Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 05 19

Rimtų kaltinimų krūva Kalniečių poliklinikos direktorei virto tik pastaba

Baigtas dėl daugybės darbuotojų skundų dar pernai metų pabaigoje inicijuotas Kalniečių poliklinikos auditas. Savo darbą atliko ir mero potvarkiu sudaryta Kauno miesto savivaldybės komisija. Diktatoriškais vadovavimo metodais, abejotinos reputacijos samdytiniais bei neskaidriais viešaisiais pirkimais kaltintai šios medicinos įstaigos direktorei Virginijai Gailienei pavyko išsilaikyti poste.
Virginija Gailienė VŠĮ Kauno Kalniečių poliklinikos direktorė.
Virginija Gailienė VŠĮ Kauno Kalniečių poliklinikos direktorė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai, kad Kalniečių poliklinikos vadovė ne juokais užsitraukė pavaldinių rūstybę ir dėl to įstaigoje buvo pradėtas auditas, 15min rašė šių metų sausį. Tuomet į redakcijos rankas pakliuvo vienas iš penkių Kauno valdžiai adresuotų skundų, kurį pasirašė 83 darbuotojai.

Kalniečių poliklinikoje verda aistros
Kalniečių poliklinikoje verda aistros

Žmonės buvo sunerimę dėl poliklinikos vadovybės vykdomų pertvarkų, darbuotojų atleidimų iš darbo, darbo krūvių didinimo, pacientų diagnostikos ir gydymo ribojimo, nesaugių darbo sąlygų, neteisingo apmokėjimo už darbą, neaprūpinimo darbuotojų darbo drabužiais, patiriamų grasinimų bei nepagarbos demonstravimo, etikos kodekso nesilaikymo, nedėmesingumo pacientams, giminių bei teisėsaugos akiratyje atsidūrusių asmenų įdarbinimo, neskaidrių viešųjų pirkimų, didžiulių įstaigos lėšų skyrimo direktorės savireklamai bei advokatams.

Komisija už V.Gailienės darbo drausmės pažeidimą, padarytą dėl aplaidumo, nusprendė skirti tik pastabą.

Atlikus tyrimą, galutines išvadas pateikė ir mero potvarkiu sudaryta komisija. Gegužės 10 d. ji pateikė siūlymą, kaip reikėtų nubausti Kalniečių poliklinikos vadovę.

„Iš pradžių man pasirodė baisu, kiek visko daug. Net ir atlikdami tyrimą, gavome dar vieną skundą. Šis atkeliavo iš Sveikatos ministerijos. Pacientas skundėsi tuo, jog echoskopijos kabinete nebuvo popierinių rankšluosčių. Tačiau vėliau, į viską įsigilinus, supratau, kad nėra taip blogai, kaip atrodo“, – teigė komisijos pirmininkas, mero pavaduotojas Vasilijus Popovas.

Anot jo, teisiškai šioje įstaigoje viskas buvo tvarkinga. Didelių pažeidimų nenustatyta, tad tvirtų pagrindų, dėl ko reikėtų atleisti direktorę V.Gailienę, neatrasta.

„Nustatyti šiokie tokie trūkumai. Pvz., kai kurie darbuotojai buvo įdarbinti ne pagal aprašą, o tiesioginiu susitarimu. To daryti Darbo kodeksas nedraudžia. Didžiausia bėda Kalniečių poliklinikoje buvo ta, kad ilgai stovėjo nenaudojamas nupirktas įrenginys. Tą pripažino pati direktorė, teigdama, jog pasikeitus teisės aktams, iškilo naujų reikalavimų. Reikėjo gauti licenciją, trūko tinkamų specialistų“, – paaiškino V.Popovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalniečių poliklinika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalniečių poliklinika

Pasak jo, šie pažeidimai nebuvo tokie dideli ir akivaizdūs, kaip Kauno „Gandriuko“ lopšelio darželio direktorės Reginos Kulbokienės atveju. Todėl ir atleidimas negrėsė. Komisija už V.Gailienės darbo drausmės pažeidimą, padarytą dėl aplaidumo, nusprendė skirti tik pastabą.

„Jei tai pasikartos, tuomet atsiras pagrindas atleidimui“, – paaiškino komisijos pirmininkas.

Komisijos pateiktoje išvadoje rašoma, jog kai kuriems Kalniečių poliklinikos darbuotojams nustatytas darbo užmokestis nesivadovaujant patvirtinta metodika, ne visi jie buvo supažindinami su darbo apmokėjimą reglamentuojančia tvarka bei teisės aktais.

Sprendžiant dėl drausminės nuobaudos V.Gailienei skyrimo, sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Be to, įstaigos darbuotojai iki šiol nėra aprūpinti darbui reikalingomis asmeninės apsaugos priemonėmis arba jiems nebuvo kompensuojama už jų įsigijimą asmeniškai. 2014–2015 m. nupirkta įranga mamografijos ir kaulų tankio tyrimų paslaugų teikimui įstaigoje nebuvo naudojama.

Sprendžiant dėl drausminės nuobaudos V.Gailienei skyrimo, sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Lengvinančiomis aplinkybėmis pripažinta tai, kad ankstesnių drausminių nuobaudų direktorė neturėjo ir operatyviai reagavo į audito metu nustatytų pažeidimų pašalinimą.

Buvo parengta nauja darbo užmokesčio nustatymo tvarka, kuri derinama su Kalniečių poliklinikoje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis. Balandžio 13 d. viešojo pirkimo pagrindu sudaryta sutartis su UAB „Pastraja“ dėl medicininių darbo rūbų įsigijimo, o balandžio 14 d. papildytas darbuotojams nemokamai išduodamų asmeninių apsaugos priemonių sąrašas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalniečių poliklinika
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kalniečių poliklinika

Kovo 16 d. Radiacinės saugos centras pakeitė Licencijos verstis veikla su jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniais galiojimo sąlygas ir suteikė Kalniečių poliklinikai teisę dirbti kaulų mineralų tankio matuokliu ir mamografu. Balandžio 6 d. pakeista įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencija, kaulų densitometrijos ir pradėtos teikti mamografijos paslaugos.

Paklausta, kaip vertina audito bei komisijos išvadas, Kauno Kalniečių poliklinikos direktorė V.Gailienė atsakė lakoniškai: „Auditas vyko profesionaliai, pagal įstatymus ir reikalavimus, netrikdant įprasto medicinos įstaigos darbo ritmo. Poliklinikos atsakingi darbuotojai stengėsi prašomą informaciją ir dokumentus pateikti tiksliai ir laiku.

Visi įstaigos darbuotojai turėjo galimybę pabendrauti su audito atstovais, išsakyti savo nuomonę. Šiuo metu, pagal rekomendacijų, pateiktų kovo 15 d. vidaus audito ataskaitoje, priemonių planą, intensyviai dirbame šalindami trūkumus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius