-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 18

Ramūnas Karbauskis bėga nuo klausimų apie sūnų įmones

Informacijos apie artimųjų valdomų įmonių veiklą supirkinėjant „Agrokoncernui“ nepasiekiamas žemes prispaustas Ramūnas Karbauskis papildė savo interesų deklaraciją ir atskleidė aibę naujų ryšių. Tačiau į tolesnes šios istorijos detales „valstiečių“ lyderis eiti nebenori. R.Karbauskis ir „Agrokoncernas“ beveik identiškais laiškais atsisako atsakyti į bet kokius naujus klausimus, susijusius su galimu įstatymo apėjimu.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskis jau ketvirta para teisinasi dėl savo sūnų, brolio, sesers ir tėvo valdomų įmonių, kurios supirkinėja žemes, kai „Agrokoncernui“ tai draudžia įstatymo nustatytos „lubos“. Po 15min tyrimo veiksmų ėmėsi ir etikos sargai, ir Generalinė prokuratūra. Ir būtent pastarosios sprendimu R.Karbauskis dengiasi, atsisakydamas teikti bet kokius atsakymus į klausimus apie jo verslo ir jo artimųjų valdomų įmonių žemes.

Koncernas ir nuo jo nusišalinęs politikas rašo identiškus laiškus

Prieš kurį laiką paaiškėjo, kad R.Karbauskis savo neturtines teises į „Agrokoncerno“ akcijas yra perleidęs advokatui Evaldui Valčiukui. Taip politikas deklaruoja nusišalinimą nuo savo verslo valdymo. Tačiau beveik identiška „Agrokoncerno“ ir R.Karbauskio komunikacija gali kelti ir kitokių minčių.

Ketvirtadienį raštu kreipėmės į R.Karbauskį ir „Agrokoncerną“. Dviem laiškais teirautasi apie R.Karbauskio sūnų valdomų įmonių finansavimo šaltinius, apie žemės nuomos santykius tarp „Agrokoncerno“ ir R.Karbauskio artimųjų valdomų verslų ir t.t. Vienas laiškas adresuotas tik „Agrokoncernui“, antrasis – ir koncernui, ir jo savininkui.

Pirmą atsakymą gavome iš „Agrokoncerno“:

„Kaip Jums žinoma, šiuo metu Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl „Agrokoncerno“ įmonių grupės valdomų žemės sklypų. Šis tyrimas atsakys į klausimus dėl „Agrokoncerno“ veiklos. Šiuo metu susilaikysime nuo bet kokių komentarų iš tos srities, kurią apima tyrimas.“

Praėjus kiek daugiau nei valandai, atsakė ir nuo koncerno valdymo oficialiai nusišalinęs R.Karbauskis:

„Kaip Jums žinoma, šiuo metu Generalinė prokuratūra yra pradėjusi tyrimą dėl su manimi susijusių įmonių ir mano šeimos narių valdomų žemės sklypų. Šiuo metu susilaikysiu nuo bet kokių komentarų iš tos srities, kurią apima tyrimas.“

Kaip nuo koncerno nusišalinęs politikas ir jo valdomas verslas parašo beveik identiškus laiškus – spręskite patys. O du laiškus galite palyginti ir vizualiai:

15min nuotr./„Agrokoncerno“ atsisakymas teikti informaciją apie ryšius su R.Karbauskio artimųjų verslais
15min nuotr./„Agrokoncerno“ atsisakymas teikti informaciją apie ryšius su R.Karbauskio artimųjų verslais
15min nuotr./Ramūno Karbauskio atsisakymas teikti informaciją
15min nuotr./Ramūno Karbauskio atsisakymas teikti informaciją

Beje, Generalinės prokuratūros inicijuotas tyrimas ginant viešąjį interesą – ne tas pats, kas, pvz., ikiteisminis tyrimas dėl įtariamos korupcijos. Ir informacijos teikimo apribojimai čia tikrai ne tokie griežti, kokie taikomi tiriant įtariamus nusikaltimus.

Be to, tyrimas dėl R.Karbauskio artimųjų valdomų įmonių pradėtas antradienį, bet trečiadienį LVŽS lyderis šią situaciją žiniasklaidai dar komentavo ir jokio reikalo susilaikyti nuo komentarų nematė. Trečiadienį jis taip pat paskelbė su tuo susijusį pareiškimą socialiniame tinkle „Facebook“:

Vengia klausimų apie sūnų pinigus ir įmonių santykius

Klausimai, kuriuos adresavome R.Karbauskiui ir „Agrokoncernui“, susiję ne tik su žemės pirkimu ar nuoma. Pavyzdžiui, teiravomės apie politiko sūnų Justino ir Manto Karbauskių pinigų šaltinius. 22 ir 19 metų jaunieji Karbauskiai į dvi galimo įstatymo apėjimo schemoje figūruojančias įmones sunešė daugiau nei 8 mln. eurų.

R.Karbauskis, iš pradžių aiškinęs, kad visa tai yra jo dovanoti pinigai, vėliau laidė užuominas, esą dalis lėšų skolinta iš bankų. Sykiu jis deklaravo pernai lapkritį sūnums padovanojęs iš viso 3,65 mln. eurų. Dabar R.Karbauskis tvirtina, esą likusią 8 milijonų dalį sudaro apie 4,5 mln. eurų bankų paskolų.

Kiek ir kokie bankai skolino kiekvienam iš R.Karbauskio sūnų – vis dar neaišku. Taip pat teiravomės, kokiu turtu laidavo jaunieji Karbauskiai – ar už jų turtą laidavo kas nors kitas.

„Agrokoncernas“, savo ruožtu, atsisakė atsakyti į statistinio pobūdžio klausimus. Pavyzdžiui, kiek žemės koncernas nuomoja iš įmonių, priklausančių R.Karbauskio artimiesiems, ir kiek koncernas moka už šios žemės nuomą.

Skelbiame visus klausimus, siųstus R.Karbauskiui ir „Agrokoncernui“:

Klausimai „Agrokoncernui“:

  1. Kiek žemės (hektarais) koncernas ir jo dukterinės įmonės 2016-2017 finansiniais metais nuomojo iš UAB Žemėnauda, UAB Aukštaitijos agrocentras, Naisių ŽŪB, UAB Dovinės žemė, ŽŪB Gulbinas, UAB Suvalkijos žemė, Suvalkijos ŽŪB, Dovinės ŽŪB, Balsupių KB, KB Burbiškio agroserviso kooperatyvas, UAB Naisių investicijos, KB Grūdų centras, UAB Agrolabas ir ŽŪB Žeimelis?
  2. Kiek pinigų koncernas 2016-2017 finansiniais metais minėtiems juridiniams asmenims sumokėjo už žemės nuomą?
  3. Kiek žemės koncernas šiuo metu nuomoja iš minėtų juridinių asmenų ir kiek lėšų 2017-2018 finansiniais metais įsipareigota už šią nuomą sumokėti?

Klausimai Ramūnui Karbauskiui ir „Agrokoncernui“:

  1. Patikslintoje privačių interesų deklaracijoje Ramūnas Karbauskis nurodo sūnums padovanojęs 3,65 mln. eurų. Interviu 15min minėta, kad dovanotų lėšų kilmė - dividendai. Prašau papildomai patikslinti, kokių Ramūno Karbauskio valdomų įmonių dividendai tai buvo ir kada jie buvo išmokėti.
  2. Ar buvo kitų dovanojimo sandorių, kuriuos Ramūnas Karbauskis atliko 2014-2017 m. periodu? Jei taip, prašau šiuos sandorius nurodyti, įvardijant datas ir tikslias sumas.
  3. Klausimas Ramūnui Karbauskiui: interviu 15min aiškiai nurodėte žinojęs, kad Jūsų dovanoti pinigai keliauja į UAB Žemėnauda ir UAB Aukštaitijos agrocentras įstatinius kapitalus - ar vis dar manote, kad tokia aplinkybė nereikšminga ir minėtos dvi įmonės neturėtų būti laikomos su Agrokoncernu susijusiais asmenimis?
  4. Klausimas Ramūnui Karbauskiui: interviu Žinių radijui minėjote, jog finansavote tik dalį dviejų minėtų įmonių įstatinio kapitalo didinimo, o likusios lėšos skolintos iš bankų; prašau patikslinti, kada ir kokio dydžio paskolas Jūsų sūnūs Mantas Karbauskis ir Justinas Karbauskis paėmė iš bankų; papildomai prašau nurodyti, kokiu turtu ar įsipareigojimais už šias paskolas laiduota. Ar jūs asmeniškai laidavote už sūnums suteiktas paskolas?
  5. Klausimas Agrokoncernui: ar koncernas ir/arba koncerno valdomos įmonės yra laidavusios už vienam ar abiem koncerno savininko sūnums suteiktas paskolas? Jei taip - kokiu pagrindu buvo laiduota?
  6. Klausimas Agrokoncernui: prašau nurodyti, ar koncernas ir/arba koncerno valdomos įmonės yra skolinusios pinigų vienam ar keliems iš toliau nurodytų juridinių asmenų: UAB Žemėnauda, UAB Aukštaitijos agrocentras, Naisių ŽŪB, UAB Dovinės žemė, ŽŪB Gulbinas, UAB Suvalkijos žemė, Suvalkijos ŽŪB, Dovinės ŽŪB, Balsupių KB, KB Burbiškio agroserviso kooperatyvas, UAB Naisių investicijos, KB Grūdų centras, UAB Agrolabas, ŽŪB Žeimelis. Jei atsakymas teigiamas, taip pat prašau nurodyti, kokios sumos ir kokiam tikslui buvo skolinamos.
  7. Taip pat norėčiau pasiteirauti, ar koncernas, koncerno įmonės ar koncerno akcininkas yra laidavęs už minėtiems juridiniams asmenims teikiamas paskolas.
  8. Klausimas Agrokoncernui: ar svarstote galimybę oficialiai pripažinti, kad koncerno akcininkui artimų asmenų valdomos įmonės ir Agrokoncernas yra susiję asmenys? Suprantama, domina ir atsakymo motyvai.

Primename, jog triukšmas dėl R.Karbauskio ir jo artimųjų veiklos kilo po 15min tyrimo, atskleidusio, kaip „valstiečių“ lyderio artimiesiems priklausantys verslai supirkinėja žemes (taip pat ir iš „Agrokoncernui“ prasiskolinusių ūkininkų) ir vėliau jas nuomoja. Įrodymų, jog daugeliu atveju žemė nuomojama būtent „Agrokoncerno“ įmonėms, netrūksta. Tačiau koncernas atsisako įvardinti, kokią dalį jo įmonių nuomojamos žemės sudaro plotai, priklausantys R.Karbauskio artimųjų verslams.

Be prokurorų, tyrimą dėl R.Karbauskio veiklos pradėjo ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Etikos sargai aiškinasi, ar teisingai R.Karbauskis deklaravo sandorius su sūnumis ir kitus savo interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius