Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 01 /12:04

Rolandas Paksas susireikšmino: „Tokiomis sąlygomis laisvi rinkimai neįmanomi“

Pirmadienį specialiuoju liudytoju tapęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas antradienį pareiškė, kad po šio tyrimo pradžios laisvi rinkimai Lietuvoje tapo nebeįmanomi. Pasak jo, pradėdama tyrimą ir apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pasikėsino į parlamentinę demokratiją Lietuvoje.
Rolandas Paksas
Spaudos konferencija: „Lietuvos teisėsauga prieš demokratiją“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

R.Paksas aiškino, kad prieš jį, kaip neparankų politinės partijos vedlį, buvo panaudotos jėgos struktūros. O tai neva reiškia, kad Lietuvoje nebeįmanomi laisvi rinkimai ir žlugdoma parlamentinė demokratija. 

„Vakar buvo pademonstruota, kad gali būti sudorotas kiekvienas, prieš kurį yra nukreiptas politinio užsakymo taikiklis. Šiandien kiekvienas gali patekti į jėgos struktūrų voratinklius, iš kurių vaduotis, patikėkite manimi, labai sunku“, – kalbėjo R.Paksas.

Valstybinė politinė konkurencija absoliučiai eliminuota. Tokiomis sąlygomis laisvi rinkimai yra neįmanomi, – sakė R.Paksas.

Pasak jo, pirmadienį, kai STT pareigūnai pasibeldė į jo kabineto duris, Lietuvoje įvyko lūžis. 

„Lietuvoje užsimota sudaužyti neparankias, nepaklusnias politines jėgas. Kas mūsų laukia rytoj, kas mūsų laukia poryt? Valstybinė politinė konkurencija absoliučiai eliminuota. Tokiomis sąlygomis laisvi rinkimai yra neįmanomi“, – kalbėjo valdančiajai koalicijai priklausančios partijos vedlys. 

R.Paksas tikino, kad pareigūnai bandė jį įbauginti, palaužti. „Ar tokiais metodais turi dirbti Lietuvos teisėsauga?“ – užuojautos ieškojo europarlamentaras. 

Jis piktinosi ir tuo, kad 15min užfiksavo jo pietus su įtariamuoju toje pačioje byloje, „Lietuvos ryto“ akcininku ir vadovu Gedvydu Vainausku. R.Paksas tikino, kad taip buvo pažeistos jo žmogaus teisės.  

P.Gylys užsakovų ieško prezidentūroje

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime atstovas Povilas Gylys tikino, kad užsimota pirmiausia prieš „Tvarką ir teisingumą“, bet kartu ir prieš kitas valdančias partijas. „Pastebėkite, dviejų partijų niekada per pastarąjį laikotarpį teisėsauga nelietė. Ką tai reiškia? Ruošiamasi rinkimams, valomas politinis laukas nuo nereikalingų politinių jėgų“, – sakė P.Gylys. 

Jis aiškino manantis, kad tokie tyrimai pradedami ne be prezidentūros žinios.

„Šiandien tai yra mano versija. Ir kai kurių kitų. Ir viešojoje spaudoje pasirodė, aišku, informacija apie tai, kad mes kalbame apie prezidentūrą“, – sakė jis ir pridūrė, kad pradėjus tyrimą Seime bus galima konkrečiai įvardyti užsakovus. 

P.Gylys aiškino, kad prezidentės biografija taip pat reikalauja specialaus dėmesio, nes abejonės dėl jos veiklos okupacijos metu dar nėra išsklaidytos.

Kitas „tvarkietis“ Valdas Vasiliauskas tikino, kad iki šiol Lietuvoje tokio plataus masto operacijos neva niekada nebuvę.  Vadindamas „Lietuvos ryto“ akcininką Gedvydą Vainauską nepakeičiamu žiniasklaidos grupės vadovu, o pats save žurnalistu ir redaktoriumi, V.Vasiliauskas apgailestavo, kad teisėsaugai jau nebėra nieko šventa. 

„Iki šiol Lietuvoje vis dėlto buvo bent jau žiniasklaida neliečiama, tai buvo paskutinis demokratijos bastionas. Tačiau, atrodo, vakar krito ir jis“, – dramatizavo V.Vasiliauskas. 

„Tvarkiečiai“ siūlo dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) veiksmų Seime pradėti parlamentinį tyrimą. Jie tikino, kad tokį tyrimą pradėti pirmadienį susitikime su R.Paksu pasiūlė pats premjeras Algirdas Butkevičius. Tačiau pats premjeras antradienį ryte sakė į teisėsaugos tyrimus nesikišęs ir neketinąs kištis. 

„Parlamentinė specialiųjų struktūrų kontrolė turi būti“, – aiškino R.Paksas.

„Negi Seimas toliau žiūrės, kaip po STT veiksmų pradėjo jau žudytis Lietuvos žmonės, kaip įvyko Skuodo rajone, Mosėdyje?“ – jam pritarė V.Vasiliauskas.

Sieks, kad partijų neteistų

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas Petras Gražulis vadindamas STT pareigūnus kagėbistais pareiškė, kad seniai buvo laikas keisti STT vadovo skyrimo tvarką, kad jis būtų mažiau pavaldus prezidentei, kuri esą myli tik konservatorius ir liberalus.

„Šiandien, jeigu Seimas nesuras jėgų pertvarkyti pavaldumą teisėsaugos institucijų, tikrai situacija negerės“, – sakė P.Gražulis.

Čia yra baisiau nei sovietiniais laikais, – balsą kėlė P.Gražulis.

Jis tikino, kad geriausia būtų, jei generalinį prokurorą ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjus rinktų tauta.

Be to, P.Gražulis sakė siūlysiantis įstatymo pataisas, kad politinės, religinės ir visuomeninės organizacijos apskritai negalėtų būti teisiamos. 

„Pasaulyje teisiami konkretūs asmenys, o pas mus bandoma su partija susidoroti. Čia yra baisiau nei sovietiniais laikais“, – rėkti pradėjo prekyba poveikiu įtariamos partijos atstovas P.Gražulis.

Pradėjo tyrimą dėl prekybos poveikiu

Pirmadienį R.Paksui buvo suteiktas specialaus liudytojo statusas. Tai reiškia, kad vėliau jis gali tapti įtariamuoju. STT savo pranešime neslėpė, jog R.Paksas kaip specialusis liudytojas apklaustas dėl teisinės neliečiamybės, kurią turi kaip Europos Parlamento narys.

Tuo pačiu metu agentai lankėsi ir „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės biure Gedimino prospekte. Po susitikimo su R.Paksu buvo sulaikytas šios grupės vadovas Gedvydas Vainauskas. Po apklausos jam pareikšti įtarimai.

Pareigūnų atliekamas ikiteisminis tyrimas susijęs su Prienų mieste stovinčiu prekybos centro „Norfa“ pastatu. STT įtaria, kad G.Vainauskas atstovaudamas kitų asmenų interesams, susitarė su R.Paksu, kad šis maždaug už 32 tūkst. eurų kyšį, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, paveiks ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste prekybos tinklui priklausantį prekybos centrą. 

STT praėjusią savaitę kaip liudytoją apklausė aplinkos viceministrą „tvarkietį“ A.Genevičių. Pirmadienį dar apklaustas premjero visuomeninis konsultantas, buvęs bendrovės „Omnitel“ ilgametis vadovas Antanas Zabulis. Jam pareikšti įtarimai. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius