Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 23

R.Tamašunienė pateikė gaisro Alytuje chronologiją: kasdien dirba vidutiniškai 46 ugniagesiai

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė trečiadienį Vyriausybės pasitarime pateikė chronologinę informaciją apie gaisrą Alytuje, „Ekologistikos“ padangų perdirbimo gamykloje. Pasak jos, gaisrą kasdien gesina vidutiniškai 46 ugniagesiai. Premjeras Saulius Skvernelis mano, kad likviduojant ekstremalią situaciją atsakomybė krinta ne ministrei, o savivaldybei. Jis mano, kad būtina reglamentuoti, jog tokiais atvejais informacija gyventojus pasiektų iš vieno šaltinio.
Rita Tamašunienė
Rita Tamašunienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Premjeras su švelnia pašaipa balse užsiminė esą turėtų būti savaime suprantama, kad už nelaimės likvidavimą ir gyventojų informavimą turėtų būti atsakingas savivaldybės ekstremalių situacijų koordinavimo centras, vadovaujamas savivaldybės administracijos direktoriaus, o ne mero.

Už gaisro gesinimą premjeras pagyrė ugniagesius, už pagalbą padėkojo ministrams, tačiau apie Alytaus merą Nerijų Cesiulį netarė nė žodžio.

Nors pastarasis šiomis dienomis skundžiasi iš centrinės valdžios sulaukiantis per mažai pagalbos ir dėmesio, premjero teigimu, įstatyme numatyta aiškiai: už viską atsakinga savivaldybė. Jis nekvestionavo, kodėl sekmadienį Alytuje susirinkusi Ekstremalių situacijų komisija nesiėmė ekstremalios situacijos skelbti visoje šalyje, nors esą matyta, kad Alytaus savivaldybė ne iki galo pasirengusi susidoroti su iššūkiu.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas posėdyje rodė antradienio nuotraukas, kurios esą rodo, jog gaisras beveik užgesintas. Apie tai, kad liko tik likviduoti gaisro padarinius, departamentas skelbė dar antradienį, tačiau Alytaus meras N.Cesiulis šią informaciją suskubo paneigti.

Jis tikino, kad gaisras užgeso tik Vilniuje. Savo ruožtu M.Kanapickas Vyriausybės pasitarime dėliojo, kad savivaldybė nebuvo pasirengusi ekstremaliai situacijai. Esą jos turėti planai buvo aštuonerių metų senumo, neturėta ir naujesnių materialinių išteklių žinynų, todėl ir vargta ieškant sunkiosios technikos.

VIDEO: Užfiksuotas Alytaus mero ir VRM atstovės konfliktas: nesutaria, ar gaisras užgesintas

R.Tamašunienė pateikė chronologiją

Pati ministrė R.Tamašunienė pripažino, kad gaisras trečiadienį dar nėra užgesintas. Ji pateikė tokią įvykių chronologiją:

Spalio 16 d.

2.57 val. Gautas pirmasis pranešimas apie gaisrą.

2.59 val. Į įvykio vietą atvyko 2-oji komanda. Į įvykio vietą iškart išskubėjo dar 9 automobilinės cisternos, 3 automobilinės kopėčios, 1 žarnų automobilis, 1 vandens transporto automobilis, 1 kvėpavimo organų apsaugos aparatų automobilis, 1 putokšlio automobilinė cisterna.

9.30 val. Sušauktas pirmasis Alytaus savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Pirmosios rekomendacijos gyventojams pasirodė trečiadienį per tinklalapį l72.lt, žiniasklaidos priemones, socialinius tinklus, lankstinukus savivaldybėse.

Spalio 17 d.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas gaisro aplinkybėms nustatyti.

Išvis gaisrą gesino 324 ugniagesiai, įskaitant Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus.

Spalio 18 d.

12.21 val. Gaisro židinys lokalizuotas.

Po gaisro lokalizavimo įvykio vietoje apsilankė vidaus reikalų, aplinkos, sveikatos apsaugos ministrai. „Aš, kaip vidaus reikalų ministrė, įsitikinau, ar aprūpinti ugniagesiai, ar tinkamos priemonės, ar nieko netrūksta. Buvau patikinta, kad viskas suorganizuota ir vyksta sklandžiai“, – sakė R.Tamašunienė.

Spalio 20 d.

Sušauktas valstybinis ekstremalių situacijų komisijos posėdis Alytuje.

„Posėdis buvo sušauktas dėl to, kad visuomenėje pasigirdus skirtingoms interpretacijoms, skirtingoms pateiktoms informacijoms norėjome pagelbėti, pažiūrėti, ar tikrai nereikia skelbti valstybinės ekstremalios situacijos“, – aiškino ministrė.

Pasak jos, buvo priimti sprendimai, kad nuo pirmadienio vietoje budės Vidaus reikalų ministerijos atstovas, kuris apibendrins duomenis iš institucijų ir ekspertų ir informuos gyventojus, teiks rekomendacijas.

VIDEO: Gaisras Alytuje: iš pradžių žmonės galvojo, kad tai tamsus lietaus debesis

Spalio 21 d.

Gautas Alytaus mero prašymas pasitelkti valstybės rezervą ir gauti 250 kaukių ir filtrų. Tą pačią dieną filtrai ir kaukės buvo pristatyti.

Spalio 22 d.

Pradėtas pasiruošimas gaisro padarinių likvidavimui.

Iš Lenkijos pasitelktos stotelės taršai matuoti.

Gaisro likvidavimo metu dirbo 50 ugniagesių.

Gesino net kursantai

„Išvis gaisrą gesino 324 ugniagesiai, įskaitant Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus. Kiekvieną dieną įvykio vietoje dirbo vidutiniškai 46 ugniagesiai“, – Vyriausybės pasitarime teigė R.Tamašunienė.

Ministrė tikino, kad tarpinstitucinis bendradarbiavimas vyko „ne visai koordinuotai“, bet ministerija esą teikė pagalbą, telkė kitų ministerijų ir net pagalbą iš užsienio.

„Iš Lenkijos pasitelktos stotelės taršai matuoti“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

Dabar, anot ministrės, sutarta, kad įmonė „Toksika“ paims apdegusių padangų likučius.

Tiesa, ji akcentavo, kad dar negalima pasakyti, jog gaisro gesinimas baigtas.

„Dar masė smilksta. Jos yra labai daug, ugniagesiai dirba nuolat, pasitelkta reikalinga technika, pradėta išvežti sudegusių padangų masė“, – baigė pristatymą ministrė.

VIDEO: Pykčio neslepiantis Alytaus meras N.Cesiulis: reikia žmonėms nemeluoti, kas čia vyksta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius