-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 31 /11:26

Remigijus Šimašius telkia rėmėjus Vilniaus taryboje – pasirašyta frakcijų bendradarbiavimo sutartis

Keturios Vilniaus savivaldybės taryboje atstovaujamos partijos pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl bendrų darbų vilniečiams, pranešė sostinės savivaldybė. Iš valdančiosios koalicijos išstūmus konservatorius, meras Remigijus Šimašius iki šiol neturėjo aiškiai suformuotos daugumos taryboje. Ar ši sutartis reikš tą patį, ką reiškia koalicijos sutartis, parodys artimiausi balsavimai.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Susitarimą „Dėl bendrų darbų Vilniaus miesto gyventojams“ pasirašė Vilniaus meras R.Šimašius, Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus pirmininkės pavaduotojas ir frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis, Lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškos šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) Vilniaus skyriaus pirmininkė Vanda Kravčionok, Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Auksė Kontrimienė, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas Gediminas Rudžionis.

Įsipareigojo dirbti skaidriai

Rašte teigiama: „Deklaruojame ir įsipareigojame dirbti skaidriai, atsakingai ir viešai, spręsti miesto ir Vilniaus miesto gyventojų problemas, įgyvendinti numatytus susitarime „Dėl bendrų darbų Vilniaus miesto gyventojams“ prioritetus.“

„Frakcijos įsipareigojo spartesniu tempu tęsti šios kadencijos metu pradėtus darbus ir iki kadencijos pabaigos skirti didesnį dėmesį šiems bendrai sutartiems prioritetams: švietimui, miesto augimui, įmonių valdymui ir miesto konkurencingumo didinimui, vilniečių interesų didesniam gynimui“, – apie sutartį sakė Vilniaus meras R.Šimašius.

„Esame pasirengę šios kadencijos metu skirti didesnį dėmesį miesto pakraščiams, žemės nuosavybės grąžinimui, švietimo infrastruktūros plėtrai ir sklandžiam vaikų patekimui į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, kultūrinei veiklai“, – Vilniaus savivaldybės pranešime cituojama ir LLRA-KŠS atstovė, vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

„Socialdemokratai toliau nuosekliai dirba, kad garantuotų intensyvesnes investicijas į poliklinikų paslaugų kokybę, eilių mažinimą ir infrastruktūrą. Siekiant skaidresnio ir viešesnio įmonių valdymo, įvertinsime savivaldybės įmonių veiklą ir pasiūlysime sprendimus dėl tvaresnio jų valdymo. Taip pat sukursime inovacijų skatinimo savivaldybės įstaigose fondą, įgalinsime seniūnijas realiai spręsti gyventojų problemas ir rūpintis jų gerove“, – ne mažiau skambiai pasisakė Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkė Auksė Kontrimienė.

„Mūsų kryptis labai aiški: turime panaudoti visas įmanomas priemones, kad vilniečių permokėti pinigai rubikoninei „Vilniaus energijai“ būtų kuo skubiau grąžinti vilniečiams. Mūsų frakcija toliau kryptingai veikia, kad maksimaliai apgintų vilniečių interesus energetikoje“, – sako Gediminas Rudžionis, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alma Vaitkunskienė ir Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alma Vaitkunskienė ir Remigijus Šimašius

32 tarybos nariai iš 51?

Susitarimą pasirašiusios keturios frakcijos kartu turi 32 iš 51 tarybos narių.

Ar šis skaičius tikslus, kyla klausimų. Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vidmantas Martikonis 15min teigė tik iš žurnalistų sužinojęs apie naująją koaliciją ir bendradarbiavimo sutartį, esą frakcijoje apie tai jis nebuvęs informuotas. „Mes gana rimtai galvojame apie savo frakcijos, kuri liberalams atstovaus tikriau, kūrimą. Keturiese esame, gal jau netrukus tai ir paskelbsime“, – sakė V.Martikonis.

Kas tie keturi tarybos nariai, V.Martikonis įvardinti nenorėjo, tačiau jau kurį laiką sklando gandai, kad kartu su juo į atskirą frakciją burtųsi Šarūnas Skučas, Mindaugas Mačernis ir Justina Kašėtaitė.

V.Martikonis kalba apie tai, kad galbūt jų frakcija nebus opozicinė – esą jis linkę rinktis „Šveicarijos variantą – bandyti ieškoti ir remti racionalius sprendimus“.

Pasitikrins balsavimu dėl direktorės

Nors Vilniaus savivaldybės pranešime akcentuojama, kad tai yra susitarimas, vis dėlto pačiame jo tekste teigiama, jog vis dėlto miestas turės naują valdančiąją koaliciją: „Susibūrusi Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, LLRS-KŠS ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio bloko“, Lietuvos socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų koalicija įsipareigoja tęsti 2015–2017 metais savivaldybės tarybos pradėtus darbus bei iki kadencijos pabaigos skirti dėmesį šiems prioritetams.“

Ir išvardijami prioritetai – darbai švietimo, kultūros ir sporto, miesto augimo, įmonių valdymo ir miesto konkurencingumo srityse, taip pat išskiriami atskiru punktu „Vilniaus gyventojų interesai“.

Ar ši sutartis reikš, kad miestas turi naują valdančiąją dauguma, parodys artimiausi balsavimai tarybos posėdyje. Kitą savaitę turėtų vykti posėdis, kuriame meras vėl teiks klausimą dėl administracijos direktorės Almos Vaitkunskienės atleidimo iš pareigų. Praeitame posėdyje, spalio 25-ąją, R.Šimašiui nepavyko sutelkti pakankamai rėmėjų ir direktorė liko eiti pareigas.

Posėdis numatytas lapkričio 7 dieną, antradienį, nors paprastai Vilniaus tarybos nariai renkasi trečiadieniais. Oficialiai teigiama, kad taip susitarė frakcijos. Neoficialiai kalbama, kad posėdžio laikas buvo tyčia parinktas toks, kai susirinkti gali tie, kurie remia mero siūlymą dėl A.Vaitkunskienės, o negali sprendimo ją atleisti priešininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius