-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 28 /13:48

Renovacijai nepanaudotų lėšų neskyrus trims sraigtasparniams, bus perkamas tik vienas ir už kitus pinigus

Planą kariuomenei nupirkti tris paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnius iš daugiabučių renovacijai nepanaudotų Europos Sąjungos (ES) lėšų į šipulius sudaužė politikų neatsakingumas ir noras pasireikšti prieš rinkimus. Todėl dabar bus perkamas tik vienas, kuriam pinigai numatyti jau anksčiau, pareiškė darbą baigianti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, o dar tris būtų galima įsigyti truputį vėliau.
Sraigtasparnis „Eurocopter“
Sraigtasparnis „Eurocopter“ / VSAT nuotr.

„Labai geras variantas buvo sudaužytas į šipulius dėl politikų neatsakingumo ir noro pasireikšti prieš ateinančius rinkimus, – trečiadienį žurnalistams sakė ji. – Tikrai yra galimybė iš kitos (ES) finansinės perspektyvos, kuri prasidės 2014 m., lėšų rasti pinigų. Dėl vieno sraigtasparnio sprendimas jau yra priimtas, jis buvo priimtas anksčiau iš kitų galimybių. O šitas dėl trijų buvo geras variantas, bet jo nėra, tai dabar bandysime ieškoti pinigų iš kitur.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Juknevičienė
Alfredo Pliadžio nuotr./Rasa Juknevičienė

Kartu R.Juknevičienė retoriškai pasvarstė, ar kas nors naujoje Vyriausybėje norės proteguoti rusiškus sraigtasparnius Mi-8, kuriuos iki šiol naudoja kariuomenė. „Mūsų noras buvo kitoks – pereiti prie vakarietiškų sistemų. O interesų čia yra“, – pažymėjo kadenciją baigianti ministrė.

Ji sakė šį klausimą aptarusi ir su galimu savo įpėdiniu Seimo nariu socialdemokratu Juozu Oleku.

Krašto apsaugos ministerija (KAM) panoro už ES lėšas nupirkti tris vidutinės klasės sraigtasparnius civilinėms užduotims vykdyti. Juos esą būtina įsigyti iki 2016 m., kai baigiasi dabar naudojamų rusiškų Mi-8 eksploatavimo terminas. Vasarą šis planas įplieskė skandalą, kai paaiškėjo, jog orlaivius norima pirkti už nepanaudotas stringančios daugiabučių renovavimo programos JESSICA lėšas.

Aplinkos ministerija siūlė pirkinį iš dalies finansuoti iš stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšų – skirti 138 mln. litų (40 mln. eurų). Tam liepą buvo pritarusi ir Vyriausybė. Mat nepanaudojus šių pinigų juos esą tektų grąžinti į ES biudžetą.

Iš viso sraigtasparniams pirkti buvo numatyta 150 mln. Lt ES paramos. Dalį jų norėta skirti iš 2007–2013 m., o dalį – iš 2014–2020 m. finansinės perspektyvos.

Pasiūlymus dalyvauti naujų kariuomenės paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių įsigijimo konkurse pateikė Prancūzijos ir Italijos kompanijos „Eurocopter“ bei „Agusta Westland“. Kompanijos turi iki gruodžio 7 d. pateikti patikslintus pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius