Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 05

Regos negalią turinti Vida: „Kasdien išėjusi iš namų bijau nukristi nuo laiptų ar išeiti į kelią“

Portale 15min startavus projektui „Atvirumo galia“, skatinančiam pritaikyti aplinką įvairią negalią turintiems žmonėms, skaitytojai fiksuoja vietas, kurios nepritaikytos, ir siunčia jų nuotraukas redakcijai. Tačiau skaitytoja Vida netruko pastebėti, kad yra ir gerųjų pavyzdžių, kuriais verta pasidžiaugti. Vienas tokių – Kaune įsikūrusi akių klinika.
Vidos užfiksuoti gerieji pavyzdžiai
Vidos užfiksuoti gerieji pavyzdžiai / 15min skaitytojos Vidos nuotr.

Vida, rašydama redakcijai, pripažino pati turinti sunkią regos negalią. Kiekvieną dieną ji susiduria su iššūkiais išeidama vos žengusi pro namų slenkstį.

„Bijau nukristi nuo laiptų, išeiti į kelio važiuojamą dalį ir t.t. Kiek matėte gerosios patirties mūsų šalyje? Kalbu apie pritaikytą aplinką žmonėms su regos negalia. Visa šalis nepritaikyta“, – apverktiną padėtį konstatavo ji.

Tačiau Vida pastebi, kad keli pastatai vis dėlto yra pritaikyti. Štai kaip vieną iš gerųjų pavyzdžių ji įvardijo Kaune įsikūrusią akių kliniką.

15min susisiekus su „Lirema“ akių klinika, šios atstovai teigė, kad savo klinikas Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje jie yra pritaikę asmenims, turintiems negalią apskritai.

„Neišskirtume neregių. Iš lauko į visus pastato aukštus galima laisvai patekti vežimėliu, yra liftas ir patogus patalpų planavimas pagal bendruosius ES standartus“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Tuo metu skaitytoja Vida pasidalijo nuotraukomis, kaip būtų galima pritaikyti aplinką neregiams ir silpnaregiams.

„Būtent tokie pažymėti takeliai yra Kauno akių klinikoje“, – atkreipė dėmesį ji, ir pridėjo nuotraukų, kuriose matyti, kaip Vokietijoje atrodo akių klinikos kabinetų numeriai ir apvadai aplink duris, kad silpnaregiai galėtų lengviau jas rasti.

15min skaitytojos Vidos nuotr. /Vidos užfiksuoti gerieji pavyzdžiai
15min skaitytojos Vidos nuotr. /Vidos užfiksuoti gerieji pavyzdžiai

Dėkojame Vidai už atsiųstas nuotraukas ir informaciją.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie ją, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašus 15min.lt. Portale netrukus startuos projektas, kurio autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus susisiekta dar kartą ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius