-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 03 /14:20

R.Šimašius negali pasakyti, ar kitą savaitę jau bus skiepijama 35+ grupė, bet mato geresnę situaciją ligoninėse – sunkiai serga tik neskiepyti

Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia, kad šią savaitę sostinėje žadama gauti per 53 tūkst. vakcinų. Paleista registracija 45+ grupės žmonėms, jie aktyviai registruojasi. Ar kitą savaitę bus skiepijami dar jaunesni žmonės, meras kol kas prognozuoti nedrįso.

Ligoninėse – nesiskiepiję, nors galėjo

R.Šimašius džiaugėsi praėjusios savaitės rezultatais – visos vakcinos, kurių gauta daugiau nei 40 tūkst. dozių, buvo sunaudotos iki šeštadienio. Todėl esą nemaža dalis vilniečių jau gavo arba antrą vakcinos dozė, arba bent pirmą.

„Tai tikrai mums į sveikatą“, – įsitikinęs meras.

Esą ir situacija ligoninėse šiek tiek geresnė, nes pirmadienio rytą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje buvo 18 laisvų vietų, kai prieš savaitę tebuvo vos trys. Tačiau meras kalbėjo ir apie tai, kad didžioji dalis gulinčiųjų ligoninėse su rimtais simptomais yra tie, kurie galėjo, bet dar nesiskiepijo.

„Tai ir asmeninės atsakomybės klausimas, nes tai kainuoja daug, resursų išnaudojama daug, gydytojai, medicinos personalas yra pervargę, pagarba jiems. Labai kviečiu skiepytis, nes tai smarkiai sumažina riziką užsikrėsti ir patirti neigiamas pasekmes.

Tai ir viena iš priežasčių, kodėl dabar pusė gulinčių ligoninėse yra jaunesni nei 65 metų. Vyresnių nei 65 m. dauguma yra tie, kurie nepaskiepyti dar“, – pastebėjo R.Šimašius.

Tai asmeninės atsakomybės klausimas, nes kainuoja daug. Labai kviečiu skiepytis, nes tai smarkiai sumažina riziką užsikrėsti ir patirti neigiamas pasekmes.

Šią savaitę – 53 tūkst. vakcinų

Šią savaitę Vilnius gavo 53 tūkst. vakcinų, daugiausia – apie 30 tūkst. „AstraZeneca“. 15 tūkst. dozių paliekama revakcinacijai kitą savaitę.

„Paleista registracija 45 m. ir vyresnių žmonių kategorijai, tai ta kategoriją, į kurią dar iki šiol neateidavom. Yra užsiregistravę labai daug žmonių, dalis vakcinų yra išnaudota visos. Pagal dabartinius registracijos laikus dar turime 11 tūkst. „AstraZeneca“ dozių pirmam skiepui, ypatingai kviečiu šiuos žmones skiepytis“, – teigė meras.

Paklaustas apie antrąją „AstraZeneca“ vakcinos dozę, ar bus galima ją paankstinti, meras kalbėjo, kad spręsti vis dėlto turėtų specialistai. Vis dėlto jis sako kėlęs šį klausimą ne kartą Sveikatos apsaugos ministerijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

„Turime tą problemą, kad žmonės skaičiuoja ir net nepaisant to, kad po pirmos „AstraZeneca“ dozės susidaro labai didelis imunitetas, gal didesnis nei po kitų vakcinų pirmų dozių, bet pilną paketą žmogus gauna gavęs antrą dozę.

Tai matematika yra paprasta – aš gavau balandžio 1 d. pirmą „AstraZeneca“ skiepą, o antrą gausiu birželio pabaigoje. O žmogus, kuris gauna, tarkim, gegužės 3 d. pirmą „Pfizer“ dozę, antrą gaus gegužės pabaigoje, mėnesiu anksčiau. Tad natūralu, kad norėdami gauti pilną imunitetą, galbūt turėdami omeny kelionių planus žmonės labiau linksta rinktis kitą vakciną ir tai yra problema“, – kalbėjo R.Šimašius.

Anot mero, visi skiepai yra geri, jokių abejonių čia nėra, tačiau laikas yra problema, todėl jis ir pats laukiąs SAM sprendimo, kad galima būtų paankstinti antros dozės laiką.

„Kol kas tokia galimybė yra tik pedagogams ir abiturientams, visiems kitiems kaip ir ne“, – sakė R.Šimašius.

Laikosi nurodymų

Vilniaus meras tikino, kad Vilnius labai preciziškai laikosi Operacijų centro nurodymų, kokias grupes skiepijama ir kada, ir prie kitos skiepijamųjų grupės pereinama tik tada, kai galėjo pasiskiepyti buvusios grupės atstovai.

Esą praeitą savaitę, kai galėjo skiepytis 55+ grupės žmonės, liko tik kiek daugiau nei 100 vakcinų, todėl galima buvo pereiti prie kitos grupės. Tad jeigu taip bus ir šią savaitę, galbūt kitą savaitę skiepytis bus galima ir dar jaunesniems žmonėms.

„Čia klausome SAM. Dabar praplečiame, kaip nurodyta operacijų vadovo įsakyme, tą ratą iki 45+“, – kalbėjo R.Šimašius.

Tikrinimų dėl gyvenamosios vietos nėra, kaip nustatyta, taip ir laikomės. Kviečiame visus vilniečius pirmiausia registruotis.

Tai buvusi ir priežastis, kodėl strigo pirmadienio rytą registracija. „Tai yra tie realūs iššūkiai, kai šitą sistemą naudos nacionaliniu mastu. Kol kas ją naudoja tik Vilnius, Kaunas, Klaipėda, bet iššūkiai nemaži“, – kalbėjo Vilniaus vadovas.

Tikrinimų dėl gyvenamosios vietos nėra

„Apribojimų nėra, kaip nustatyta SAM, taip mes ir laikomės. Tikrinimų dėl gyvenamosios vietos nėra, kaip nustatyta, taip ir laikomės. Kviečiame visus vilniečius pirmiausia registruotis“, – sakė apie kalbas, kad į Vilnių suvažiuoja skiepytis žmonės iš kitų savivaldybių, meras.

Vis dėlto jis akcentavo dažniau girdįs, kaip jauni žmonės iš Vilniaus važiuoja skiepytis kitur, tarkim, į Šalčininkus.

Klausiamas, ar nereikėtų didesnių ribojimų Vilniuje, kai epidemiologinė situacija išties prasta, R.Šimašius teigė, kad Vyriausybei tenka svarbią užduotį atlikti – išbalansuoti tarp griežtumo, saugumo ir to, kad ekonominis gyvenimas galėtų vykti ir „žmonės neišprotėtų sėdėdami uždaryti“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonių eilės prie vakcinavimo centro „Litexpo“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonių eilės prie vakcinavimo centro „Litexpo“

„Man atrodo, tai sudėtinga, bet susidorojama neblogai. Galimybių pasas padėtų dar labiau, skiepijimų apimtys didėtų. Kai žiūrime, kur sklinda virusas, aiškiai matome, kad artima aplinka arba nenustatyti atvejai, tarp kurių bent jau darželiai visoje Lietuvoje yra svarbūs.

Tokie plitimai, kurie būtų susiję su paskutiniais atlaisvinimais, nėra jokio pagrindo teigti, kad yra kažkoks poveikis. Suvaržymų laisvinimai daromi logiški, mums reikia sistemingai eiti į ribojimus ir sistemingai, sklandžiai iš jų išeiti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Iki pietų pirmadienį Vilniuje šiai savaitei laisvų „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų nebeliko, „AstraZeneca“ vakcinų dar yra apie 11 tūkst. dozių. „Daugiau „Pfizer“ vakcinų šią savaitę neplanuojame gauti, kiek reikia antrai dozei, esame atsidėję, apie papildomas nesame informuoti“, – sakė R.Šimašius.

Vilniaus meras kalbėjo ir apie tai, kad jeigu žmonės, turėję galimybę pasiskiepyti, bet to nedarę, tai juos įtikinėti reikėtų mažiau. Geriau esą leisti pasiskiepyti tiems, kurie to nori.

Vis dėlto galbūt ateityje bus skambinama 55+ grupės žmonėms.

Sistema strigo nuo ryto

Kaip kiek anksčiau skelbė BNS, Vilniaus savivaldybei atvėrus galimybę registruotis vakcinacijai nuo koronaviruso 45-erių ir vyresniems gyventojams, pirmadienio rytą strigo registracijos sistema. Taip nutiko užplūdus užklausoms.

Savivaldybės teigimu, sistemą kūrė ir jos priežiūros paslaugas teikia bendrovė „Krizių tyrimo centras“, taip pat šias paslaugas teikianti ir Kauno bei Klaipėdos savivaldybėms.

Su sunkumais susidurta ir praeitą ketvirtadienį, kai šalia didžiausio vakcinacijos centro „Litexpo“ išsirikiavo ilgos eilės – kurį laiką neveikė registracijos sistema.

Nuo pirmadienio Vilniuje vakcinacijai gali registruotis 45-erių ir vyresni gyventojai.

„Pfizer“ ir „Moderna“ graibstomos

Vilniaus savivaldybė BNS informavo, kad nuo pirmadienio vakcinos pagal prioritetines grupes nebėra skirstomos, tad bet kurie paskelbtoms skiepijamoms grupėms priklausantys gyventojai gali registruotis skiepams bet kuria vakcina.

Savivaldybė informuoja šią savaitę turinti apie 55 tūkst. vakcinų dozių: 29,5 tūkst. „AstraZeneca“, 3,6 tūkst. „Modernos“ ir 22 tūkst. „Pfizer“. 38,3 tūkst. dozių ketinama skirti pirmajam skiepui, likusias – revakcinacijai, įskaitant ir kitos savaitės pradžią.

Vis dėlto apie 11 val. laisvų „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų nebeliko, BNS patvirtino K. Vaitkevičius. „AstraZeneca“ vakcinų registracijos sistemoje buvo dar apie 9,3 tūkstančio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius