-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 25 /23:22

Laisvės partijos pirmininkė A.Armonaitė: „Mes laimėjome rinkimus“

Net ir nesužinojusi visų Seimo rinkimų rezultatų, pirmą kartą juose dalyvavusi Laisvės partija jau skelbia pergalę. Partija, pasak jos lyderės Aušrinės Armonaitės, norėtų dalyvauti dešinių jėgų koalicijos formavime. Derybos dėl to esą dar nevyksta, Laisvės partijos vedlė teigia laukianti pakvietimo. Jei dešinei teks formuoti Vyriausybę, joje A.Armonaitė įsivaizduoja ir save.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antrojo Seimo rinkimų rezultatų Laisvės partija laukė viename iš sostinės viešbučio restoranų. Susirinko apie keliasdešimt bendraminčių.

Nors rezultatai dar nepaaiškėjo, o Laisvės partijai vienmandatėse apygardose sekasi ne taip ir gerai, partija jau paskelbė pergalę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Aš manau, kad mes laimėjome rinkimus“, – spaudos konferencijoje komentavo A.Armonaitė, o partijos nariai jai linksėdami antrino.

„Žmonės patikėjo“

Nuaidėjo plojimai.

„Mes vertiname savo rezultatą gerai. Tai yra mūsų pirmi rinkimai. Mes labai džiaugiamės, kad žmonės mus išgirdo. Ir tą drąsią programą, kurią kažkas vadina radikalia, aš manau, kad tai – labai civilizuotai tinkama liberalios partijos programa, ja žmonės patikėjo“, – toliau kalbėjo A.Armonaitė.

Per pirmąjį Seimo rinkimų turą Laisvės partija iškovojo 8 mandatus, į antrąjį pateko 12 partijos kandidatų. Net jeigu nė vienas jų nelaimės, partija esą vis vien džiaugsis.

„Nesvarbu, kiek vienmandačių galiausiai įkris į Laisvės partijos sąskaitą, mes pasirodymą bendrai vertiname gerai“, – apibendrino partijos lyderė.

Į kalbas apie derybas dėl koalicijos ar apie prioritetinius ministrų portfelius A.Armonaitė nesileido, tačiau pažymėjo pirmiausia laukianti kvietimo dalyvauti koalicijos formavime.

„Mes norėtume prisidėti prie centro dešinės koalicijos, įgyvendinti pokyčius Lietuvai. Jeigu gausime šį kvietimą, mes jį svarstysime. Mums svarbu atnešti pokyčius į švietimą, į ekonominę darbotvarkę <...>, ir kad pagaliau išspręstume pagrindines žmogaus teisių problemas, kurios kamuoja mus jau 30 metų“, – komentavo politikė.

Pradės nuo to paties, nuo ko pradėjo „valstiečiai“

Į kokius darbus kibs Laisvės partija atsidūrusi Seime?

Pirmiausia tai – Vyriausybės programa, o taip pat – Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, kurį 2016-aisiais, tik pradėję valdymą, pajudino „valstiečiai“.

Šitą dalyką reikia atšaukti iš karto.

„Amžinas embrionų šaldymas kenkia poroms, kurios yra nevaisingos ir bando pasinaudoti pagalbinio apvaisinimo paslauga. Šitą dalyką reikia atšaukti iš karto“, – nurodė A.Armonaitė.

Pasak jos, taip pat derėtų peržiūrėti ir Alkoholio kontrolės įstatymą bei „valstiečių“ valdžios priimtus sugriežtinimus.

Visas A.Armonaitės komentaras iš rinkimų štabo:

Teigia, kad „norėtų prisiimti atsakomybę“

Anksčiau prieš spaudos konferenciją A.Armonaitė davė interviu 15min. Jo metu politikė atskleidė matanti savo vietą Vyriausybėje, jei tik Laisvės partijai teks dalyvauti jos sudaryme.

„Laisvės partija kalbėjo apie daug drąsių idėjų ir švietime, ir ekonomikoje, ir žmogaus teisių srityje. Aš norėčiau prisiimti atsakomybę įgyvendinti jas ne tik iš opozicijos, bet ir vykdomojoje valdžioje. O kaip bus – pasižiūrėsime“, – kalbėjo politikė.

A.Armonaitė tikino, jog derybų dėl dešinių jėgų koalicijos dar nebuvo – tik trumpai pasikalbėta.

„Kalbėjomės labai nedaug, apie tai, ką žiniasklaida ir aprašė, kad Laisvės partija save matytų centro dešinės koalicijoje, jeigu tokį kvietimą gautų. Atnešime savo prioritetus į tą koaliciją, ir tikiuosi, kad pavyks juos įgyvendinti“, – dėstė A.Armonaitė.

„Norėtųsi pakeisti tą baudimais, draudimais, gąsdinimais Lietuvą valdžiusią valdžią. Norėtųsi apie ateitį kalbėti“, – pridūrė ji.

Politikė teigė nemananti, kad derybos dėl koalicijos, jei dešinėms jėgoms pavyks surinkti reikiamą mandatų skaičių, įvyks dar šiąnakt. Bet preliminarus pokalbis esą galėtų įvykti.

Gal preliminariai ir pasikalbėsime.

„Nemanau, kad derybos vyks naktį. Manau, kad nėra išmintinga tai naktį daryti. Tačiau gal preliminariai ir pasikalbėsime, tačiau kol kas dar anksti kalbėti. Pasižiūrėkime rezultatus“, – įvykiams už akių nebėgo A.Armonaitė.

Interviu su politike:

VIDEO: Tiesiai iš Laisvės partijos štabo – interviu su partijos pirmininke Aušrine Armonaite

Rinkimams išleido beveik 140 tūkst. eurų

Prieš metus įsikūrusi Laisvės partija Seimo rinkimuose dalyvauja pirmąjį kartą. Rinkimams organizacija išleido beveik 140 tūkst. eurų, kurių didžiąją dalį suaukojo fiziniai asmenys.

Pagrindiniu prioritetu rinkimų kampanijos metu Laisvės partija išskyrė švietimą, tuo pačiu mokslo tyrimams pasiūlė skirti 3 proc. BVP.

Partija taip pat pažadėjo įteisinti partnerystę bei santuokos institutą LGBT+ bendruomenei, švelnesnę narkotikų politiką įteisinant kanapes medicinai ir rekreacijai, žadėjo siūlyti sumažinti gyventojų pajamų mokestį iki 15 proc., neįvesti naujų mokesčių.

Prieš rinkimus partijos pirmininkė A.Armonaitė neįvardijo, kokio skaičiaus mandatų tikisi, tačiau tikino, jog sieks gauti 100 tūkst. rinkėjų balsų. Per pirmąjį rinkimų turą Laisvės partijai šį skaičių pavyko perkopti – jėga pelnė 107 tūkst. piliečių palaikymą.

Po pirmojo rinkimų turo A.Armonaitė teigė, jog Laisvės partija norėtų dalyvauti valdančiosios koalicijos formavime, bet nedetalizavo su kuo. Tiesa, ji atmetė bendradarbiavimo galimybę su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

VIDEO: Pirmą kartą parlamento rinkimuose dalyvaujanti Laisvės partija iššovė šampaną
VIDEO: A.Armonaitė: Laisvės partija sielos už postus nepardavinės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius