Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08 /12:57

R.Šimašius vairuotojų streike mato politikavimą, todėl pokalbiuose pats nedalyvauja

Vilniuje ketvirta diena tęsiasi viešojo transporto darbuotojų streikas. Į gatves išvažiuoja gerokai mažiau autobusų ir troleibusų, vis dėlto „Vilniaus viešojo transporto“ vadovybė tikina, kad pavyksta užtikrinti minimalų išvažiavimų skaičių visuose maršrutuose. Derybos su profesine sąjunga kol kas apčiuopiamų rezultatų neatnešė. Tačiau Vilniaus meras jose ir toliau neketina dalyvauti.
Streikuojančių vairuotojų palaikymo akcija
Streikuojančių vairuotojų palaikymo akcija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Teismas nenagrinės

Ketvirtadienio ryto duomenimis, streikuoja 478 „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) darbuotojų. Vis dėlto tiek trečiadienį, tiek ir ketvirtadienio rytą pagal streiko grafikus išvažiavo ne mažiau kaip 50 proc. transporto priemonių.

Ketvirtadienio rytą BNS paskelbė, kad VVT atsiėmė prašymą teisme stabdyti sostinės vairuotojų streiką, profesinei sąjungai užtikrinus pusę paslaugų.

„Prašymas dėl atsiėmimo prašymo dėl streiko sustabdymo teisme gautas ir užregistruotas. Priimta rezoliucija jį nagrinėti rašytinio proceso tvarka, neinformuojant šalių apie posėdį, todėl paskirtas žodinis posėdis byloje 9.30 val. atšauktas“, – BNS informavo VVT profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius.

VVT vadovas Darius Aleknavičius trečiadienį teigė, kad, profesinei sąjungai užtikrinus įsipareigojimus vykdyti bent pusę įprastinių maršrutų, „nebelieka ieškinio esmės“.

Tai ketvirtadienį 15min patvirtino įmonės atstovė Giedrė Buivydaitė ir pridūrė, kad bendrovė įsteigė ir bendrą streiko koordinacinį centrą, siekdama efektyviau valdyti šią situaciją.

„Kadangi pavyko sutarti, atsiėmėm ieškinį, nes mūsų tikslas nėra riboti darbuotojų teisę streikuoti, kaip bando parodyti profesinė sąjungą, mes siekiame užtikrinti tas paslaugas keleiviams, kurias abi šalys yra įsipareigojusios“, – teigė ji.

Miesto vadovas tiesiogiai nedalyvauja

Derybos kol kas nevyksta taip sėkmingai, kaip tikėjosi abi pusės. Visgi ketvirtadienio popietę vėl ketinama sėsti prie stalo ir tartis toliau.

Iš Vilniaus savivaldybės pusės šį procesą kuruoja vicemeras Tomas Gulbinas. Pats meras sako, kad tiesiogiai į pokalbius neįsitraukia nenorėdamas politizavimo.

„Situacija labai rimta, todėl derybų strategiją su kolegomis aptariu kasdien. Tiesioginis mano įsitraukimas į pokalbius su darbuotojų profesine sąjunga dar labiau politizuotų procesą, o tai būtų klaida“, – komentare 15min sakė R.Šimašius, nepatikslindamas, ką turi omeny.

Šiuo metu R.Šimašius yra išvykęs į komandiruotę Izraelyje, Tel Avive. Jo darbotvarkėje vilnius.lt nurodoma, kad meras tris dienas (gruodžio 7–9 dienomis) dalyvauja konferencijoje MUNIWORLD 2022.

VVT profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius ne pirmą kartą kaltinamas politikavimu. Jis yra dalyvavęs rinkimuose. Į Vilniaus miesto tarybą pretendavo net su dviem politinėmis jėgomis – 2015 metais su Lietuvos socialdemokratų partija, 2019 metais – su A. Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“.

„Darbiečiai“ ragina VVT direktorių trauktis

Darbo partija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad gruodžio 7 d. Vilniaus miesto savivaldybės Paslaugų ir miesto ūkio komiteto pirmininkas, „darbietis“ Rikantas Aukškalnis, į eilinį komiteto, kuris kuruoja transporto klausimus Vilniaus mieste, posėdį pakvietė UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) generalinį direktorių Darių Aleknavičių atsakyti į konkrečius klausimus dėl susiklosčiusios situacijos keleivių pervežimo sektoriuje.

„Nors buvo sudarytos visos sąlygos dalyvauti skirtingu laiku, nuotoliniu būdu, tačiau direktorius nerado laiko dalyvauti nei pats, nei įpareigoti kitą asmenį atsakyti kuruojančiam komitetui į klausimus, paaiškinti nesutampančią įmonės ir profesinės sąjungos teikiamą informaciją dėl darbuotojų darbo užmokesčio ir kitų klausimų“, – teigiama pranešime.

„Darbiečiai“ teigia, kad „šito streiko priežastis yra arogantiškas, nelankstus, neskaidrus vadovo darbas“. Todėl jie sako išsiuntė reikalavimą koalicijos partneriams ir administracijos direktorei „nedelsiant imtis veiksmų keičiant VVT vadovybę ir imtis politinės atsakomybės kuo greičiau išspręsti viešojo transporto krizę mieste“.

Neterminuotą streiką Vilniaus autobusų ir troleibusų vairuotojai pradėjo pirmadienį, VVT administracijai ir profesinei sąjungai nesutariant dėl darbo apmokėjimo sistemos. Į sostinės gatves pirmosiomis dienomis neišvažiavo daugiau kaip pusė autobusų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius