Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 06 20

Rukloje vykusioje pabėgėlių tautinių patiekalų degustacijoje karaliavo afganistanietiškas plovas

Pirmadienį Rukloje (Jonavos r.) esančiame Pabėgėlių priėmimo centre vyko tradicinis Pasaulinei pabėgėlių dienai paminėti skirtas renginys, kurio metu svečiai bendravo su politinį prieglobstį Lietuvoje gavusiais užsieniečiais, susipažino su pabėgėlių gyvenimo sąlygomis, stebėjo azartiškas tinklinio varžybas bei vaišinosi nacionaliniais valgiais.
Plovas Tautinių patiekalų mugėje karaliavo tradiciniu šios šventės patiekalu tapęs afganistanietiškas plovas
Tautinių patiekalų mugėje karaliavo tradiciniu šios šventės patiekalu tapęs afganistanietiškas plovas / Šventės organizatorių archyvo nuotr.

Centro gyventojai svečius nustebino tautinių valgių degustacija – patys pagamino savo šalių nacionalinius patiekalus. Be didžiulio stalo su gausybe tautinių vaišių Rukloje neįsivaizduojama Pasaulinė pabėgėlių dienos šventė. Tautinių patiekalų mugėje karaliavo tradiciniu šios šventės patiekalu tapęs afganistanietiškas plovas. Pabėgėliai iš Čečėnijos svečius vaišino mantais ir chalva, o uzbekai  – gausybe saldumynų ir aštriomis salotomis.

Pasaulinės pabėgėlių dienos šventėje politinį prieglobstį Lietuvoje gavusius užsieniečius pasveikinęs Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Dalius Bitaitis pabrėžė, kad Lietuva turi didžiuotis, galėdama priimti ir padėti  žmonėms, kurie buvo priversti palikti savo tėvynę.

Savo stiprybe ir noru kabintis į gyvenimą susirinkusius į šventę nustebino su šeima Pabėgėlių priėmimo centre prieglobstį gavusi čečėnė Gubani Alkhastova. Su vos juntamu akcentu taisyklingai lietuviškai kalbanti čečėnė pasakojo ne tik kalbėti, bet ir rašyti lietuviškai išmokusi per trejus metus.

„Šiuo metu dirbu žurnaliste – rašau straipsnius pabėgėliams skirtame internetiniame portale. Domiuosi Lietuvos istorija ir aktualijomis“, – pasakojo pabėgėlė iš Čečėnijos.

Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdybos koordinatorė Lietuvoje Renata Kuleš, sveikindama šventės dalyvius, kvietė kiekvieną iš mūsų prisidėti prie pabėgėlių integracijos į visuomenę: „Tai galite padaryti tiesiog nusišypsodami pabėgėliui.“

1951 m. birželio 20 d. Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) priėmė Konvenciją dėl pabėgėlių statuso, vadinamąją Ženevos Konvenciją, kuri gina pabėgėlių teises visame pasaulyje. Lietuva pagal šią Konvenciją pabėgėlius įsipareigojusi priimti nuo 1996 metų.

Pasaulinė pabėgėlių diena oficialiai minima nuo 2000 metų, kai JTO, išreikšdama solidarumą Afrikos pabėgėlių dienai, susitarė su Afrikos vienybės organizacija visose šalyse ir žemynuose birželio 20-ąją paskelbti Pasauline pabėgėlių diena.

Lietuvoje politinį prieglobstį gavusių pabėgėlių socialinės integracijos programą įgyvendina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, Socialinių paslaugų priežiūros departamentas, Pabėgėlių priėmimo centras, nevyriausybinės organizacijos bei savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius