Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06 /13:07

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje COVID-19 užsikrėtė Urologijos sk. medikas, jis simptomų nejaučia, pacientai tiriami

Respublikinė Panevėžio ligoninė pranešė, kad balandžio 5 d. ligoninės Urologijos skyriuje buvo nustatytas pirmas medicinos darbuotojo susirgimas COVID-19 sukelta infekcine liga. Tai pirmas susirgęs medikas šioje gydymo įstaigoje. Anot ligoninės, keturi skyriuje buvę pacientai izoliuoti, jiems atliktas testavimas. Tiriami ir darbuotojai, dalies rezultatai jau yra, jie neigiami.

Ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje palinkėjo Velykas švęsti kitaip, nei iki šiol tai buvo daroma – kitaip sunkios ligos plitimas nebus sustabdytas.

Užsikrėtęs darbuotojas – be simptomų

Iki sekmadienio Panevėžio ligoninė, pasak direktoriaus, neturėjo nė vieno mediko, užsikrėtusio COVID-19 infekcija, deja, tai pasikeitė – atliekant testavimą gautas teigiamas rezultatas.

Anot ligoninės atstovų, paaiškėjus pirmajam ligoninės darbuotojo užsikrėtimo atvejui, be Urologijos skyriaus pacientų tiriami ir 23 skyriaus darbuotojai – jiems nedelsiant buvo atliktas testavimas, jie visi karantinuoti.

„Pirmadienį ryte jau turime 7 testuotų asmenų atsakymus – visi jie neigiami. Po pilnos dezinfekcijos Urologijos skyrius toliau tęsia darbą – teikia pacientams urologinę pagalbą. Patiems sunkiausiems Urologijos skyriaus pacientams laikinai pagalba bus teikiama Vilniaus universiteto Santaros klinikų Urologijos klinikoje“, – savo interneto svetainėje rašo ligoninė.

Apie šį atvejį spaudos konferencijoje direktorius sakė, kad darbuotojas jokių simptomų neturėjo, vadinasi, visuomenėje yra besimptomis užsikrėtimas, kas gali turėti skaudžių pasekmių. Atsakymų iš laboratorijos jau yra 11, tačiau visi – ir pacientai, ir darbuotojai – yra saviizoliacijoje, atliktas epidemiologinis tyrimas.

„Deja, nustatyti infekcijos židinio mums nepavyko, atvejis priskirtas klasteriniam užsikrėtimui, tokių atvejų gali daugėti. Nebelieka tarp didžiųjų ligoninių nė vienos, kur nebūtų užsikrėtimo atvejų“, – kalbėjo A.Skorupskas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Arvydas Skorupskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Arvydas Skorupskas

Jis garantavo, kad pagalba ligoniams teikiama, tik sunkiausi bus vežami į Santaros klinikas. Visų darbuotojų tyrimai bus aiškūs jau pirmadienį pavakarę, tada paaiškės visos pasekmės.

„Darbuotojas, kuris užsikrėtė, saugiai izoliavosi namuose, jokių simptomų ir dabar nejaučia, jam teikiama visokeriopa pagalba“, – teigė direktorius.

Jis užtikrino, kad skaičiuoti visi šio darbuotojo galimi kontaktai. „Ligoninė dirba brigadiniu metodu, tarp skyrių draudžiama vaikščioti, tad kontaktinių asmenų yra maksimaliai 23. Ir keturi pacientai“, – sakė A.Skorupskas.

Anot Panevėžio ligoninės direktoriaus, dar praeitą savaitę priimtas sprendimas testuoti ligoninės darbuotojus – šiuo metu tyrimai atliekami priešakinėse eilėse dirbantiems medikams.

Pervežė itin sunkų ligonį į Vilnių

Taip pat nurodoma, kad penktadienio vakarą iš ligoninės į Santaros klinikas buvo perkeltas sunkiai koronavirusine infekcija COVID–19 sergantis pacientas, kurio gydymui yra pradėta taikyti EKMO sistema – Ekstrakorporinė membarinė oksigenacija.

„Ši sistema yra taikoma pacientams, kurių plaučiai, net ir dirbtinai ventiliuojami, negali atlikti savo funkcijos – prisotinti kraujo deguonimi. Šiems pacientams plaučių veikla yra sutrikusi dėl gyvybei pavojingo, įvairių priežasčių sukelto kvėpavimo nepakankamumo. Tai – pirmas tokio pobūdžio paciento gydymo, esant koronavirusinei infekcijai, atvejis Lietuvoje“, – teigė ligoninės atstovai.

Jau nebeliko ribų tarp Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šaulių, jau esame bendra medikų šeima, kuri dalijasi viskuo – nuo žinių, prietaisų, jeigu reikės, dalinsimės ir personalu, – sakė A.Skorupskas.

Pacientas buvo gydytas nuo kovo 25 d., tačiau būklė vis blogėjo, todėl sutarus dviejų ligoninių medikams buvo prijungtas vadinamasis dirbtinis plautis ir pacientas saugiai pervežtas į Santaros klinikas tolimesniam gydymui.

Anot direktoriaus, tai pirmas kartas Lietuvoje. „Jau nebeliko ribų tarp Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šaulių, jau esame bendra medikų šeima, kuri dalijasi viskuo – nuo žinių, prietaisų, jeigu reikės, dalinsimės ir personalu“, – kalbėjo A.Skorupskas.

Šiuo metu paciento būklė yra labai sunki, bet stabili, jo gydymas gali tęstis ne vieną savaitę. Pacientas nepriklauso rizikos grupei pagal amžių.

Mirė onkologine liga sirgęs pacientas

Balandžio 6 d. ryte Respublikinėje Panevėžio ligoninėje nuo koronavirusinės infekcijos COVID–19 mirė pacientas, kuris sirgo onkologine liga ir priklausė rizikos grupei. Tai jau antrasis šioje ligoninėje miręs koronaviruso sukelta infekcija sirgęs pacientas.

Pacientas sirgo onkologine liga, todėl, anot A.Skorupsko, padėti jam nepavyko. Jis ligoninėje gydėsi nuo kovo 25 d., jo būklė stabiliai blogėjo, priemonės padėti buvo bevaisės, pacientas mirė pirmadienį anksti ryte.

„Jis rizikos grupės amžiaus, 60+. Nuo kovo 25 d. gulėjo, iš karto buvo nustatytas COVID-19, bet jo būklė nuolat blogėjo. Tai klasterinis vietinis užsikrėtimas, visuomenėje, tas žmogus niekur nekeliavo“, – teigė A.Skorupskas.

Šiuo metu Respublikinėje Panevėžio ligoninėje guli du pacientai, užsikrėtę koronavirusu, jų būklė gera. Visi kiti, pasak direktoriaus, izoliavosi namuose, simptomų nejaučia, tik dar laukia antrojo testo rezultatų, kuris esą parodys, kad jie sveiki.

Iš viso Lietuvoje šiuo metu užfiksuota 14 mirčių nuo šio naujojo viruso, užsikrėtusiųjų skaičius pirmadienio rytą siekė 843.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius