-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 13

Buriuotojų pamėgtą pakrantę romai baigia paversti šiukšlynu

Iš Grabuciškių išvaikyti Rumunijos romai susirado naują stovyklavietę. Netoli nuo ankstesnės vietos apsistoję klajokliai vaizdingą Kauno marių pakrantę, kurią mėgsta buriuotojai, užvertė šiukšlėmis.
Nelegalioje stovyklavietėje moterys ruošia maistą
Nelegalioje stovyklavietėje moterys ruošia maistą. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min.lt jau rašė, kad Kauno marių regioninio parko teritorijoje nelegaliai apsistoję romai tvirtino čia esantys tik laikinai: kol gaus vizas į Rusiją, kur esą vyksta dirbti. Panašias istorijas pasakojo ir naujoje vietoje įsikūrę romai. Trečiadienį nelegalioje stovyklavietėje apsilankiusiems žurnalistams Rumunijos piliečiais prisistatantys du vyrai ir dvi moterys aiškino vykstantys į Lenkiją. O po Lietuvą žvalgosi kaip turistai.

„Čia esu pirmą kartą. Nusiplovėm mašiną, pavalgysime ir važiuosime į Lenkiją“, – rusiškai pasakojo 24 metų Azamat. Paklaustas, ką veikia Lietuvoje, jis pasakojo esantis tipiškas turistas.

„Aš dvi dienas. Lituania labai graži. Policija gera, visi žmonės geri. Aš myliu šituos žmones. Daug (žmonių – aut. past.) iš Kazachstano. Apie šitą vietą man pasakė žmonės Kauno turguje. Sakė, kad čia gražu, yra vanduo, galima apsistoti, pailsėti“, – emocingai į kameras aiškino romas. Tiesa, iš pradžių neatrodė, jog pabendrauti pavyks: už interviu iš žurnalistų jis prašė pinigų: „Nori interviu, duok 100 Lt, bus reportažas“.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Klajoklių pėdsakai  kalnas aiukalių
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Klajoklių pėdsakai – kalnas šiukšlių

Apie tai, kad čia negalima kurti laužo romai tvirtino nieko nežinoję. Savo kaltės nepripažino ir dėl kalnų šiukšlių. Anot jų, išvažiuodami visas atliekas jie būtų susirinkę. Šią savaitę nelegalioje stovyklavietėje jau lankęsis Pravieniškių girininkas Algis Krivas tokiomis pasakomis ragino netikėti. Pasak jo, kalnai šiukšlių čia stovi net ir tuomet, kai nesimato nė vieno romo. Taigi, išvykdami klajokliai jų tikrai nesusirenka.

Įsipyko vietiniams

Kauno marių pakrantėje apsistoję romai pažeidžia miško lankymo taisykles: savo automobilius palieka ant pievos, per arti vandens, kas yra neleistina, kuria laužą ne tam skirtoje vietoje.

Šioje vietoje daug metų lankosi buriuotojai. Tačiau jie niekada nepalieka šiukšlių. Romai elgiasi priešingai, nors ir tvirtina, kad visa tai yra ne jų kaltė. Sakė girininkas

„Didelės žalos miškui kol kas nepadarė: medžių nepjauna, laužui šakelių, matyt, randa ant žemės“, – pasakojo girininkas.

Apie tai, kad iš Grabuciškių išprašyti romai įsikūrė naujoje vietoje, girininkijai pranešė vietos gyventojai, besikratantys klajoklių kaimynystės. Policijai ir girininkams jie skundžiasi romų vagystėmis: vienam dingo puodas, kitam – višta. Kiti skundėsi romų buvę apgauti – nusipirko netikro aukso, kurį paslaugiai siūlė atvykėliai.

„Ankstesniais metais buvo toks nutikimas. Vietos gyventojui romai pasiūlė pirkti džinsų – 200 vienetų, kurių vieno kaina 10 Lt. Suskaičiavęs, kad pardavęs juos uždirbs krūvą pinigų, žmogus juos nusipirko. Išardęs paketą pamatė, kad tvarkingi tik dveji džinsai. O kiti – tai be vienos klešnės, tai be kitos dalies“, – linksmą ir pamokančią istoriją prisiminė A.Krivas.

Romų keliai į Kauno marių pakrantes veda jau ne pirmus metus. Girininkai, aplinkosaugininkai bei policijos pareigūnai abejoja, ar baudos pavyks juos išprašyti ilgam. Tačiau vietose, kuriose jie apsistoja stengiamasi dažniau patruliuoti, o pastebėjus pažeidimus – bausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius