Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 26

Rinkimai Šiauliuose: prezidentūra be perversmų, Europos parlamentas be ambicijų

Šiauliečiai rinkimų apylinkes užgulė gana gausiai. Kai kurie į gatvę išėjo neįvertinę, kad yra gerokai vėsiau nei pirmajame ture. Kalbinti rinkėjai įsitikinę, kad prezidentūroje didelių permainų neturėtume pamatyti, kad ir kas taptų šalies galva. Šiek tiek liūdniau diskutuoti apie Europos Parlamento rinkimus – tinkamiausi žmonės išsimėtę po skirtingus sąrašus.
Rinkimai Šiauliuose
Rinkimai Šiauliuose / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Senjorai Janina ir Romanas Sabastinavičiai iš rinkimų apylinkės išėjo ramūs ir su lengva šypsena. Prezidento rinkimus pora laiko svarbiais, tačiau pabrėžia, jog jie nėra tokie svarbūs kaip Seimo rinkimai. Jų nuomone, svarbiausia, kad buvo iš ko rinktis.

Abu pašnekovai tvirtai pareiškė, kad Lietuva dešimt metų turėjo tokią prezidentę, kokios greičiausiai niekada nebeturės – ji buvo pati geriausia, kokios tik galima tikėtis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Janina ir Romanas Sabastinavičiai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Janina ir Romanas Sabastinavičiai

Taip pat abu šiauliečiai teigia, kad buvo iš ko rinktis ir Europos parlamento rinkimuose, tačiau čia entuziazmo mažiau. Abu mano, kad į Europos parlamentą „išsiunčia“ tuos, kurie čia kažkam trukdo, kelia per didelius lūkesčius, siekius. Išvardijo ne vieną pavardę, su kuriais taip ir nutiko.

Pro duris išeina vidutinio amžiaus pora – Zita ir Arnoldas. Abu – dirbantys šiauliečiai ir laukiantys kuo dažniau iš užsienio grįžtančių vaikų. Būtent tokių pokyčių jie ir norėtų – kad vaikai būtų šalia. Galėjo ir patys į užsienį išvažiuoti, bet pasiliko ten, kur širdis traukia – kad ir sunkiai tenka dirbti – čia gyventi geriau.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Zita ir Arnoldas
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Zita ir Arnoldas

Abu šiauliečiai mano, kad prezidentų pasirinkimas galėjo būti ir daug blogesnis, tačiau ir tokios situacijos neliaupsino. Dabar – kurį pasirinksi, tas nebus prastai. Išsidavė, kad politinė patirtis kartais gali ne tik padėti, bet ir pakišti koją kandidatui – jie atsimena tokių dalykų, kurie vyko jau seniai, tačiau apsispręsti trukdo dar šiandien.

Porą šiek tiek liūdina, kad pasirinkimas prezidento ir EP rinkimuose yra „drungnas“ – tarsi ieškotum geresnės blogybės iš dviejų.

Jauna šeima Aurelijus ir Roberta – balsavo iš anksto daug domėjęsi kandidatais. Atidavė savo balsą visiškai pagal savo suvokimą. Taip išėjo, kad pasirinko skirtingus kandidatus. Pačių nuostabai – tik EP kandidatų sąrašas sutapo.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Roberta ir Aurelijus
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Roberta ir Aurelijus

Aurelijus mano, kad prezidentūroje nebus ryškių permainų: „Viskas susistygavę ir po truputį eina geryn. Niekas per daug nieko nekeis.“

Roberta priminė, kad dėl EP rinkimų su vyru uoliai domėjosi kandidatais. Sąrašas buvo pasirinktas būtent pagal tai, ar jau esantys parlamentarai yra aktyvūs, darbštūs. Bėda tokia, kad informacijos iš tiesų nebuvo daug. Apsispręsti padėjo minimalios žinios, gautos per Šiauliuose vykusį politinį Andriaus Tapino šou.

Dažna mūsų bėda, kad mes neturime laiko susipažinti su pretendentais, o juk internete viskas yra.

Ši pora yra tie žmonės, kurie suaugo ir subrendo valdant Daliai Grybauskaitei. Abu šiek tiek pamena Valdą Adamkų. Nueinančiai prezidentei jaučia pagarbą – jokių didelių priekaištų.

Profesorius Vytautas Gudonis iškart prisipažino, kad neturi konkrečios palaikomos partijos, tačiau visada stengiasi palaikyti jam priimtinas asmenybes.

Apie nueinančią prezidentę rėžė pagarbos kupiną kalbą, primindamas, kad prezidentą turėtų labiau gerbti visi – to reikalauja pats statusas ir bendra inteligencija.

„Ji fantastiškai atstovavo Lietuvai visus dešimt metų. Abiems kandidatams dar toli iki jos tarptautiškumo. Tiesą sakant, man ir toliau ji būtų tikusi labiausiai“, – kalbėjo V.Gudonis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Profesorius Vytautas Gudonis
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Profesorius Vytautas Gudonis

Profesorius tikisi, kad su kitais prezidentais visuomenė, Seimas ir žiniasklaida elgsis pagarbiau. Jis pastebi, kad dabar, kai D.Grybauskaitė jau yra paliekanti savo postą, atsiranda ją garsiai viešai keikiančių: „Pietų Amerikoje yra patarlė – mirusį liūtą ir šuniukai kandžioja. Tai tiesiog nepagarbu – prezidento statusas turi būti gerbtinas.“

Profesorius EP rinkimuose didelių emocingų pasikeitimų taip pat nenorėtų. Jis įsitikinęs, kad gerai dirbantis parlamentaras turėtų pasilikti ten ilgesniam laikui.

Jis žino nemažai žmonių, kurie yra verti pagarbos ir europarlamentaro vietos. Tiesa, pasirinkus priimtiną sąrašą, vis tiek teko pažymėti kelias mažai žinomas pavardes: „Tuščio langelio nepalieku – žmogui šansą reikia suteikti. Dažna mūsų bėda, kad mes neturime laiko susipažinti su pretendentais, o juk internete viskas yra. Belieka pasidomėti ir turėti savo nuomonę. Jeigu geras žmogus – tai palaikyk savo balsu, paremk.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius