-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 16 /14:25

R.Karbauskis susitiko su V.Čmilyte-Nielsen: pažado, kad į Seimo vicepirmininkes bus teikiama A.Norkienė, neišgirdo

Didžiausios opozicinės Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pirmadienį neišgirdo, kad ji teiks „valstiečių“ siūlomos Aušrinės Norkienės kandidatūrą į parlamento vicepirmininkes. V.Čmilytė-Nielsen sakė paprašiusi „valstiečių“ pateikti naują kandidatūrą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po susitikimo su V.Čmilyte-Nielsen R.Karbauskis žurnalistams sakė išdėstęs, kad tikriausiai pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kai tokio dydžio Seimo frakcijai, kaip LVŽS, nėra pasiūlomas Seimo vicepirmininko postas.

„Nesu tikras, kad jis bus pasiūlytas rytoj. Esu tikras, kad jeigu jis bus pasiūlytas, jis bus nubalsuotas. Kitaip sakant, nesurinks balsų. Tai tą suprantu dėl to, kad, matyt, toks yra pasirinkimas, aišku, ne Seimo pirmininkės. (...) Tiesiog tokia „naujoji“ politinė kultūra. O iš tikrųjų yra, matyt, kerštas, paprastas kerštas. Bet kerštas šitu atveju, reikia suprasti, kad ne mums skaudės, o tiems šimtams tūkstančių žmonių, kurie yra balsavę už LVŽS kandidatus. Skauda dėl to, kad jie nebus atstovaujami Seimo vadovybėje“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Norkienė

Paklaustas, kodėl nekeičia kandidato į Seimo vicepirmininkus, R.Karbauskis nusistebėjo, kodėl turėtų ją keisti. Jis aiškino, kad vienintelė oponentų nurodoma A.Norkienės problema – kad ji lojali LVŽS.

„Dabar išeitų, kad kitas kandidatas, kuris jiems tiktų, turėtų būti nelojalus partijai. Tai jie įžeidinėja Rimą Baškienę. Šitoje vietoje, aišku, kad frakcija apsisprendė. Jeigu A.Norkienė nesurinks balsų, nesurinks balsų joks kitas mūsų kandidatas. Mes tą suprantame, nes visi yra lojalūs ir partijai, ir frakcijai“, – nurodė Seimo LVŽS frakcijos seniūnas.

R.Karbauskis sakė nesantis tikras, kad V.Čmilytė-Nielsen pateiks Seimui A.Norkienės kandidatūrą į parlamento pirmininkės pavaduotojas.

Prašė teikti naują kandidatūrą

Paklausta apie dar vieną opozicijos kandidatą į Seimo vicepirmininkus, V.Čmilytė-Nielsen sakė tęsianti konsultacijas su parlamento frakcijų atstovais.

„Sprendimo dar galutinio nėra. Ką tik buvau susitikusi su R.Karbauskiu ir įgarsinau savo abejones dėl šios frakcijos teikiamos kandidatės“, – nurodė naujoji Seimo pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

V.Čmilytės-Nielsen teigimu, yra rizika, kad A.Norkienė nesulauktų pakankamo palaikymo per balsavimą Seime.

„Kreipiausi į seniūną, kad pasvarstytų ir pasvarstę teiktų kitą kandidatę ir tiesiog, kad apie tai pagalvotų“, – komentavo ji.

Vadovauti komitetui siūlys A.Širinskienę

Seime dalijamasi ir kvotos parlamento komitetuose bei komisijose. Tradiciškai opozicijos atstovai vadovauja Seimo Audito komitetui, taip pat Etikos ir procedūrų bei Antikorupcijos komisijoms.

R.Karbauskis sakė, kad, sprendžiant iš valdančiosios koalicijos elgesio, jis yra užtikrintas, jog koks kandidatas į komiteto ar komisijos vadovus bebūtų pasirinktas, jis nebus tvirtinamas, kol neatitiks valdančiųjų norų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Mes Agnę Širinskienę pasiūlysime į Audito komitetą, kas būtų visai logiška ir pagal praktiką, ir pagal patirtį, ir pagal visa kita. Tai, aš galiu šiandien pasakyti, kad ji nebus tvirtinama, nors mes Ingridą Šimonytę tvirtinome. Mes tvirtinome Antaną Matulą į Etikos ir procedūrų komisiją. Mes tvirtinome Ireną Degutienę ir mes balsavome už I.Degutienę“, – teigė Seimo LVŽS frakcijos seniūnas.

Kilo įtampa

Tarp valdančiosios centro dešinės koalicijos ir opozicijos kilo įtampų.

Penktadienį per pirmąjį naujos kadencijos Seimo posėdį parlamento pirmininke išrinkta V.Čmilytė-Nielsen į savo pavaduotojus pasiūlė mažiausios Seimo opozicinės frakcijos – Darbo partijos – atstovą Andrių Mazuronį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Mazuronis

Taip pat Seimo pirmininkės pirmuoju pavaduotoju buvo išrinktas konservatorius Jurgis Razma.

Didžiausia Seimo opozicinė frakcija – LVŽS – į parlamento pirmininko pavaduotojus nusprendė kelti Aušrinę Norkienę.

Tačiau jos kandidatūros V.Čmilytė-Nielsen penktadienį Seimui nepateikė.

Anksčiau pirmadienį Seimo pirmininkė susitiko su parlamento Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) seniūnu Algirdu Sysu.

Jis V.Čmilytę-Nielsen informavo, kad LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas nusprendė nepretenduoti į parlamento vicepirmininko postą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Vietoje jo į šias pareigas socialdemokratai siūlo Julių Sabatauską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius