-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 22

R.Karoblis: per trejetą metų „Spartan“ nepakilo keturis kartus

Per mažiau nei savaitę dukart sugedus šalies vadovus skraidinantiems lėktuvams „Spartan“ pradėti kelti naujų lėktuvų įsigijimo klausimai. Apie tai Seime klausta ir krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio. Tuo metu pats ministras teigia, kad dėl lėktuvų gedimų neįvykusių skrydžių skaičius – gana mažas, o dažnas lėktuvų remontas yra normalu.
Raimundas Karoblis
Raimundas Karoblis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Liberalas Gintaras Vaičekauskas Seime vykusio vyriausybės pusvalandžio metu R.Karoblio ironiškai klausė, ar jau suskaičiuota, kas Lietuvai geriau: trys neskraidantys lėktuvai, du skraidantys, bet gendantys ar vienas geras, bet nuomojamas.

Ministras R.Karoblis dar kartą priminė, kad savaitgalį ir pirmadienį buvo sugedęs vienas lėktuvas, o tuo metu buvo planuojami „VIP skrydžiai“. Tačiau jis pabrėžė, kad per pastaruosius trejus metus iš daugiau nei 100 skrydžių neįvyko keturi, t.y. 3,8 proc.

KAM nuotr./Orlaivis C-27 „Spartan“
KAM nuotr./Orlaivis C-27 „Spartan“

„Deja, įvyko dėl atsitiktinumo su vienu lėktuvu visiškai [tarpusavyje] nesusiję gedimai ir norma visoje aviacijoje, tiek karinėje, tiek civilinėje, turime garantuoti, kad iš keturių skrydžių skrenda trys. Mūsų procentas yra 3,8 proc., o galima norma yra 25 proc. Dėl to perkamas ne vienas, ne du, ne trys lėktuvai“, – sakė R.Karoblis.

Be to, pasak ministro, šiuo metu skristi gali du karinių oro pajėgų lėktuvai. Kaip sakė R.Karoblis, natūralu, kad yra vykdomi reglamentuoti lėktuvų remontai. Jis taip pat teigė, kad pirmoji lėktuvų „Spartan“ paskirtis yra karinis transportas ir karių bei krovinių perkėlimas į misijas, pratybas ir t.t.

„O dėl valstybinių orlaivių, turi būti atlikta kaštų analizė ir priimtas bendras politinis sprendimas. Užtikrinu, kad karinių oro pajėgų resursai atitinka tarptautinius standartus, jie yra visiškai saugūs ir tokią žinutę noriu palikti visiems, kurie skraido, pagal pareigas, pirmiausia kariams“, – teigė krašto apsaugos ministras R.Karoblis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius