Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 03

Rukloje apsilankiusi ministrė prašys, kad prieglobsčio prašymai būtų nagrinėjami greičiau

Po išpuolių prieš pabėgėlius Rukloje apsilankiusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sako prašysianti, kad migracijos pareigūnai imigrantų prašymus dėl prieglobsčio suteikimo nagrinėtų greičiau.
Algimanta Pabedinskienė
Algimanta Pabedinskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tas nagrinėjimas pas mus pakankamai užtrunka, – BNS ketvirtadienį sakė ministrė. – Mes iš tiesų kreipsimės į Vidaus reikalų ministeriją ir Migracijos departamentą, kad jie pagal galimybes trumpintų tuos prašymo nagrinėjimo procedūros laikotarpius“.

Ji teigė, kad tai reikalinga norint sumažinti pabėgėlių koncentraciją Rukloje, kas galėjo paskatinti per pastarąsias porą savaičių čia įvykusius išpuolius prieš imigrantus iš Artimųjų Rytų, perkeltus pagal Europos Sąjungos (ES) programą.

Ministrė pateikė Estijos pavyzdį, kur sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo atsakingi pareigūnai priima dar tikrindami imigrantus Graikijos, Italijos ir Turkijos pabėgėlių stovyklose.

A.Pabedinskienė teigė, kad Lietuvoje sprendimas dėl prieglobsčio turėtų užtrukti ne ilgiau kaip mėnesį, nors dabar migracijos pareigūnai prašymus kartais nagrinėja keliskart ilgiau.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių priėmimo centras
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių priėmimo centras

Šiuo metu Ruklos pabėgėlių priėmimo centre gyvena 99 pabėgėliai iš Artimųjų Rytų.

Rukloje A.Pabedinskienė susitiko su pabėgėlių centro, Ruklos seniūnijos, Jonavos savivaldybės ir policijos atstovais. Pasak jos, Jonavos savivaldybės atstovai prašė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija organizuotų būstų paiešką jiems integruojantis savivaldybėse.

Ministrė su tuo nesutinka: „Ministerija formuoja politiką ir tikrai neužsiims tokiais darbais, kaip kiekvienoje savivaldybėje ieškoti būstų. Tai yra savivaldos klausimas“.

Institucijų atstovai taip pat sutarė stiprinti Ruklos gyventojų švietimą apie pabėgėlius.

Institucijų atstovai taip pat sutarė stiprinti Ruklos gyventojų švietimą apie pabėgėlius.

A.Pabedinskienė Rukloje lankėsi po to, kai praėjusią savaitę vietiniai jaunuoliai užpuolė iš mokyklos einančius du paauglius sirus, gyvenančius pabėgėlių priėmimo centre.

Jie užpulti praėjus porai savaičių, kai du nepažįstami jaunuoliai užsipuolė dvi pabėgėlių priėmimo centro gyventojas – sirę ir irakietę, kurios vežimėlyje vežėsi mažametį vaiką.

Pagal Europos Sąjungos programą Lietuva yra įsipareigojusi priimti 1105 pabėgėlius iš Artimųjų Rytų. Šiuo metu į šalį perkelta beveik 200 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius