Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 20

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje atlikta unikali operacija

Balandžio 7-ąją Panevėžyje, darbo statybose metu nuo pastolių nukrito ir sunkiai susižalojo 58-erių metų darbininkas. Panevėžiečio būklė buvo labai sunki, tačiau kovą už gyvybę pradėjusiems medikams pavyko sukurti stebuklą. Pacientui buvo atlikta unikali operacija.
Panevėžio ligoninėje atlikta unikali operacija
Panevėžio ligoninėje atlikta unikali operacija / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas atskleidė, kad tokių operacijų pasaulyje – vienetai. Direktoriaus teigimu, jei nors vienas šioje grandinėje dirbęs medikas būtų padaręs bent menkiausią klaidą, paciento gyvybės išgelbėti būtų nebepavykę.

„Tai labai retai pasitaikantis atvejis, kuomet pacientui, kuris patyrė tokias daugybines traumas, buvo pilnai atstatyta kepenų arterija. Ši arterija pasižymi tuo, kad išeina iš vienos iš pagrindinių kraujagyslių žmogaus organizme, todėl tokiu atveju gydytojai žaidžia lenktynes su laiku.

Šį kartą tenka dėkoti didžiulei komandai, pradedant greitosios bei priėmimo medikais, baigiant chirurgais, kurie greitai susiorientavo, nustatė diagnozę ir pritaikė vieną iš mažiausiai traumatinių operacijų – atstatė kepenų arterijos kraujotaką. Dabar jo kepenys sėkmingai funkcionuoja ir asmuo gali gyventi pilnavertį gyvenimą“, – sakė Panevėžio ligoninės vadovas.

Chirurgijos klinikos vedėjas Remigijus Samuolis tikino, kad ši istorija išskirtinė tuo, jog sužalojimai buvo ypač sudėtingi, o prie paciento dirbo maždaug trečdalis personalo.

„Tokia trauma tikrai testuoja mūsų įstaigos galimybes. Čia buvo svarbūs ir organizaciniai momentai, ir kvalifikacija, ir įranga, ir visa bendra visuma. Šiuo konkrečiu atveju dalyvavo ir pilvo, krūtinės chirurgai, ir neurologai, ir ortopedai, ir traumatologai, ir reabilitologai, ir intervencinis radiologas, ir intensyvios terapijos gydytojai ir t. t. Atlikta begalė tyrimų, todėl buvo reikalingas labai didelis pasiruošimas“, – paaiškino Remigijus Samuolis.

Ypač didelį indėlį į šio ligonio gyvybės išsaugojimą įdėjo gydytojas radiologas Andrius Pranculis. Pasak jo, gydymas buvo labai sunkus, tačiau dabar pacientas jau sveikta ir po reabilitacijos galės gyventi pilnavertį gyvenimą.

„Tokios daugybinės traumos yra be galo pavojingos. Jo atveju nutrūko arterija, įvyko plaučių pradūrimas, slankstelio lūžiai ir t. t. Kiekviena iš traumų gali baigtis mirtimi. Visgi, vienas iš pavojingiausių dalykų – kraujavimas. Jei plyšta kraujagyslė, žmogus gali greitai nukraujuoti, todėl čia svarbi kiekviena sekundė. Šis atvejis yra unikalus ir todėl, jog pacientas buvo labai greitai atgabentas į ligoninę ir tai leido greitai reaguoti į situaciją“, – komentavo medikas bei pridūrė, kad tokios operacijos jam dar nėra tekę daryti.

Nelaimė įvyko balandžio 7-ąją, o iš ligoninės pacientas išleistas gegužės 7-ąją. Pasiteiravus Antano, kaip įvyko nelaimingas nutikimas, jis patikino, kad incidento neatsimena.

„Trauma įvyko statybose. Nukritau iš beveik 8 metrų aukščio. Kaip atsitiko nelaimė – neatsimenu. Man tik apie ją papasakojo kiti“, – sakė vyras, kuris statybose dirba jau daugiau nei 30 metų.

Nelaimės rimtumą pacientas suprato, kuomet apie tai papasakojo gydytojai.

„Pasekmės jaučiamos iki šiol: didelis nuovargis, pasikartojantys skausmai, silpnumas, sunku vaikščioti. Praėjo jau daugiau nei du mėnesiai. Po truputį mėginu vairuoti“, – teigė 58-erių panevėžietis.

Jis pripažino, kad pasveikęs ketina grįžti į darbą. „Reikia pabaigti tai, ką pradėjau. Baimės nėra, juk tokį darbą dirbu jau tris dešimtmečius“, – tvirtino Antanas bei patikino, kad nuo šiol švęs savo antrąjį gimtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius