Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 30

Seimas svarstys aukštojo mokslo reformos planą, nors visi jau žino, kad jis nebus įgyvendintas

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė antradienį stojo į Seimo tribūną pristatydama Vyriausybės siūlomą valstybinių universitetų optimizavimo planą. Pagal jį, Lietuvoje turėtų likti penki valstybiniai universitetai vietoj dabar veikiančių keturiolikos. Tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas jau dabar sako, kad plano laikomasi nebus.
 Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš pat dokumento pateikimą Seime surengtoje spaudos konferencijoje R.Karbauskis pasidžiaugė Vytauto Didžiojo universiteto planu prisijungti Aleksandro Stulginskio universitetą. Tokį planą jau buvo palaiminęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

VDU numato sukurti klasikinį, plačios aprėpties universitetą, kurį sudarytų VDU su autonomiškomis specializuotomis akademijomis.

Planuojama, kad Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) pagrindu būtų įsteigta VDU Edukologijos akademija, o ASU pagrindu – žemės ūkio, miško, maisto ir kaimo plėtros akademija. Šiuo metu VDU dėl integracijos taip pat kalbasi su Lietuvos sporto universitetu (LSU).

V.Pranckiečio teigimu, prie VDU jungtųsi ir Šiaulių universitetas (ŠU).

R.Karbauskis: „Vyriausybės projektas – tik rekomendacija“

Toks planas nesutampa su antradienį Vyriausybės Seimui teikiamu projektu, tačiau R.Karbauskis sako, kad konflikto nėra ir VDU veiksmus sveikina.

„Vyksta labai sveikintini procesai. Aš galiu pasakyti, kad dažnai tenka šnekėti su premjeru apie tai, kad mes labai džiaugiamės, kad tokie procesai prasidėjo. Jie yra savaiminiai. Apie juos svajoti dar prieš kokį pusmetį buvo neįmanoma. Įsivaizduoti, kad tai vyks. O dabar tai vyksta.

Tai yra tas procesas, kuris mus atves į tuos, kaip ir buvo projekte numatyta, du klasikinius universitetus ir du technologinius universitetus“, – teigė R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Eugenijus Jovaiša
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Eugenijus Jovaiša

Anot jo, gali skirtis tik tai, kad Kaune bus du technologiniai universitetai – Sveikatos mokslų universitetas ir Kauno technologijos universitetas ir vienas klasikinis, o Vilniuje Vilniaus universitetas ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas.

„Tai yra beveik tas pats natūraliu būdu, be jokių privalomųjų nuostatų. Tikrai niekas nenori niekam laužyti rankų ir jos tikrai nebus laužomos. Niekas nevers universitetų daryti to, kam universitetai neturės valios patys“, – sako R.Karbauskis.

Anot jo, universitetams leidus vienytis patiems, ne pagal Vyriausybės planą, pastarasis nebus sužlugdytas. Jį tik reikės pataisyti.

„Konflikto jokio iš viso nėra. Iš principo tai yra rekomendacijos. Jūs, jeigu klausite premjero ar ministrės, lygiai tą patį atsakymą gausite. Tai yra rekomendacijos, jos neturi privalomo pobūdžio. Dėl to manau, kad pats projektas procedūrose iki svarstymo ir priėmimo dar šiek tiek bus koreguotas, kad nekiltų tokio klausimo, ar kažkas kažką griauna. Niekas nieko negriauna“, – aiškino R.Karbauskis.

Pati ministrė pristatydama planą Seime taip pat tikino, jog iki kitų metų dar gali vykti diskusijos. Ji pabrėžė, kad kol kas visi kiti jungtuvių planai tėra tik kalbos, o Seimui teikiamas dokumentas.

„Niekas nėra iškraipyta, yra pateiktas toks siūlymas. Dabar vyksta diskusija, kaip tą siūlymą realizuoti. Yra numatoma, kad iki 2018 m. birželio turi būti rasti sprendimai dėl kiekvienos atskiros aukštosios mokyklos. Nemanau, kad yra šiandien pagrindas nerimauti, kad planas yra kitoks, nei buvo pateikta“, – kalbėjo J.Petrauskienė.

Ministrė patikino, kad kitų metų biudžete reformai ministerija tikisi gauti 22,7 mln. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Opozicija parengė savo planą

Opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų antradienį Seimui teikia savo planą, kuriame numatyta palikti tik tris universitetus.

Opozicijos teikiamame dokumente siūloma sukurti du nacionalinius universitetus: Vilniaus universitetą (VU) ir Vilniaus Gedimino technikos universitetą Vilniuje, ir papildomą vieną jungtinį nacionalinį Vytauto Didžiojo universitetą Kaune.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis sako, kad pritarus jų teikiamam dokumentui bent jau būtų aišku, kokia yra Seimo valia, nes jau dabar visi supranta, kad ministerijos parengtas dokumentas liks neįgyvendintas.

„Jau šiandien aišku yra, kad jūsų planas nebus įgyvendintas. Jūs pripažįstate tą patį, pripažįsta R.Karbauskis, pripažįsta Eugenijus Jovaiša ir daugelis kitų Seimo narių. Bet tai reiškia, kad mes šiandien balsuojame už dokumentą, kuris nebus niekur, neis nė vienu žingsniu toliau“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Anksčiau antradienį jis V.Pranckiečio ir R.Karbauskio remiamą VDU rengiamą sąjungos planą yra pavadinęs „vieno Kauno universiteto gelbėjimo akcija“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Plane numatytos kitokios sąjungos

Vyriausybės plane numatoma, kad sostinėje veiktų klasikinis Vilniaus universitetas (VU) ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Prie VU turėtų būti prijungtas Mykolo Romerio universitetas, o Šiaulių universitetas taptų jo padaliniu – Šiaulių akademija.

Kaune siūloma įkurti Kauno universitetą, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus. Prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas, tačiau pedagogai būtų rengiami ir VU. Vyriausybė mano, kad Kaune gali likti ir vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų.

Klaipėdos universitetas raginamas peržiūrėti savo vykdomas mokslo bei studijų kryptis, numatant, kad jame būtų prioritetiškai vystomos su jūrų sektoriumi susijusios studijos.

Į Lietuvos menų akademiją siūloma reorganizuoti sostinėje veikiančias Lietuvos dailės akademiją bei Muzikos ir teatro akademiją.

Antradienį po pateikimo šiam planui Seime pritarta beveik vienbalsiai, nors nė vienas valdančiųjų atstovas nepasisakė nei už, nei prieš dokumentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius