Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 01 /13:16

Alkoholis Seime sukėlė chaosą: Ramūnas Karbauskis balsavo prieš Ramūno Karbauskio pasiūlymą

Seimas ketvirtadienį vieningai priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, tačiau svarstant pataisas parlamente tvyrojo visiškas chaosas. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir jos pirmininkas Ramūnas Karbauskis balsavo prieš savo paties siūlymą, socialdemokratai blaškėsi ir „balsavo kojomis“ dėl savo teiktų pataisų. Opozicija taip pat nebuvo vieninga.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Už įstatymo pataisas balsavo 101, prieš buvo 10, susilaikė 10 Seimo narių.

Nė vienas valdančiosios koalicijos narys neparodė protesto ir balsavo vieningai. Tačiau 71 balso įstatymui priimti koalicija nesurinko. Sudėjus 14 socialdemokratų ir 52 (įskaičiuojant Seimo pirmininką) „valstiečių“ balsus tesurinkti 66 balsai. Tiesa, taip pat vieningai dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų pasisakė ir Lenkų rinkimų akcijos frakcija. Jos balsais būtų garantuotas įstatymo priėmimas, jei netyčia visa opozicija būtų nutarusi balsuoti prieš.

Šį kartą taip neatsitiko. Įstatymą palaikė dauguma konservatorių ir „tvarkiečių“ bei vienas liberalas.

R.Karbauskis prieš R.Karbauskio pasiūlymą

Seimas ketvirtadienį nusprendė pritarti R.Karbauskio pasiūlymui, pagal kurį nebeliktų įpareigojimo alkoholį iš parduotuvių išsinešti nepermatomoje pakuotėje, liaudiškai tariant, po skverneliu.

Tačiau pats R.Karbauskis savo teikto pasiūlymo nepalaikė. Jis ir dar 39 „valstiečiai“ balsavo prieš pasiūlymą. Už tai, kad alkoholis viešose vietose turi būti slepiamas, balsavo ir premjeras Saulius Skvernelis.

R.Karbauskio pasiūlymą nedrausti alkoholį iš parduotuvės išsinešti rankose palaikė tik trys „valstiečių“ frakcijos nariai – Valius Ąžuolas, Rima Baškienė ir Naglis Puteikis.

Toks R.Karbauskio persigalvojimas sukėlė juoką opozicijai. Konservatorius Andrius Kubilius siūlė parlamentui ištirti, kas nutiko, kad R.Karbauskis buvo priverstas pats teikti tokį pasiūlymą, kuriam nepritaria.

R.Karbauskis pareiškė, kad persigalvoti jį privertė Seimo nario konservatoriaus Pauliaus Saudargo pasisakymas. Tačiau dar trečiadienį Seime sklido kalbos, kad ši R.Karbauskio pataisa atsirado iškart po jo susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite ir, ko gero, kompromiso imtis R.Karbauskis buvo įkvėptas šalies vadovės.

Konservatoriai turi atskalūnų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis konservatorių Paulių Saudargą, vis dėlto, minėjo ne be reikalo. Šis Seimo narys palaikė visas griežčiausias alkoholio ribojimo priemones, išskyrus vieną.

P.Saudargas balsavo už tai, kad alkoholį būtų galima įsigyti tik nuo 20 metų, tačiau netrukus, balsuojant dėl jo partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pasiūlymo nuo 18 metų leisti įsigyti bent alaus ir vyno, o stipriųjų alkoholinių gėrimų tik nuo 20 metų, P.Saudargas palaikė tokią idėją.

Balsuojant dėl amžiaus cenzo padidinimo, nors partija manė, kad tai daryti nelogiška, susilaikė dar keturi Tėvynės sąjungos krikdemiškojo sparno atstovai – Agnė Bilotaitė, Irena Degutienė, Laurynas Kasčiūnas ir nuolatinis kovotojas su alkoholizmu Antanas Matulas.

Nepritariantys socialdemokratai „balsavo kojomis“

Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas dar šią savaitę sakė, kad socialdemokratai pasisakys prieš draudimą didinti amžiaus cenzą alkoholiui įsigyti ir nepalaikys sumanymo nemokamuose renginiuose alkoholiu leisti prekiauti tik uždarose teritorijose.

Tačiau Seimui svarstant pataisas dėl amžiaus alkoholiui įsigyti ne visi socialdemokratai laikėsi bendros nuomonės. Nors patys socialdemokratai siūlė palikti dabar galiojantį 18 metų cenzą, mažiausiai du socialdemokratai – Mindaugas Bastys ir Juozas Olekas – demonstratyviai registravosi balsavimui, buvo Seimo salėje, bet nebalsavo.

Dar mažiausiai trys socialdemokratų frakcijos nariai – Antanas Vinkus ir du „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras – nedalyvavo balsavime ir nesiregistravo.

Antanas Vinkus protestavo ir prieš partijos sprendimą pasisakyti prieš leidimą alkoholiu nemokamuose renginiuose prekiauti tik uždarose teritorijose. Jis atvirai balsavo prieš partiečio Artūro Skardžiaus teiktą pasiūlymą.

Tačiau Seimas šiam pasiūlymui pritarė ir nusprendė, kad visuose renginiuose alkoholiu bus galima prekiauti be jokių zonų nustatymo.

Pildome.

Premjeras Saulius Skvernelis dar ketvirtadienį ryte kalbėjo, kad koalicijos partnerių socialdemokratų pozicijos dėl alkoholio prieinamumo ribojimo būdų skiriasi, dėl to jis negali pasakyti, kaip jie balsuos.

„Atrodo, kad partijos pirmininko nuomonė yra vienokia, o frakcijos būna kitokia. Man sunku pasakyti, kokia šiandien bus nuomonė ir frakcijos, ir pirmininko. Jeigu žinosime ir matysime, kad tos pataisos neturi palaikymo, bus iš anksto pasakyta, manau, kad yra būdų ieškoti palaikančių balsų iš kitų frakcijų“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Jis neprognozavo, kokios įtakos koalicijos likimui turėtų tai, jeigu socialdemokratai nepalaikytų alkoholio ribojimo pataisų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad šis balsavimas gali lemti valdančiosios koalicijos ateitį.

„Ateitis parodys, ar bus čia pabaigos pradžia“, – ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Anksčiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis švaistėsi grasinimu, kad, socialdemokratams nepalaikant Alkoholio kontrolės įstatymų pataisų, koalicija žlugs.

VIDEO: Įstatymas priimtas: kaip nuo šiol bus ribojamas alkoholis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius