Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 20

Romų šeima iš taboro į Fabijoniškes nesikels: piestu stojo pasipiktinę kaimynai

Į sostinės Fabijoniškių rajono daugiabutį turėjo įsikelti romų šeima iš taboro. Tačiau, kilus didžiuliam sujudimui tarp namo gyventojų, ką tik penktojo vaiko susilaukusi mama su savo atžalomis nusprendė į šį rajoną nekelti kojos.
Vilniaus taboras
Vilniaus taboras / Neringos Rekašiūtės nuotr.

„Ta romų šeima atsisakė apsigyventi Fabijoniškėse dėl kaimynų priešiškumo. Jiems mes pasiūlėme atsilaisvinusį butą Naujininkuose. Ten šalia mokykla vaikams ir t.t.“, – moters sprendimą nesikelti į numatytą butą komentavo Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Visuomenė jų šalinasi, jie patys dėl prasto išsilavinimo ir darbo įgūdžių stokos irgi ilgai darbuose neišsilaiko.

Į namus Naujininkuose šeima turėtų įsikelti artimiausiu metu. Butą dar žadama kosmetiškai paremontuoti.

Nori integruotis

Anot vicemero, romai nori integruotis, tačiau ne visada sulaukia visuomenės palaikymo.

„Romai nori integruotis, nori būti „normalūs“ piliečiai. Tačiau visuomenė jų šalinasi, jie patys dėl prasto išsilavinimo ir darbo įgūdžių stokos irgi ilgai darbuose neišsilaiko“, – sakė G.Paluckas.

Be to, pasak vicemero, vis dar yra ir kultūrinės specifikos: „Kol jie yra didelėje bendruomenėje, egzistuoja kastos, todėl kai kurių darbų (ypač vyrai) jie dirbti negali.“

Vis dėlto G.Paluckas mano, kad visuomenės nuostatos pamažu keisis – esą bus stengiamasi viešinti gerus ir gražius atvejus.

„Romų šeimoms, išsikėlusioms iš taboro, taikysim atvejo vadybos metodą. Tai yra kiekviena šeima turės po pagalbininką (socialinį darbuotoją, mediatorių), kuris padės susigaudyti mūsų visuomenės taisyklėse, pasirinkti darbą ar profesinį mokymą ir t.t.“ – planus dėstė G.Paluckas.

Jo žodžiais tariant, norintys bus vedami už rankos tol, kol patys normaliai pradės vaikščioti.

„Čia svarbu, kad romų bendruomenės, kurios tvarkingai gyvena mieste, irgi prisidės prie sklandesnės integracijos ir slenksčių (pvz., nuomojantis butą) įveikimo“, – teigė vicemeras.

Nežino, ar tikrai kraustysis

15min susisiekus su VŠĮ Romų visuomenės centru, direktoriaus pavaduotoja Daiva Drazdauskienė patvirtino, kad, jos žiniomis, į Fabijoniškes iš tiesų turėjo keltis Alisos Bružinskaitės šeima.

„Atrodo, kad ji ten keltis nesutiko, o kelsis dabar į Naujininkus. Bet nežinau tiksliai, ar tikrai išsikels“, – sakė D.Drazdauskienė.

Planas, kaip išardyti taborą

Vilniaus savivaldybė parengė planą, kaip išardyti Vilniuje veikiantį taborą romus integruojant į visuomenę.

Tam iki 2019-ųjų pabaigos iš viso numatyta per 0,7 mln. eurų iš savivaldybės, valstybės biudžetų ir kitų šaltinių.

Kaip nurodoma plane, pagrindiniai jo tikslai – stabdyti narkomanijos plitimą tabore ir šalia jo esančioje teritorijoje, siekti saugios kaimynystės, tobulinti švietimo sistemą ir neformalųjį romų vaikų ugdymą, užtikrinti geresnę sveikatos apsaugą, gerinti jų gyvenimo sąlygas, mažinti socialinę atskirtį.

Gaudant narkotikų tiekėjus, platintojus ir ardant tiekimo tinklus numatyta suteikti policijai galimybę įsirengti papildomas keturias vaizdo stebėjimo kameras aplink taborą, kartu su policija vykdyti narkomanus vežančių taksi kontrolės reidus. Tam iki 2019-ųjų planuojama skirti tris Viešosios tvarkos skyriaus specialistus ir automobilį. Kameroms įsigyti ir įrengti ketinama skirti 50 tūkst. eurų, reidams su policija – 150 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius