-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 07

Rasti Tolerancijos žmogaus titulo vertų žmonių darosi vis sunkiau

Šeštadienį Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje auloje paskelbtas 2010 metų Tolerancijos žmogus. Dešimtą kartą apdovanojimus surengusių „Sugiharos fondo – Diplomatai už gyvybę“ narių sprendimu, šiemet šio titulo labiausiai nusipelnė žurnalistas ir religijotyrininkas, interneto svetainės Bernardinai.lt vyriausiasis redaktorius Andrius Navickas.
Renginyje
Iš kairės: 2010 metų Tolerancijos žmogumi paskelbtas Andrius Navickas, fondo valdybos pirmininkas Ramūnas Garbaravičius ir profesorius, europarlamentaras Leonidas Donskis / A.Koroliovo nuotr.

 Pasak renginio organizatorių, A.Navickui apdovanojimas įteiktas „už krikščioniškų idealų ir vertybių atvėrimą dialogui ir kito supratimui, už giliai humanišką žmogaus orumo gynimą, save atveriant brutaliam smūgiui ir nuo jo apsaugant kitą žmogų.“

Be A.Navicko Tolerancijos žmogaus apdovanojimui šiemet buvo nominuoti dar trys kandidatai: apžvalgininkė, visuomenės gyvenimo reiškinių komentatorė Nida Vasiliauskaitė, įvairių socialinių projektų iniciatorius ir kuratorius Algirdas Davidavičius bei pedagogas humanistas Vytautas Toleikis.

Nebe pirmus metus nominantu paskelbtas A.Navickas, išgirdęs, jog šiemet tapo Tolerancijos žmogumi, prisipažino, kad jam tolerancija – ne toks dalykas, apie kurį mąstytum kasdien. Garbingą ir įpareigojantį titulą pelnęs visuomenininkas įsitikinęs, jog darbai daromi ne dėl apdovanojimų, kitokių įvertinimų. „Mano nuomone, tolerancija yra pirmiausia tikėjimas žmogumi“, – sakė A.Navickas.

Rasti naujų veidų sudėtinga

Anot „Sugiharos fondo – Diplomatai už gyvybę“ narių, kasmet rasti šio titulo vertų asmenybių vis sunkiau. „Rasti nominantų valdybai sunku, nes gerieji darbai paprastai daromi tyliai. Jų autoriai viešumoje būna retai, todėl lieka nepastebėti. Esame iškėlę sau uždavinį rasti kuo daugiau jų ir įvertinti. Tačiau tai sunkus darbas“, – sakė „Sugiharos fondas – Diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkas Ramūnas Garbaravičius.

Metų Tolerancijos žmogaus titulą lemia ne pažintys, bet darbai. Galiu pasakyti, kad šiemet dėl A.Navicko abejonių nekilo – jo darbai buvo ypač ryškūs ir išskyrė jį iš kitų nominantų. Sakė R.Garbaravičius.

Pašnekovo teigimu, visuomenė į šį procesą jau įtraukta: kandidatus, vertus tapti nominantais, valdybos nariams siūlo visuomeninės organizacijos: „Jei siūlytojų būtų daugiau iš pašalies rizikuotume iš rimto veiksmo padaryti politinį, reklaminį turgų. O to nenorime“.

Pirmasis – Tomas Šernas

Pirmasis metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimas 2002 metų sausį buvo įteiktas Tomui Šernui. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei bei žurnalistui Mykolui Drungai. Pernai 2009 metų Tolerancijos žmogumi paskelbtas poetas, vertėjas ir eseistas profesorius Tomas Venclova.

Tarp Tolerancijos žmogaus titulo nominantų buvo daugelis kitų visuomenėje žinomų žmonių, aktyviai reiškiančių savo vertybinę ir pilietinę poziciją. Tarp jų – rašytoja Jurga Ivanauskaitė, žurnalistas Romas Sakadolskis, dvasininkai Julius Sasnauskas ir Vaclovas Aliulis, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius