Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 09

R.Karbauskis: „valstiečiai“ nepalaikys PVM mažinimo

Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnas sako, kad frakcija nepalaikys liberalų iniciatyvos nuo 2020 metų trimis procentiniais punktais iki 18 proc. sumažinti ir į ikikrizinį lygį grąžinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Ramūnas Karbauskis sako, kad sumažinus PVM, kainos nesumažės, valstybė neturės pinigų pensijoms, biudžetininkų atlyginimams ir socialinėms išmokoms.

„Jeigu norėtume tų socialinių įsipareigojimų, kuriuos turime Lietuvoje, jeigu manoma (...), kad nerenkant mokesčių galima mokėti didesnes pensijas, tai galima būtų bet kokį sprendimą priiminėti. Bet iš tikrųjų galiu užtikrintai pasakyti, kad dėl PVM sumažinimo kainos nesumažės, o valstybė nebegalėtų mokėti tokių atlyginimų ir tokių pensijų ir socialinių išmokų, kokios dabar moka ir dėl to mes nepalaikysime“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams pareiškė R.Karbauskis.

Seimas ketvirtadienį turėtų apsispręsti, ar priimti svarstyti liberalų parengtas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas.

Paskutinis bandymas Seime sumažinti PVM tarifą iki 18 proc. buvo 2017 metų lapkritį. Liberalai tuomet jį mažinti siūlė pamažu – per trejus metus po 1 punktą kasmet, bet Seimas tam nepritarė.

Dėl PVM mažinimo iki 18 proc. ekonomistai ir teisininkai diskutavo ir 2014–ųjų viduryje. Tuomet siūlymą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, pabrėžusi, kad prioritetas turėtų būti skirtas ne atskirų mokesčių mažinimui, o socialinių problemų sprendimui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui užtikrinti. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius