Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 19

R.Šimašius pradėjo dėlioti valdančiąją koaliciją: kontūrus turi, bet detalių neatskleidžia

Rinkimus laimėjęs ir antrą kadenciją Vilniaus meru dirbsiantis Remigijus Šimašius pradėjo derybas dėl būsimosios koalicijos. Antradienį jis susitiko su visų į sostinės tarybą patekusių partijų atstovais, išskyrus Lietuvos laisvės sąjungą (liberalus). Jau iš anksto R.Šimašius kartojo, kad su Artūro Zuoko komanda bendrą darbą įsivaizduoja sunkiai.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Visuomeninis komitetas „R.Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“ naujojoje taryboje turės 18 atstovų, tai 7 daugiau, nei pastaruoju metu mero frakcija turėjo. Tačiau iki daugumos jiems trūksta mažiausia 8 balsų – Vilniaus taryboje iš viso yra 51 narys, tad daugumą turi sudaryti bent 26 iš jų.

Susitikimų nedetalizuoja

Antradienį mero darbotvarkėje numatyta, kad nuo 13 iki 16 valandos vyks „susitikimai dėl koalicijos formavimo“. Frakcijas Vilniaus taryboje turės A.Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“ (10 narių), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) (9), Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) ir Rusų aljansas (6), Darbo partija (5) bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) (3).

15min duomenimis, R.Šimašius antradienį planavo susitikti su visų šių partijų atstovais, išskyrus A.Zuoko Lietuvos laisvės sąjungą, tačiau neįvyko susitikimas ir su Darbo partija. Tačiau kol kas meras apie šiuos susitikimus nėra linkęs plačiau kalbėti. Komentarus jis pažadėjo trečiadienį.

Portalo alfa.lt vaizdo konferencijoje sakė, kad pirmiausia kalbasi su tais, su kuriais jam lengviau būtų susitarti, kadangi su A.Zuoko frakcija, anot mero, sunkiau būtų, bet visiškai durų jis neuždaro.

Jis patvirtino susitikęs su konservatoriais, LLRA-KŠS ir „valstiečiais“. Neatmeta jis galimybės dirbti ir su „darbiečiais“, tačiau Darbo partijos vadovai esą išvykę. „Nenorėčiau dabar komentuoti, o ir nesutarėm, kai sutarsim, tada ir paskelbsim“, – sakė R.Šimašius.

LLRA-KŠS atstovė, dabar vicemerės pareigas einanti Edita Tamošiūnaitė patvirtino, kad jie su meru susitiko, tačiau esą susitikimas buvęs labiau skirtas pasikalbėjimui, jokių konkrečių rezultatų kol kas nėra, nebuvo kalbama ir apie personalijas ar postus. Esą tam laiko dar yra, tikimasi sėsti prie derybų stalo kitą savaitę.

Pirmadienį popiet LLRA-KŠS frakcijos atstovė, vicemerė Edita Tamošiūnaitė neslėpė, kad su meru yra sutarę susitikti ir pradėti kalbėtis, dėliotis galimo bendradarbiavimo gaires.

„Esame atviri, dirbame dabar. Pradėsime nuo antradienio planuotis ateitį ir planuotis darbus. Kalbėsimės, kiek koalicinėje programoje bus ir mūsų programinių nuostatų. Tai, su kokiomis nuostatomis ėjo meras į rinkimus, mums tai tinkama – mes už daugiafunkcinį kompleksą balsavome, švietimas kaip prioritetas irgi tinka. Manau, susidėliosime“, – kalbėjo E.Tamošiūnaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – kandidatė į Vilniaus meres Edita Tamošiūnaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – kandidatė į Vilniaus meres Edita Tamošiūnaitė

Parems ir stadioną?

Antradienį meras susitiko ir su TS-LKD atstovais. Šios frakcijos narys tiek dabartinėje, tiek naujai išrinktoje taryboje Valdas Benkunskas 15min sakė, kad susitikimas buvęs draugiškas, tačiau konkrečių rezultatų kaip ir nėra. Aptarta tik tai, kaip bus dėliojamos derybos toliau.

„Pirmasis pasišnekėjimas apie galimą bendrą darbą. Daugiau kalbėjome apie konkrečius projektus, darbus, ką čia per ketverius metus galėtume Vilniui padaryti. Personalijų, pareigybių visai nelietėme. Gausime iš mero komandos savo darbų sąrašą, kuris galėtų būti prie koalicijos sutarties, peržiūrėsime, galbūt papildysime savo. Manau, pirmajame etape išsigryninsime šituos dalykus“, – teigė V.Benkunskas.

Prieš rinkimus TS-LKD atstovai, taip pat ir jų kandidatas į merus Dainius Kreivys labai kritiškai vertino būsimąjį daugiafunkcį kompleksą ir nacionalinį stadioną, tačiau dabar jų pozicija švelnėja. Kaip sakė V.Benkunskas, taryba sprendimą dėl šio projekto jau priėmė, procesas įsibėgėjęs, tad kaip ir nėra galimybių atsitraukti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Benkunskas ir Dainius Kreivys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valdas Benkunskas ir Dainius Kreivys

„Vis dėlto yra šiandien dar daug neaiškumų, kurie pirmiausia priklauso ne nuo savivaldybės. Yra ir teismo, ir finansavimo klausimai. Trumpai kalbėjome, tai manau, mes norėsime, kad atsirastų tarybos narių darbo grupė, kuri galėtų susipažinti išsamiau su visa proceso eiga, ko norėjome ir būdami opozicijoje. Taip pat, matyt, turime sutarti, kada bus tas pabaigos taškas, jeigu ne nuo savivaldybės priklausančių aplinkybių procesas toliau stringa, o galų gale – gal net ir grįžti kelis žingsnius atgal. Kada dedame tašką ir pasakome, kad viskas, negyvą daiktą reanimuoti baigiame“, – kalbėjo V.Benkunskas.

V.Benkunskas jau ėjo mero R.Šimašiaus pavaduotojo pareigas 2015-2017 metais, iki tos dienos, kai tuomet dar liberalai su pačiu meru priešaky nusprendė savo partnerius konservatorius išmesti iš koalicijos. Tačiau dabar abi pusės tvirtina, kad nuoskaudų nejaučia, jeigu jaustų – esą nebūtų ką veikti politikoje.

Kas šįkart galėtų būti šios partijos deleguotas vicemeras, TS-LKD kol kas nesikalbėjo, teigia V.Benkunskas.

V.Uspaskichas kalbės grįžęs

LVŽS Vilniaus skyriaus pirmininkas Virginijus Sinkevičius BNS sakė, kad pirmajame pokalbyje antradienį pakartoti partijos prioritetai – dėmesys sostinės gyvenamiesiems rajonams, sodininkų bendrijoms, vaikų užimtumui, taip pat susisiekimui.

„Tai – keturi kertiniai dalykai, apie kuriuos mes kalbame. O (dėl postų – BNS) reikia kalbėtis, kas iš ko klijuojasi. Darbai eina priekyje“, – tikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Darbo partijos vadovas Viktoras Uspaskichas prieš antrąjį rinkimų turą 15min sakė, kad kalbėjosi su abiem kandidatais ir neatmetė galimybės, kad išrinkus merą partijos frakcija galėtų dirbti valdančioje daugumoje. 15min žiniomis, 5 mandatus laimėję „darbiečiai“ yra išsakę pageidavimų gauti ir vicemero postą.

Bns V.Uspaskichas antradienį sakė, kad konkrečias konsultacijas pradės kitą savaitę. „Pats dabar esu ne Lietuvoje, grįšiu savaitgalį, tada gal susitiksime. Pagal tai, kiek turime žmonių, per daug į kažką pretenduoti negalime, bet mums apskritai neverta lįsti prie kažkokių sisteminių dalykų valdymo“, – svarstė jis.

Žada sudėlioti darbus

Pirmadienį po rinkimų 15min studijoje R.Šimašius sakė, kad pirmasis jo iššūkis po rinkimų bus sudaryti valdančiąją daugumą. Skubėti meras tikino neketinąs, nes pirmasis naujosios Vilniaus tarybos posėdis įvyks tik balandžio 24-ąją, todėl laiko dar yra.

„Aš stengsiuosi orientuotis, kad darbų ir tikslų aprašymas būtų kaip įmanoma detalesnis. Prieš ketverius metus turėjau gana tikslų ir detalų planą ir mačiau, kad kur buvo tiksliausia ir detaliausia, sklandžiausiai ir vyko reikalai, nuo pat pradžių galėjo vykti. O ten, kur sakėme, kad einame į tą pusę ir žiūrėsime, tai ir užstrigimų buvo nemažai“, – kalbėjo R.Šimašius.

VIDEO: Remigijus Šimašius: mano ambicijos reikalauja ir daug vargo, ir daug proto

Jis neslėpė, kad kalba eis ir apie postus, nes galimi partneriai jau yra išsakę pageidavimų. Ar dabartiniai jo pavaduotojai išliks pareigose, kol kas anksti spręsti. R.Šimašius teigė negalįs šiandien patvirtinti, kad ir jo komandos narys Linas Kvedaravičius vėl bus vicemeru.

„Esame apie tai kalbėję su Linu. Tai priklausys ir nuo to, kokios sritys bus. Labai gali būti ir labai tikėtina, kad vicemeras bus ir ne Linas Kvedaravičius“, – neslėpė R.Šimašius.

R.Šimašius antrajame Vilniaus mero rinkimų ture įveikė Artūrą Zuoką, surinkdamas 60 proc. balsavusių vilniečių balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius