Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 07

Rado „priešpandeminių“ miegančių medikų nuotraukų ir tvirtina, kad taip aktoriai „vaidina“ kovą su COVID-19

Tiesiog ant grindų ar net ant stalų sumigę medikai kai kam panašūs į aktorius, kurie taip vaidina sunkų darbą per pandemiją. Socialiniuose tinkluose dalijamasi koliažu iš miegančių gydytojų nuotraukų su prierašu, esą tai yra scenos iš „filmavimo aikštelių“. Tai yra melas. Tik dviejose nuotraukose užfiksuoti sergančiuosius COVID-19 gydantys medikai, kurie taip pervargo, kad užmigo ten, kur stovi ar sėdi. Kitos fotografijos – iš „priešpandeminių“ laikų, kuomet gydytojus taip pat nuvargindavo itin ilgos pamainos. Pridėtas ir tikrai suvaidintas vaizdas, kurį bet kas gali įsigyti iš fotobanko.
Medikai, kovojantys su koronavirusu
Medikai, kovojantys su koronavirusu / Vidmanto Balkūno nuotr. (VUL Santaros klinikos)

Nepatiko ir šokantys medikai

Socialiniame tinkle „Facebook“ dalinamasi koliažu iš šešių nuotraukų, kuriose matyti medikai iš nenurodytų ligoninių ar šalių.

Visi jie užfiksuoti miegantys – ar ant grindų, ar ant kėdžių arba bandantys atsikvėpti per poilsio valandėlę.

Koliažas „pasiskolintas“ iš kito „Facebook“ vartotojo, kuris ar kuri juo vienoje grupėje dalijosi su padėka „Our heroes. No more needs to be said“ (angl. „Mūsų herojai. Nėra, ką pridurti“).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Komentatoriai nesibodi ir pasišaipyti iš nuvargusių medikų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Komentatoriai nesibodi ir pasišaipyti iš nuvargusių medikų

Nepaisant to, vienas asmuo nuotraukomis šiame socialiniame tinkle pasidalijo su prierašu „Scenos iš filmavimo aikštelių, kur aktoriai, persirengę medikų apranga, atlieka vaidybą. Už šią vaidybą aktoriai gauna kelių tūkstančių eurų dydžio atlygį.“

Daugiau – jokios informacijos. Jis nenurodė nei tokių žinių šaltinio, nei kur ar kada „filmuojama“.

Bet tuo jau patikėjo nemažai žmonių – beveik 130 jau pasidalijo nuotraukomis.

Jas pakomentavusieji aiškina, kad už „tokį atlygį“ ir patys mielai pavaidintų, kad pandemijos nėra, tik vyksta teatras, kai kas pokštavo, esą medikai pavartojo morfijaus.

VIDEO: Kėdainių greitosios medicinos pagalbos darbuotojai atlieka vilties šokį

Komentaruose piktinamasi, kad medikai randa laiko ir šokiams (apie per pasaulį nuvilnijusį iššūkį – šokti pagal PAR dainą „Jerusalema“ – galite paskaityti čia ir čia.

Siūlė „Oskarus“ teikti ne aktoriams, o kovotojams su COVID-19

Aiškinimai, kad tai tėra vaidyba, – melas. Tą patį koliažą galima rasti ir kitur internete.

Pavyzdžiui, šiame tinklalapyje jis publikuojamas su prierašu „Respect for them“ (angl. „Pagarba jiems“).

Vienas profesinio socialinio tinklo „LinkedIn“ vartotojas juo pasidalijo prieš gerus metus.

„Nenoriu kitąmet girdėti apie „Oskarus“, „Grammy“, „Tony“ ar „Auksinius gaublius“, – rašė jis. – Nenoriu matyti nė vieno apgailėtino aktoriaus, aktorės, dainininko, įžymybės ar sportininko ant jokio raudono kilimo!

Kitąmet noriu matyti slaugus, gydytojus, greitosios medicinos pagalbos komandas, sveikatos priežiūros pagalbinius darbuotojus, parduotuvių darbuotojus ir sunkvežimių vairuotojus, visus svarbiausisu darbuotojus, maisto parduotuvių darbuotojus, dalyvaujančius nemokamuose raudonojo kilimo vakarėliuose su apdovanojimais ir brangių gėrybių pilnais krepšiais. Jei taip nenutiks, tai bus didžiausia neteisybė istorijoje!

Ačiū jums! Visi, kurie sunkiai dirbate, kad mūsų šeimos išliktų sveikos, ir leidžiate mums ant stalo turėti maisto.“

Šiame įraše ne tik dėkojama medikams ir kitiems žmonėms už darbą siaučiant COVID-19, bet ir nekalbama apie jokį miegančių medikų vaidinimą.

Ekrano nuotr. iš medicaltalk.net/Tuo pačiu koliažu anksčiau buvo reiškiama pagarba medikams
Ekrano nuotr. iš medicaltalk.net/Tuo pačiu koliažu anksčiau buvo reiškiama pagarba medikams

Be to, įrašas pasirodė pačioje pandemijos pradžioje, kai visuomenėje buvo populiaresnė versija, kad COVID-19 tėra sezoninio gripo atmaina, o ne kad pandemija yra suplanuota siekiant užvaldyti pasaulį, sukurta dirbtinai ar suvaidinta.

Tačiau net ir šis įrašas nebuvo visai tikslus, mat ne visose koliažo nuotraukose užfiksuoti pervargę medikai iš COVID-19 skyrių.

Pradėję dalintis kartvelai dėkojo gydytojams

Internete šis koliažas klajojo jau pernai balandžio pradžioje.

Jis pasirodė vadinamąsias paspaudimus renkančius tekstus publikuojančiame tinklalapyje wnews.ge su prierašu „Sakartvelo gydytojų nuotraukos, platinamos visame pasaulyje“.

Jau po poros dienų fotografijas su tuo pačiu komentaru perpublikavo vienas „Facebook“ puslapis.

Tinklalapis tvalsazrisi.ge koliažą „pasiskolino“ iš buvusio Ingušijos prezidento Ruslano Auševo, kuris taip pat kartvelų gydytojus pagyrė už atsidavimą.

Pastarasis įrašas buvo pakomentuotas daugiau nei 2 tūkst. kartų, juo pasidalijo daugiau nei 6 tūkst. žmonių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše aiškinama, kad medikų nuovargis suvaidintas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įraše aiškinama, kad medikų nuovargis suvaidintas

Tačiau nė vienoje iš šešių nuotraukų nematyti kartvelų, dauguma jų net nesusijusios su COVID-19.

Niekam neužkliuvo, kad medikai net vilki skirtingas uniformas. Fotografijos buvo padarytos įvairiose vietose įvairiu metu.

Pati pirmoji nuotrauka, kurioje matyti trys ant grindų išsitiesę žmonės, jau anksčiau buvo pasirodžiusi ne vienoje žiniasklaidos priemonėje įvairiuose kontekstuose.

Ji dar 2018 metų vasarį pasirodė tinklalapyje supchina.com su prierašu: „Chirurgai miršta nuo persidarbimo, atskleisdami tarp Kinijos gydytojų paplitusią per didelio darbo kultūrą“.

Straipsnyje buvo pasakojama apie gydytoją iš Anhui provincijos, kuris esą mirė darbo metu 2017 metų gruodžio 16 dieną, sulaukęs vos 31-erių.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Anksčiau koliažu pasidalijęs „Twitter“ vartotojas siūlė medikams, ne aktoriams skirti prestižinius apdovanojimus
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Anksčiau koliažu pasidalijęs „Twitter“ vartotojas siūlė medikams, ne aktoriams skirti prestižinius apdovanojimus

Iš kur buvo paimta ši fotografija, nežinoma. Tačiau, kadangi nuotrauka buvo publikuojama daugiausia Kinijos tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose, manoma, kad ji padaryta būtent šioje šalyje.

Pirmą kartą fotografija buvo panaudota 2014 metais, tad su pandemija dėl COVID-19 neturi nieko bendro.

Prie to paties straipsnio buvo pridėta ketvirtoji koliažo fotografija (pirma iš kairės žemutinėje eilėje). Dar 2014 metų birželio 24 dieną angliškas Kinijos tinklalapis „Global Times“ pranešė, kad nuotraukoje matyti Fujian medicinos universiteto sąjungos ligoninės gydytojai.

Straipsnyje rašoma, kad trys medikai, šeši anesteziologai ir aštuonios slaugės per 32 valandas atliko šešias operacijas, per kurias iš vieno paciento smegenų buvo pašalinti keli augliai. Kai kurie iš jų po to iš nuovargio prigulė ant žemės.

Tik dvi nuotraukos – iš COVID-19 laikų

Trečioji nuotrauka (pirma iš dešinės viršutinėje eilėje) buvo padaryta 2017 metais Anhui provincijos Dingyuano apygardos pagrindinėje ligoninėje.

Iš pradžių ji pasirodė Kinijos socialiniame tinkle Weibo.

Pasak tinklalapio People's Daily Online, ant žemės guli gydytojas Luo Heng. Jis per 28 valandų pamainą atliko penkias operacijas, kad išgelbėtų pacientų gyvybes, ir nusprendė pamiegoti ligoninės koridoriuje.

Ani Kolleshi/ JC Gellidon/ Jonathan Borba nuotr./ Unsplash nuotr./Medikai
Ani Kolleshi/ JC Gellidon/ Jonathan Borba nuotr./ Unsplash nuotr./Medikai

Paskutinė nuotrauka (pirma iš dešinės pusės apatinėje eilėje) buvo naudota įvairiose priemonėse ir įvairiuose kontekstuose.

Ji padaryta ne vėliau kaip 2013 metų birželį. Daugiau fotografijų su tuo pačiu vyru galima rasti tinklalapyje stock.adobe.com, jų autorystė priklauso WavebreakmediaMicro.

Tik dvi nuotraukos iš koliažo – abi vidurinės – buvo padarytos jau siaučiant SARS-CoV-2.

Viršutinė buvo padaryta Hubėjaus provincijoje. Joje įamžinti Uhano, iš kur, manoma, paplito šis virusas, ligoninės medikai.

Pernai sausį-vasarį šia fotografija buvo aktyviai dalijamasi socialiniame tinkle „Twitter“, ją publikavo įvairios žiniasklaidos priemonės.

Apatinės nuotraukos šaltinis nežinomas. Ji taip pat buvo populiari internete pernai sausį-vasarį, ja buvo dalijamasi kartu su nuotraukomis, kuriose buvo įamžinti Kinijoje su koronavirusu kovojantys medikai.

Šie vaizdai, kaip ir straipsniai apie pervargusius medikus, nėra unikalūs.

Kovos su COVID-19 nualintų medikų nuotraukos po pasaulį sklido iš įvairių žemynų ir šalių: Kinijos, Indijos, Meksikos, Malaizijos, JAV ir Kanados (čia, čia, čia).

Kai kuriuose straipsniuose kalbama būtent apie tai, ką patiria Kinijos medikai, kuriems pirmiems teko pažinti pragaištingą virusą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius