Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 14

Rinkimai trukdo apsispręsti dėl pensijų kompensavimo mirusiesiems

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) pritarė Vyriausybės scenarijui, kaip turėtų būti kompensuojamos per krizę sumažintos senatvės ir invalidumo pensijos. Tačiau nesutarta, ar turi būti kompensuojamos pensijos mirusiems arba dirbusiems pensininkams bei valstybės tarnautojų algos.
Liūdesys
Liūdesys / 123rf.com nuotr.

„Sodra“ – ne kaupimasis fondas, todėl pasakyti, kad mirusiems pensininkams gali kompensuoti, niekaip nesiderina su socialinio draudimo principu, čia ne valstybės biudžeto pinigai“, – komiteto posėdyje teigė konservatorė Irena Degutienė.

Komiteto vadovas Bronius Bradauskas priekaištavo, kad valstybė privalo kompensuoti mirusių pensininkų paveldėtojams, tačiau biudžetininkų algų – ne.

„Jeigu mes žiūrėsime į tai kaip į tai, kad pripažinome tai skola..., tai ji išlieka ir gyvam, ir mirusiam. Taškomės pinigais ten, kur nereikėtų taškytis – televizijai, keliams... O čia – ne paveldimumas, o skolos grąžinimas. Turime atiduoti už tą laiką, kol žmogus buvo gyvas. Tuo tarpu algų nekompensuočiau visai“, – teigė B.Bradauskas.

Tačiau komitetas nutarė, kad Vyriausybė kitais metais turėtų parengti planą, kaip kompensuoti sumažintas algas biudžetininkams.

„Reikia ne kompensuoti, o didinti algas“, – siūlė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.  

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius siūlė svarstymuose daryti pertrauką.

„Šiomis savaitėmis (prieš prezidento ir europarlamentarų rinkimus – BNS) normaliai negalima pasakyti nieko ir po rinkimų rimtai apsispręsime“, – sakė jis.

Seime pradėta svarstyti per krizę sumažintų senatvės ir invalidumo pensijų kompensavimo tvarka numato, kad išmokos bus pradėtos mokėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį. Jų laukia 485 tūkst. žmonių, o kompensacijoms reikės apie 450 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius