Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 19

Rinkimų naktį greičiau skaičiuoti balsus raginti apylinkių komisijų nariai palikti be uždirbtų pinigų

Pirmojo Seimo rinkimų turo naktį Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) adresu skriejo reikalavimai greičiau skelbti rezultatus. Tačiau dabar aiškėja, kad nemaža dalis iki paryčių balsus skaičiavusių apylinkių komisijų narių, iš kurių visi taip reikalavo kokybės ir skubos, užmokesčio už tai negaus, kiti gaus, bet mažiau, nei turėtų.
Rinkimai Eišiškėse
Rinkimai Eišiškėse. Asociatyvinė nuotr. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Rinkimų apylinkių ir apygardų komisijų pirmininkai 15min prisipažino degantys iš gėdos, nes neskirta pinigų sumokėti žmonėms už atliktą darbą.

Tuo metu VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad papildomų lėšų gali tikėtis tos apygardos, kuriose vyks antrasis turas.

Kiek užtruks darbas, numato iš anksto

Rinkimų apylinkių komisijų narių svarbiausias darbas – išnešioti rinkėjų korteles bei informacinius biuletenius ir po balsadėžių atidarymo suskaičiuoti rinkėjų balsus.

Viena komisijos nario darbo valanda įkainota 2,66 euro.

VRK yra apskaičiavusi laiko, kurio turėtų pakakti šiems darbams, vidurkius, o viena komisijos nario darbo valanda įkainota 2,66 euro.

Pagal tai yra formuojami rinkimų apylinkių komisijų biudžetai.

Tačiau po pirmojo rinkimų turo paaiškėjo, kad komisijų nariams teko paplušėti gerokai ilgiau, nei nustatyti vidurkiai.

Jie vėliau tabeliuose pamatė įrašytas gerokai mažesnes darbo valandas, nei iš tiesų teko vargti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse

Z.Vaigauskas teigia, kad tų rinkimų apylinkių, kuriose vyks antras rinkimų turas, komisijų nariai turėtų būti ramūs – skyrus pinigų antrajam rinkimų turui, bus galima atsiskaityti ir už darbą per pirmąjį rinkimų turą.

Tačiau tai – bloga žinia rinkimų apylinkėms, priklausančioms trims rinkimų apygardoms, kuriose Seimo nariai buvo išrinkti jau per pirmąjį turą.

Viena tokių – Antakalnio rinkimų apygarda, kurioje per pirmąjį turą vietą Seime užsitikrino Ingrida Šimonytė. Šiai apygardai priklauso 11 rinkimų apylinkių. Kiekvienoje jų dirba po 7-13 komisijos narių.

Nuotaikos Antakalnyje – liūdnos

Apygardos pirmininkė Aušra Kaziulionė 15min prisipažino atsidūrusi nepavydėtinoje padėtyje, nes negali sumokėti žmonėms už jų atliktą darbą.

„Už spalio 9 dieną net negalime užrašyti darbo valandų, nes nėra pinigų. Tai apie ką kalbėti? Už visą darbo laiką jie negaus, nes nėra pinigų“, – piktinosi ji.

Už visą darbo laiką jie negaus, nes nėra pinigų.

A.Kaziulionė paaiškino, kad biudžeto pinigai apygardoms keliauja taip: prieš pirmąjį turą 55 proc. rinkimų biudžeto, prieš antrąjį – 45 proc.

Jei antrasis turas nevyksta, pinigai neskiriami.

Ji pabrėžė tokiame skirstyme nematanti logikos, nes rengiantis pirmajam turui atliekama daugiausiai darbų.

Dabar A.Kaziulionė teigė negalinti apskritai apylinkių komisijų nariams skirti pinigų už vargus per rinkimų naktį, nes pinigų tiesiog nebėra.

„Rašiau ir Z.Vaigauskui, ir VRK. Jie apsistatę taisyklėmis, ir viskas. Aš jiems sakau: apeikite taisykles ir spręskite problemą. Kaip gali apylinkių pirmininkai nerašyti į tabelį valandų, jeigu jie faktiškai dirbo. O šie negali rašyti, nes sistema neleidžia įrašyti – nėra lėšų. Viskas, – tvirtino ji. – Mes norime bent jau įrašyti į tabelį už 9 dieną pradirbtą laiką. Kaip tu gali dirbančiam žmogui pasakyti, kad neįrašysiu pradirbtų valandų, nes nėra pinigų?“

Aš jiems sakau: apeikite taisykles ir spręskite problemą.

A.Kaziulionė teigė dabar turinti raudonuoti – ji įdarbino žmones, kurie tikisi atlygio.

Suprato, kodėl pirmininkai ir komisijos nariai nuolat keičiasi

Dėl šios tvarkos daug vargo 15min prisipažino turintis ir Kaune esančios Centro-Žaliakalnio rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas Žygimantas Menčenkovas.

Savo laiške 15min jis teigė, kiek leido kompiuterio sistema, stengęsis kuo sąžiningiau užrašyti pinigus komisijos nariams už rugsėjį, nors vis tiek į jį nepateko laikas, praleistas mokymuose, ir kai kurie susitikimai.

Tačiau po rinkimų nakties tikėjęsis su visais atsiskaityti sąžiningai, Ž.Menčenkovas suprato, kad visiems tegali parašyti po 15 išdirbtų valandų net ir išnaudojant rezervą.

Galvojau, kad tai mano specifinis atvejis ar nesugebėjimas meluoti, kitaip tariant – organizuoti finansus.

„Komisija dirbo puikiai, susidorojome su 2000 rinkėjų balsų. Dirbome apie 22 valandas, net nerašiau šeštadienį dirbto laiko ruošiantis balsavimo dienai ir važinėjant po namus, kad pareiškę norą balsuoti rinkėjai galėtų atlikti pilietinę pareigą. Galvojau, kad tai mano specifinis atvejis ar nesugebėjimas meluoti, kitaip tariant – organizuoti finansus“, – rašo jis.

Tačiau sudalyvavęs apygardos apylinkių komisijų susitikime Ž.Menčenkovas suprato, kad tokia bėda užgriuvo ne tik jį.

„Supratau, kodėl pirmininkai ir komisijos nariai nuolat keičiasi, kaip kokioje parduotuvėje, nors rinkimai yra vienas iš demokratijos pagrindų. Per kitus rinkimus irgi bus kitas pirmininkas, kuris bus idealistas, bet trumpam, nes atidavęs visas jėgas negaus padoraus užmokesčio“, – teigė jis.

Ž.Menčenkovas teigė ketinęs vis tiek į tabelius užrašyti tikrąjį komisijos narių darbo laiką, tačiau to padaryti neįmanoma, nes sistema atsižvelgia į tai, kiek apylinkės komisijos sąskaitoje yra pinigų. Jis sakė per antrąjį rinkimų turą dirbsiantis, tačiau daugiau į VRK pusę nebegalėsiantis pažiūrėti.

Už sunkų darbą – trupiniai

Kauno Centro-Žaliakalnio apygardai priklausančioje Salomėjos Nėries apylinkėje darbavęsis Justinas Grigas 15min pasakojo buvęs labai nustebintas to, kiek jam buvo sumokėta už darbą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rinkimai Eišiškėse

Pasak jo, prieš rinkimus jis privalėjo pristatyti rinkėjų korteles maždaug 300 adresų, prieš rinkimus šeštadienį teko važiuoti pas žmones, kurie balsavo namuose. Jų, pasak pašnekovo, buvo penki.

Tai, anot jo, truko 18-19 valandų, neskaitant dalyvavimo komisijos narių susirinkimuose. Už visa tai J.Grigui buvo sumokėta 30 eurų.

„Paskaičiavus matosi, kad mokama 1,5 euro už valandą. Jie skaičiuoja, jog šį darbą gali atlikti gerokai greičiau, nors fiziškai tai padaryti sunku“, – teigė pašnekovas.

Antras nemalonus siurprizas J.Grigo laukė po rinkimų nakties. Tabelyje buvo įrašytas atlyginimas – 37 eurai, nenuskaičiavus mokesčių, taigi, užmokestis paskaičiuotas už beveik 14 darbo valandų, kai darbuotasi gerokai per dvidešimt.

„Užmokestis mokamas už jų įsivaizduojamą darbo laiką, nors faktiškai jis – didesnis“, – sakė jis. Paklaustas, ar žada dirbti per antrą turą, J.Grigas teigė nenorintis pavesti kolegų, kuriems, jei jis atsisakytų, krūvis padidėtų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas 15min teigė, kad pinigų rinkimams skirta ne per daugiausiai.

„Būtų labai puiku, jeigu tų pinigų būtų skiriama daugiau ir apylinkių rinkimų komisijos galėtų tų valandų skirti komisijos darbui“, – teigė jis.

Būtų labai puiku, jeigu tų pinigų būtų skiriama daugiau ir apylinkių rinkimų komisijos galėtų tų valandų skirti komisijos darbui.

Z.Vaigauskas pabrėžė, kad niekas nedraudžia dalį antrajam turui pervestų pinigų panaudoti atsiskaitymams su komisijų nariais.

„Jei liko realūs įsiskolinimai – tą pabrėžčiau“, – pridūrė jis.

Tačiau Z.Vaigauskas pripažino, kad problemų dėl pinigų kyla tose apygardose, kuriose nebereikia organizuoti antrojo turo.

VRK pirmininkas teigė ieškantis būdų padėti Antakalnio rinkimų apygardai, iš kurios į VRK plaukia skundai dėl neišmokėto atlygio.

Svarstoma dalį komisijos narių įdarbinti prie balsavimo paštu sostinės savivaldybėje.

Z.Vaigausko įsitikinimu, darbus komisijose reikia planuoti taip, kad liktų pinigų darbui per rinkimus.

Jis aiškino, kad neįmanoma numatyti, kiek gali užtrukti komisijos narių darbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius