Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 28

Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla: „Šnabždėkite tyliai, bet Arkties ledas grįžta“

Sąmokslo teorijos, kad klimato kaita nevyksta, išlieka populiarios tarp internautų. Šį kartą kai kurie nusprendė kaip įrodymą panaudoti Arkties nuotraukas, kuriose neva užfiksuotas neįtikėtinas ledo išsiplėtimas.
Per pastaruosius trejus metus Arkties jūros ledo storis sumažėjo 16 proc.
Arkties jūra / NASA/Kathryn Hansen

Dėl ledo uždarė jūrų kelią?

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame, jo teigimu, užfiksuotas Arkties ledo plėtimasis.

„Arktis didėja: dėl ledo plitimo laivybai „visiškai uždaromas Šiaurės jūrų kelias“. Tai – vienas didžiausių spalio mėnesio ledų išsiplėtimo atvejų per 17 metų“, – rašo jis.

Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla/Ekrano kopija iš „Facebook“
Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla/Ekrano kopija iš „Facebook“

Pagal datą, nurodytą ekrano apatiniame kairiajame krašte, reikėtų suprasti, kad rodomas ledo ploto pasikeitimas vos per vieną mėnesį.

Skaičiai nesutampa, naujienų nėra

Žinių, kad praėjusį spalį būtų visiškai uždarytas Šiaurės jūrų kelias, nėra. Apie tai pavyko rasti tik pranešimą socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“), kur juo pasidalijo žinomas klimato atšilimo neigėjas ir politikas Marcas Morano.

Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla/Ekrano kopija iš „X“ (buvęs „Twitter“)
Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla/Ekrano kopija iš „X“ (buvęs „Twitter“)

Jis pasidalijo ir nuoroda į savo straipsnį. Tekstas iliustruotas tomis pačiomis nuotraukomis, kuriose neva matomas mėnesio pokytis.

Savo įraše vyras teigė, kad šiemet buvo stebimas vienas didžiausių ledo išsiplėtimo spalį atvejų per 17 metų.

Bet iš tiesų šį spalį, jau septintą mėnesį iš eilės, Arkties jūros ledo plotas išliko rekordiškai mažas šiam metų laikui – mėnesio rodiklis buvo 12 proc. žemesnis už vidurkį.

Apskritai neaišku, iš kur paimti šie duomenys ir vizualizacijos. Tikėtina, kad jie tiesiog laužti iš piršto, nes skaičiai visai nesutampa su jokiais kitais, kuriuos pavyko rasti.

Bendras jūros ledo lygis mažėja

2018 m. paskelbtas NASA tyrimas atskleidė, kad jūros ledas didėja sparčiau nei prieš kelis dešimtmečius. Šis paspartėjęs ledo plėtimasis padėjo sulėtinti bendrą Arkties jūros ledo menkėjimą ir atitolino Arkties ledo išnykimą.

NASA/ Organizatorių nuotr.
NASA/ Organizatorių nuotr.

Tačiau NATO griežtai pabrėžė, kad tai nereiškia, jog klimato kaita nevyksta, kad mūsų planeta nešyla ir kad bendras jūros ledo lygis Arktyje nemažėja.

Iš tiesų temperatūra šiame regione kyla daug greičiau nei tropinėse vietovėse. Dėl dvigubai spartesnio atšilimo Arktyje vasaros mėnesiais vis mažėjo jūros ledo plotas ir jo kiekis.

Pasak NASA tyrėjų, vidutinis rugsėjo jūros ledo plotas sumažėjo vidutiniškai 12,8 proc. Nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio mažėjimo tempas didėja.

Arkties jūros ledo žiemos mėnesiais didėja sparčiau. Tuomet paspartėjęs jūros ledo didėjimas padeda sušvelninti vasarą vykstantį tirpimą. Bet dėl kylančios vasaros temperatūros bendras jūros ledo plotas ir toliau mažėja.

2016 m. NASA viename iš savo „YouTube“ kanalų pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame aiškiai galima matyti ledo pokytį. Aprašyme teigiama, kad Arkties jūros ledo plotas pastaraisiais metais ne tik mažėja, bet ir jaunėja bei plonėja.

Kitame vaizdo įraše, kuriuo NASA pasidalijo 2022 m., galima matyti Arkties ledo pokytį nuo 1979 m. Jame pavaizduotas metinio Arkties jūros ledo minimumo plotas kiekvienais metais.

Duomenis interpretuoja savaip

Tai nebuvo pirmasis kartas, kuomet internautai stengėsi įrodyti, jog klimato atšilimas neegzistuoja. 2022 m. pseudonaujienų portalas „The Daily Sceptic“ pasidalijo straipsniu, kurio pirmoji eilutė skelbia: „Šnabždėkite tyliai, bet Arkties ledas grįžta“.

Publikacijoje kaip „įrodymas“ panaudoti oficialūs Europos Sąjungos klimato mokslo tarnybos „Copernicus“ duomenys, tačiau jų interpretacija – klaidinga.

Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla/Ekrano kopija iš „The Daily Sceptic“
Rado „įrodymą“, kad klimatas nešyla/Ekrano kopija iš „The Daily Sceptic“

Ekseterio universiteto Žemės ir aplinkos mokslų tyrimų direktorius Jamesas Screenas naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad „teiginys, esą Arkties jūros ledas „sugrįžta“, kaip įtariu, žinote, yra visiška nesąmonė.“

Pasak jo, patys „Copernicus“ duomenys atrodo autentiški, tačiau straipsnyje neteisingai interpretuojamas trumpalaikis kintamumas ir ilgalaikė klimato kaitos reakcija.

„Nesitikime, kad šis mažėjimas bus monotoniškas – kelyje bus svyravimų... Ilgalaikė mažėjimo trajektorija yra aiški. 2012 m. buvo ekstremalūs metai. Tai, kad nuo to laiko lygis pakilo, rodo ne „atsigavimą“ ta prasme, kad klimato kaita nėra reali arba kad ji sustojo, o tik tai, kad ji prasidėjo nuo labai žemo lygio“, – teigė jis.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Arkties jūros ledo žiemą daugėja sparčiau, o tai padeda sušvelninti vasarą vykstantį tirpimą. Bet tai nereiškia, kad klimato kaita nevyksta – dėl kylančios temperatūros vasaromis bendras jūros ledo plotas ir toliau mažėja. Be to, temperatūra šiame regione kyla daug greičiau nei tropinėse vietovėse.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius