Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 23

Rusija smerkia sprendimą Biržuose prie paminklo sovietų kariams įrengti aiškinamąsias lenteles

Rusija pirmadienį pasmerkė Biržų rajono savivaldybės sprendimą įrengti lenteles prie paminklų sovietų kariams, rodančias, kad ant monumentų iškalti užrašai neatitinka istorinės tiesos. Lentelėje po užrašu „Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta (kultūros paveldo objektas u.k. 10823) įrašyta: „Sovietinio laikotarpio ideologizuoti užrašai neatitinka istorinės tiesos“.
Tarybinių karių kapinės Biržuose
Tarybinių karių kapinės Biržuose / birzumuziejus.lt nuotr.

Šalies ambasada Lietuvoje pirmadienį išplatintame pranešime tokį sprendimą pavadino šlykščiu ir menkinančiu istorinę atmintį.

Tai tikrai šlykštus sprendimas, įžeidžiantis 970 karių, žuvusių 1944 metais išlaisvinant šią Lietuvos teritoriją nuo fašistinių Vokietijos įsibrovėlių, atminimą.

„Tai tikrai šlykštus sprendimas, įžeidžiantis 970 karių, įskaitant keturis Sovietų Sąjungos herojus, žuvusių 1944 metais išlaisvinant šią Lietuvos teritoriją nuo fašistinių Vokietijos įsibrovėlių, atminimą“ – teigiama pranešime.

Ambasada nurodė, kad Biržų pareigūnų sprendimą įvertins teisininkai.

Paaiškinamoji lentelė kol kas įrengta vienoje sovietų kapavietėje Nemunėlio Radviliškio miestelyje. Šiais metais dar planuojama tokias lenteles įrengti prie paminklų pačiuose Biržuose ir Vabalninke.

Biržų politikai jau seniai svarstė, kaip minėtose vietose nurodyti paaiškinimus apie Sovietų Sąjungos indėlį Antrajame pasauliniame kare ir po jo vykusią Lietuvos okupaciją, praėjusią savaitę rašė dienraštis „Lietuvos žinios“.

Pasak Biržų vicemerės Irutės Varzienės, spręsti problemą paskatino artėjantis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetis.

„Aš manau, kad tos lentelės kaip tik ne menkina, o kaip tik istoriškai labai konkrečiai paaiškina, kad tuose sovietų karius šlovinančiuose ir jiems dėkojančiuose užrašuose nėra skelbiama istorinė tiesa“, – BNS sakė politikė.

Miesto paveldosaugininkas Dalius Mikelionis antrino vicemerei: „Aš nežinau, ar jie iš tikrųjų buvo išvaduotojai, jeigu mūsų žmonės miškuose po to dešimt metų turėjo su jais kariauti ir iš tų miškų negrįžo“.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Lietuvoje iki 1953 metų dar vyko aktyvus partizaninis pasipriešinimas. Jo metu žuvo per 20 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų.

Per sovietų okupaciją į lagerius ir tremtį išvežta 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius