Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 13 /11:42

Ramūnas Karbauskis duria prezidentei: dėl B.Markausko rėmėsi publikacijomis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako jau susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu ir žemės ūkio ministru Broniumi Markausku ir po to susitikimo susidaręs nuomonę, kad ministro situacija nėra tokia, kuri galėtų būti priežastimi ministrui atsistatydinti.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš manau, kad ta situacija, kuri klostosi, kuri aptarinėjama viešoje erdvėje, nėra tokia, kuri šiuo atveju galėtų būti priežastimi, kad ministras nebedirbtų“, – penktadienį sakė R.Karbauskis.

Jis tikino, kad pareiškęs, jog B.Markauskui po prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimo, jog jam likti poste nebeįmanoma, premjeras S.Skvernelis nepasakė, jog ministro neliks, bet prisiminė savo situaciją, kai pats dirbo ministru neturėdamas prezidentės pasitikėjimo.

Tikriausiai jis nėra nei teisinis, nei koks nors moralinis, nes pokalbio su pačiu ministru, kiek žinau, nėra buvę, atsakymų į klausimus ji nėra gavusi. Tikriausiai rėmėsi publikacijomis.

„Saulius Skvernelis pirmiausia turėjo omenyje save patį. Tokia situacija buvo jo karjeroje, kada prezidentė pareiškė nepasitikėjimą S.Skverneliu ir premjeras nepatvirtino pasitraukimo, ir jam buvo labai sunku dirbti. Tai pirmiausia yra pareiškimas, kad tikrai nelengva dirbti ministru, kai tavimi nepasitikėjimą pareiškia prezidentė, bet jis pats yra dirbęs. Tai nereiškia (kad B.Markauskas turės trauktis – red.) tikrai“, – premjero pasisakymą aiškino R.Karbauskis.

Pats R.Karbauskis sako nematantis nei teisinių, nei moralinių priežasčių ministrui atsistatydinti. Jis nesupranta, kodėl prezidentė D.Grybauskaitė ministrą ragina trauktis.

„Labai sunku paaiškinti, koks yra pagrindas. Tikriausiai jis nėra nei teisinis, nei koks nors moralinis, nes pokalbio su pačiu ministru, kiek žinau, nėra buvę, atsakymų į klausimus ji nėra gavusi. Tikriausiai rėmėsi publikacijomis“, – kalbėjo LVŽS pirmininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronius Markauskas ir Dalia Grybauskaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronius Markauskas ir Dalia Grybauskaitė

Jis tikino, kad ministro neatstatydinimas nereiškia, kad „valstiečiai“ nutarė konfrontuoti su šalies vadove. Tačiau, pasak jo, seniai aišku, kad D.Grybauskaitė valdančiosios daugumos nemėgsta.

„Prezidentė akivaizdžiai savo pasisakymuose, metiniuose pranešimuose kritikavo šią koaliciją, bet kažkaip susigyveno. Aš manau, kad iki prezidentės kadencijos pabaigos mes kažkaip susigyvensime. Kad nėra palankumo šiai valdančiajai daugumai, tai yra akivaizdu, bet mes jo niekada ir nesitikėjome. Palankumas atsiranda už darbus. Mes juos darome. Galbūt kartais komentarai arba vertinimai ne visai suprantami mums, bet tai yra politika“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Pasak jo, tik po rinkimų, kai prezidentė pamatė, kad LVŽS turi žmonių palaikymą, D.Grybauskaitė sveikino su pergale ir išreiškė pasitikėjimą, tačiau tai esą laikina.

„Mes suprantame, kad kiekvienas žmogus, taip pat ir prezidentė, turi tam tikras nuostatas, tam tikrus požiūrius. Tikriausiai, jeigu koalicijoje būtų šiandien konservatoriai su liberalais, prezidentė būtų labiau patenkinta“, – teigė R.Karbauskis.

Palaikymas ministrui yra absoliutus.

LVŽS pirmininkas tikino, kad Seimo narys Povilas Urbšys meluoja sakydamas, kad frakcija nesvarstė B.Markausko situacijos. Pasak R.Karbauskio, situacija buvo aptarta frakcijos politinėje taryboje, kurioje dalyvavo „virš 20“ Seimo narių iš 56. P.Urbšys šioje struktūroje, pasak frakcijos pirmininko, „yra nepageidaujamas“, todėl nežinojo situacijos. R.Karbauskis neslepia, kad P.Urbšys jau kitą savaitę gali būti metamas iš LVŽS frakcijos.

„Palaikymas ministrui yra absoliutus“, – teigė R.Karbauskis. Kita vertus, tuoj pat jis pripažino, kad Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė laikosi kitos nuomonės ir tai yra žinoma.

R.Karbauskis sako, kad B.Markausko atstatydinti nėra reikalo, nes jis turi visišką palaikymą tarp ūkininkų ir dirba gerai.

„Aš pasakysiu viena: jis turi absoliutų žemdirbių palaikymą, kaimo bendruomenėse ir, jeigu šnekėtume apie jo darbą, mes neturime jokių pretenzijų dėl jo, kaip ministro, veiklos. Tai yra situacija, kuri dabar virto drambliu iš musės. Iš tikrųjų, manau, kad tai yra nukreipimas dėmesio nuo tų dalykų, kurie iš tikrųjų yra drambliai – tai yra konservatorių partijos įsivėlimas į tokį korupcinį veiksmą, kuris visiškai aiškiai prilygsta liberalų problemoms, tik kažkodėl liberalams yra keliamos bylos, o konservatoriams – ne“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Vis dėlto jis tvirtino, kad sprendimų dėl žodinių sutarčių atsisakymo gali prireikti.

„Ta problema, kadangi ji paliečia labai daug žmonių, ypač priemiestinėse teritorijose prie didžiųjų miestų, tai iš tikrųjų tą problemą turėtų pirmiausia kelti Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA), jei ji būtų. Tikriausiai nei NMA, nei jokia kita institucija tos problemos nekėlė. Ministro problemų ratas, kurį nagrinėja, sprendžia, yra labai platus ir, aš manau, kad iki tokių dalykų tiesiog nepriėjo rankos.

Ši situacija, kuri dabar yra, privers ieškoti sprendimų, kurie būtų priimtini ir žemės savininkams, ir ūkininkams, taip pat nekiltų įtampų visuomenėje. Aš tik noriu pasakyti, kad sutarčių nebuvimas nėra ūkininkų interesas, o dažniausiai – žemės savininkų, kurie nenori dėl smulkių ūkių daryti jokių sutarčių. Ta praktika, kuri paplitusi, ras savo sprendimą, kuris, tikriausiai, tai reglamentuos daug aiškiau“, – kalbėjo R.Karbauskis.

B. Markauskas raginimų trauktis sulaukė paskelbus informaciją, kad jo šeima dirbo ne tik savo, bet ir svetimą žemę, ir už tai gaudavo ES išmokas. Pats ministras tikina, kad taip atsitiko netyčia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius