriui, regis, nepakenkė. Rinkėjai iš 8 rinkimų sąrašo vietos jį kilstelėjo į 3. Dabar A.Žvinys – Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys ir Šiaulių teatro vadovas.

VRK spręs kitą savaitę

Primename, kad VRK darbo grupė nustatė, kad atskiri serialo „Naisių vasara“ epizodai gali būti laikomi paslėpta politine reklama, bet viso serialo tokiu laikyti negalima, pažeidimų nesiūloma pripažinti šiurkščiais.

VRK darbo grupės parengtame išvadų projekte, kurio svarstymas atidėtas liepos 17 dienai, konstatuota, kad už serialo kūrimą mokėjo R.Karbauskio valdomas „Agrokoncernas“, tačiau nerasta duomenų, kad įmonė seriale siekė reklamuoti savo savininką, kuris pats kūrė serialo scenarijų, ir jo partiją.

Nustatyta, kad politinė nepažymėta ir draudžiama LVŽS reklama seriale rodyta, kai serialo herojai kalbėjo apie kovą su alkoholizmu, priklausomybę nuo lošimų. Taip pat, kai seriale rodyti LVŽS laikraščiai „Už žemę ir žmogų“, partijos logotipas ir dalyti kalendoriai.

Taip pat teigiama, kad LVŽS ir serialo logotipai nėra tapatūs, o pagrindinis serialo herojus esą nėra laikytinas R.Karbauskio prototipu. Panašumas, anot VRK darbo grupės, tik atsitiktinis.

Vis dėlto darbo grupė nurodo nenustačiusi, kad serialo herojų kalbos apie skalūnines dujas ir kitus „valstiečiams“ aktualius klausimus būtų politinė reklama.

R.Karbauskis jau ruošiasi VRK sprendimą skųsti teismui, net ir tuo atveju, jei jis bus palankus LVŽS.

TAIP PAT SKAITYKITE: LVŽS ir R.Karbauskiui palankių „Naisių vasaros“ tyrimo išvadų svarstymas atidėtas kitai savaitei

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius