-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Karbauskis įspėja apie 86 regioninių gimnazijų uždarymą: ar tikrai tai vyks?

Internete plinta gimnazijų, kurias esą ketinama uždaryti, sąrašas. Juo pradėjo dalytis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis, kurio teigimu, dabartinė valdžia kėsinasi sunaikinti paminėtas mokyklas. Socialinių tinklų vartotojai net pradėjo tvirtinti, kad šios mokymo įstaigos bus uždarytos jau nuo rudens. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei kelios savivaldybės atmetė šiuos teiginius, pavadindami juos klaidinančia informacija.
Ramūnas Karbauskis/Gimnazijos klasė
Ramūnas Karbauskis/Gimnazijos klasė / 15min koliažas

Paskelbė gimnazijų sąrašą

LVŽS pirmininkas R.Karbauskis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo regionų gimnazijų sąrašu, kurias neva „ketina uždaryti valdantieji“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Dabartinė valdžia bando sunaikinti 86 gimnazijas ir atimti regionuose gyvenantiems vaikams galimybę siekti nemokamo gimnazinio išsilavinimo. Jų siekis – sukurti galimybes plėtotis Landsbergių verslui, kad mokslas taptų mokamas. Landsbergių nebetenkina dešimtys milijonų eurų pelno per metus, iš jų turimų privačių mokyklų ir darželių.

Sunaikinę mokyklų tinklą regionuose, Landsbergiai nori uždirbinėti šimtus milijonų eurų. Dabartinė valdžia šneka apie neišvengiamą karą, bet jie valdo šalį taip, kad viskas ir be karo tampa griuvėsiais. Po rinkimų reikės atšaukti daugybę dabartinės valdžios sprendimų, bet tai neleis išvengti jau padarytų milžiniškų nuostolių“, – aiškino politikas.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad valdantieji Seime atmetė abu opozicijos pateiktus Švietimo įstatymo projektus, „kuriais būtų sudarytos sąlygos išsaugoti regionų gimnazijas ir apsaugoti vaikus nuo vežiojimo dešimtis kilometrų į kitus miestus“.

Pasak R.Karbauskio, jo turimais duomenimis, jei šį rugsėjį pradės veikti Vyriausybės nustatyta tvarka dėl 21 vaiko klasėje, Lietuvoje reikalavimų nebeatitiks 86 gimnazijos ir „jos bus tiesiog sunaikintos“.

Politikas pasidalijo ir žemėlapiu, kuriame sužymėtos visos šios mokyklos bei pateiktas jų sąrašas.

Apie tai savo „Facebook“ paskyroje paskelbė ir LVŽS bei keli jai priklausantys parlamentarai Seime.

Sudomino ir internautus

Neilgai trukus, šis gimnazijų sąrašas sulaukė daug internautų dėmesio. Kai kurie jų netgi pradėjo drąsiai teigti, kad sąraše esančios mokyklos rudenį bus uždaromos.

„Gerovės valstybė“ sunaikinkim viską! Gimnazijų uždarymo sąrašas“, – teigė viena moteris.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

„Nuo rudens uždaromos 86 gimnazijos... Šilalės rajone – net trys. Ir ką? Vėl tylėsime? Nes gavome eurą kitą tūkstantmečio mokykloms.

Ta pati istorija kaip su gydymo įstaigomis. Amen regionams“, – rašė kita.

Pasipiktinimo neslėpė ir kiti internautai (čia, čia, čia).

„Išgamos, jie naikina mokyklas ir švietimą, gimdymo namus, ligonines, jie skurdina visuomenę ir bankrotina valstybę – tai genocidas“, – savo paskyroje piktinosi dar vienas „Facebook“ vartotojas.

Informacija neatitinka tikrovės

Greitai išplitęs neva uždaromų gimnazijų sąrašas kai kurių asmenų interpretuotas neteisingai. Kelių rajonų savivaldybės suskubo sekėjus patikinti, kad mokyklos uždaromos nebus. Tokią informaciją, pavyzdžiui, paneigė Plungės rajono savivaldybė.

„Dėmesio! Miestelių gimnazijos NE UŽDAROMOS, o reorganizuojamos.

Reaguodami į LVŽS pirmininko R.Karbauskio „Facebook“ paskyroje pasirodžiusį ir sparčiai plintantį įrašą apie tai, kad nuo rugsėjo mėnesio Lietuvoje bus sunaikintos 86 gimnazijos, tarp jų – ir Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus, Kulių ir Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus Gimnazijos, konstatuojame, jog ši informacija – NEATITINKANTI TIESOS“, – teigiama jos paskyroje „Facebook“.

Savivaldybės atstovų teigimu, žinant, kad nuo rudens galimai bus pradėtas taikyti reikalavimas dėl 21 moksleivio klasėje, imtasi žingsnių, kad būtų išsaugotos visos šios rajono gimnazijos. Buvo priimtas sprendimas, jog gimnazijos bus reorganizuojamos, tačiau nebus uždaromos.

Šalčininkų rajono savivaldybė taip pat pasidalijo šiuo sąrašu, prašydami neskleisti melagingos informacijos: „Dėmesio! Fake news!

Šiomis dienomis plačiai dalinamasi tariamai planuojamų uždaryti gimnazijų sąrašu. Ši informacija neatitinka tikrovės. Prašome nesidalinti melaginga informacija.“

Atsakė ministerija

Neilgai trukus į kaltinimus atsakė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Jų teigimu, pateiktas sąrašas neatitinka realybės ir klaidina, o gimnazijos nėra naikinamos.

Ministerijos teigimu, mokyklų tinklas nuolat kinta dėl demografinių priežasčių, o staigiai uždaromos gimnazijos – keistas scenarijus.

„Kad staiga būtų uždaromos gimnazijos – sunkiai įsivaizduojamas scenarijus. Net turint omenyje, kad regionuose demografinės tendencijos nėra optimistinės, ir prisimenant, kad 2016-2020 m. mokyklų sumažėjo nuo 1 138 iki 971, t. y. buvo uždarytos 167 mokyklos – tai įvyko, kai valdančioji buvo būtent LVŽS. Mokyklų tuomet užsidarė net keturis kartus daugiau negu per šios Vyriausybės kadenciją.“

Anot ministerijos, reikalavimas formuoti ne mažiau kaip dvi III gimnazijos klases, kuriose bendras mokinių skaičius būtų 31, iš esmės lieka galioti tik didiesiems miestams ir savivaldybių centrams. Kitose šalies vietovėse veikiančioms mokykloms yra numatyta nemažai išimčių, kai mažiausias mokinių skaičius galės būti 21 ar net 12.

„Jei viduriniame ugdyme reikiamas mokinių skaičius nesusirenka tik vienais metais, nebūtina mokyklos uždaryti ar reorganizuoti čia ir dabar. Vienais metais nesurenkant reikiamo mokinių skaičiaus, laikinai galima neformuoti vidurinio ugdymo klasės, užtikrinant pavėžėjimą į kitas rajono gimnazijas arba sudaryti mokiniams galimybę baigti mokslus nekeičiant fizinės mokymosi vietos bei mokantis su tais pačiais bendraklasiais ir mokytojais, bendradarbiaujant su kita mokykla.“

Dėl klaidinančios informacijos nesigaili

15min susisiekus su R.Karbauskio atstove Dalia Vencevičiene, ji pasidalijo politiko atsakymu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./15min studijoje - Ramūnas Karbauskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./15min studijoje - Ramūnas Karbauskis

Portalas 15min atkreipė dėmesį, kad po LVŽS pirmininko paskelbto įrašo, socialiniuose tinkluose pasirodė daug klaidingos informacijos, kuri buvo paremta būtent šiuo sąrašu.

Ir ministerija, ir savivaldybės nurodė, kad gimnazijos uždaromos nebus, o informacija – klaidinanti. Dėl to 15min siekė išsiaiškinti, ar R.Karbauskis neketina patikslinti klaidinančios informacijos.

„Ministerija ir valdantieji gimnazijų klausimu aiškina, kad niekas nieko neuždaro, tačiau LVŽS nuosekliai ir Seime teikė pasiūlymus, kuriuos valdantieji atmetė, ir savivaldybėse diegėme mintį, kad nustatytas galimas mokinių skaičius klasėse yra netinkamas, kad tokiu keliu žengiant kritinė padėtis susidarys eilėje regioninių gimnazijų.

Taip ir atsitiko, ir ne LVŽS sukėlė šį nerimą – pačių savivaldybių gimnazijos pajuto realią grėsmę ir ėmė kelti nepatogius klausimus, nes žinomas valdančiųjų nepajudinamas reikalavimas, kad neva valstybei neapsimoka laikyti gimnazijų, kurios nesurinks atitinkamo skaičiaus mokinių vienoje klasėje.

Tiesa, privačioms gimnazijoms leidžiamas mažesnis mokinių skaičius klasėje. Mūsų manymu, tokiu būdu ministerija atstovauja privačių mokyklų, tai pat ir Gabrieliaus Landsbergio šeimos, verslui. Ir visiškai nesvarbu, kaip jie vadina šį veiksmą – reorganizacija, optimizavimu ar panašiai, bet esmės tai nekeičia“, – 15min rašė R.Karbauskis.

Jo teigimu, LVŽS tikslas yra užtikrinti švietimo įstaigų veiklą kuo arčiau moksleivių namų, nes neegzistuojant atitinkamai švietimo infrastruktūrai, į regionus nevažiuos jaunos šeimos, o esamos išvyks gyventi ten, kur mokykla bus arčiau namų. Anot R.Karbauskio, valdančiųjų politika nukreipta prieš regionų vystymąsi ir apie tai reikia kalbėti.

Politikas 15min atsakė, jog džiaugiasi paviešinęs šiuos duomenis ir jau matantis teigiamus rezultatus.

„Mums džiugu girdėti, kad paviešinus šiuos duomenis, kuriuos galima ir taip viešai pasiekti, kai kurios savivaldybės pačios ėmė ieškoti sprendimų, kaip išlaikyti kad ir mažesnį mokinių skaičių turinčias gimnazijų klases. Taip kad jau matome teigiamus rezultatus dėl šio paviešinto sąrašo.

Mūsų nuomone, reikia kalbėti ir apie tai, ar gimnazistų klasės neturėtų būti mažesnės, nei rekomenduoja valdantieji, nes dabar jau matome, kad esant didelėms klasėms, mokiniams mokytis sudėtingiau, mokytojas mokiniui skiria mažiau dėmesio. Jei mes orientuojamės į švietimo kokybę, turime užtikrinti, kad mokinius ji pasiektų.

Taip pat norime atkreipti valdančiųjų dėmesį, kad miesteliuose ir kaimuose mokinių skaičius priklauso nuo rajono, kiek jis patrauklus kurtis šeimoms. Jei į regioną suplanuotos investicijos, infrastruktūros atnaujinimas, gimnazijų uždaryti negalima. Šita valdžia neplanuoja padėti regionams, bet yra partijų, kurios planuoja ir tikiuosi, kad laimės rinkimus“, – teigė LVŽS pirmininkas.

15min verdiktas: trūksta konteksto. R.Karbauskio paskelbtas gimnazijų sąrašas nėra patvirtintas ir klaidina. Politiko paskelbta informacija buvo iškraipyta kitų interneto vartotojų. Šios mokyklos nebus uždaromos. Kaip nurodo savivaldybės ir Švietimo ministerija, jos bus reorganizuojamos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius