Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 08

Rusijos propaganda Ukrainoje „rado“ ir Audrių Butkevičių, ekspertai įspėja neapsigauti

Rusijos režimą remianti žiniasklaida tiražuoja žinias, esą buvęs Lietuvos krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius kartu su britais yra įsitraukęs į Ukrainos partizanų Kryme rengimą. Mūsų šalies ekspertai tai vertina kaip rusų vykdomos propagandos kampanijos dalį.
Audrius Butkevičius
Audrius Butkevičius / 15min nuotr.

Britus jau apkaltino ir Maskva

Prorusiškas portalas anglų kalba „The Grayzone“ paskelbė tariamą susirašinėjimą elektroniniais laiškais, kuriuose, be A.Butkevičiaus, figūruoja buvęs NATO generalinio sekretoriaus patarėjas Chrisas Donnelly’is ir britų agentu pristatomas Guy Spindleris.

Rusijos režimo siekį eskaluoti istoriją rodo tai, kad straipsnio santrauką netrukus paskelbė ir Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ (čia ir čia), jis buvo cituojamas ir kitoje prorusiškoje žiniasklaidoje bei socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia).

„The Grayzone“ gauti dokumentai atskleidžia britų karinės žvalgybos veikėjų grupės planus organizuoti ir apmokyti slaptą Ukrainos „partizanų“ kariuomenę, kuriai būtų aiškiai nurodyta pulti Rusijos taikinius Kryme“, – pradedamas lapkričio 3-iąją publikuotas tinklalapio tekstas.

Toliau priminta, kad spalio 28 d. Ukrainos bepiločio lėktuvo ataka apgadino Sevastopolio uoste prišvartuotą Rusijos Juodosios jūros laivyno pažibą. Maskva suskubo apkaltinti britus padėjus ir organizavus šį smūgį, taip pat susprogdinus „Nord Stream“ vamzdynus – tai buvo didžiausias pramoninio sabotažo aktas pastaruoju metu.

Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija į tai sureagavo griežtu paneigimu, pavadindama kaltinimus „epinio masto melagingais teiginiais“.

„Kad ir kas stovėjo už šių konkrečių išpuolių, įtarimai dėl britų slapčia prie destrukcijos prikištos rankos nėra nepagrįsti“, – tvirtinama rašinyje.

Reikia pripažinti, kad absoliuti mažuma auditorijos suvokia, kas yra Chrisas Donnelly’is ir kas yra Audrius Butkevičius. Kokia jų reputacija ir koks jų informacijos patikimumas?

Toliau teigiama, esą „The Grayzone“ gavo „nutekintų dokumentų, kuriuose išsamiai aprašoma, kaip britų karinės žvalgybos agentai pasirašė susitarimą su Ukrainos saugumo tarnybos (SSU) Odesos skyriumi dėl slaptos ukrainiečių partizanų teroro armijos kūrimo ir mokymo“.

Planuose tariamai buvo numatyta, kad „slaptoji kariuomenė SSU vardu vykdys sabotažo ir žvalgybos operacijas, nukreiptas prieš Krymą“, – tokius išpuolius esą regėjome pastarosiomis savaitėmis.

Kaip pavyzdžiai nurodyti ne tik minėtas laivo apgadinimas, bet ir sprogimas ant Krymo tilto – pagrindinės jos kelių ir geležinkelių jungties su aneksuotu pusiasaliu. Tiesa, „The Grayzone“ pripažino negalintys patikrinti, ar tai buvo tiesioginis britų karinės žvalgybos darbuotojo Ch.Donnelly’io komandos darbas.

Šis tariamai išplatino išpuolių brėžinius privačiame tarptautiniame karinių pareigūnų, įstatymų leidėjų ir žvalgybos pareigūnų tinkle.

Ekrano nuotr. iš thegrayzone.com/Tinklalapyje buvo paskelbta tokia susitarimo dėl kovotojų rengimo kopija
Ekrano nuotr. iš thegrayzone.com/Tinklalapyje buvo paskelbta tokia susitarimo dėl kovotojų rengimo kopija

„Jis pasinaudojo savo padėtimi ir ryšiais, kad užtikrintų išteklius, reikalingus slaptam diversantų batalionui apmokyti, siekiant atakuoti Rusijos taikinius Kryme, – rašoma straipsnyje. – Tokia žlugdymo strategija neabejotinai eskaluoja karą ir pakerta bet kokį derybų tempą.“

Mokymai esą niekam netiko

Toliau pakartotas propagandos mėgstamas naratyvas, esą 2014-aisiais „per Vakarų remiamą perversmą buvo nuversta išrinkta Ukrainos vyriausybė (turimas omeny prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasitraukimas iš posto – red. past.)“. Nuo tada Ch.Donnelly’is, kaip teigiama tekste, „nenuilstamai dirbo, kad Ukrainoje būtų kurstomas karas kitų rankomis prieš Rusiją“.

Verbuoti ir mokyti slaptus Ukrainos partizanų kovotojus tariamai buvo pasamdyta privati Jungtinės Karalystės karinė bendrovė „Prevail Partners“.

„Programa buvo slapto lobizmo, kurį kelis mėnesius vykdė Ch.Donnelly’is, MI6 veteranas G.Spindleris ir Audrius Butkevičius, buvęs Lietuvos krašto apsaugos ministras, turintis ilgalaikių ryšių su Ukrainos saugumo, kariniu ir žvalgybos aparatu, vaisius“, – rašoma straipsnyje.

Balandžio vidury esą buvo parengtas laikinas susitarimas tarp „Prevail“ ir įgyvendinančio partnerio, Londone įsikūrusios „savamokslės krizių valdymo bendrovės“ pavadinimu „Thomas in Winslow“.

Ukrainos pareigūnai mokymus vertino skeptiškai dėl didžiulių išlaidų jiems. Britai savo ruožtu abejojo, ar verta šį darbą patikėti privačiai kompanijai, be kita ko, nuogąstaudami, kad jie būtų nubausti už dalyvavimą tokioje provokacinėje veikloje.

Iš pradžių buvo svarstoma mokymus rengti Javorivo poligone, esančiame į vakarus nuo Lvivo, netoli sienos su Lenkija, bet, „Prevail“ atstovams išreiškus nepasitenkinimą dėl mažo instruktorių skaičiaus, kursantų patirties stokos, mokymo programos ir planavimo mokymų nebuvimo, jie esą buvo perkelti į Graikiją ir Lenkiją.

Siūlė sprogdinti laivą su salietra?

Gegužės pabaigoje minėtasis G.Spindleris pranešė Ch.Donnelly’iui porą kartų kalbėjęsis su A.Butkevičiumi. „Jis puikiai išaiškino Ukrainos abejones dėl paramos mokymams ir dabar paskatino pateikti „Prevail“ pavadinimą Jos Didenybės vyriausybei bei ambasadai kaip galimo tiekėjo“, – jis esą rašė elektroniniame laiške.

Ekrano nuotr. iš thegrayzone.com/Tinklalapyje buvo paskelbta tokia elektroninio laiško, kuriame minimas Audrius Butkevičius, kopija
Ekrano nuotr. iš thegrayzone.com/Tinklalapyje buvo paskelbta tokia elektroninio laiško, kuriame minimas Audrius Butkevičius, kopija

Gynybos ministrai esą nebeprieštaravo privataus sektoriaus dalyvavimui, „taigi teks ne tik visa tai įgyvendinti, bet ir užtikrinti, kad mūsų indėlis (įskaitant Audriaus) būtų tinkamai kompensuotas“.

„Prevail“ galiausiai esą parengė prezentaciją „Kerčės tilto informacinis paketas“, kurioje pasiūlė susprogdinti laivą su amonio nitrato (salietros) kroviniu, jam plaukiant po tiltu.

Modeliu šiai atakai buvo pasirinktas 2020 m. rugpjūtį įvykęs galingas sprogimas Beirute, kuris suniokojo Libano sostinės uostą ir padarė didžiulės žalos aplinkiniams rajonams.

„Nežinia, kodėl galiausiai buvo pasirinktas sunkvežimio sprogimo scenarijus, – galbūt dėl to, kad jis galėjo pridengti tuos, kurie stovėjo už atakos“, – svarstoma rašinyje.

Ekrano nuotr. iš thegrayzone.com/Tinklalapyje buvo paskelbtos tokios kovotojų rengimo išlaidos
Ekrano nuotr. iš thegrayzone.com/Tinklalapyje buvo paskelbtos tokios kovotojų rengimo išlaidos

Galiausiai atkreiptas dėmesys, esą britų agentai jau yra prisidėję prie panašių operacijų praeityje, pavyzdžiui, Šiaurės Airijoje.

Priminė legendos apie AIDS išplitimą

Propagandą tyrinėjantis komunikacijos ekspertas Mantas Martišius atkreipė dėmesį, kad po atakos prieš rusų karinius laivus Sevastopolyje Maskva iš karto pareiškė, kad už viso to stovi Jungtinė Karalystė.

„Prorusiškas portalas „The Grayzone“ šią temą plėtoja. Kad žinia būtų įtikinamesnė, kaip informacijos šaltiniai pasitelkiami britų slaptosios žvalgybos pareigūnu pristatomas Ch.Donnelly’is ir buvęs Lietuvos krašto apsaugos ministras A.Butkevičius.

Reikia pripažinti, kad absoliuti mažuma auditorijos suvokia, kas yra Ch.Donnelly’is ir kas yra A.Butkevičius. Kokia jų reputacija ir koks jų informacijos patikimumas? Straipsnyje aiškinama, kad britai mokė atlikinėti diversines operacijas ukrainiečius, bet įrodymų nepateikiama. Tik tariamų ekspertų žodžiai“, – portalui 15min teigė M.Martišius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mantas Martišius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mantas Martišius

Jo vertinimu, tai labai panašu į devintajame dešimtmetyje KGB vykdytą dezinformacijos kampaniją, kai teigta, kad AIDS platina užkrėsti amerikiečių kariai, tarnaujantys įvairiose pasaulio dalyse išsibarsčiusiose karinėse bazėse.

„Pradžioje informacija buvo patalpinta Indijos dienraštyje, o vėliau išplatinta po visą pasaulį. Ta istorija nelėmė amerikiečių karių bazių iškėlimo iš užsienio valstybių, bet reputacinę žalą padarė“, – priminė ekspertas.

Dviejų knygų apie Rusijos informacinio karo strategijas autorius, Vilniaus universiteto dėstytojas Nerijus Maliukevičius pažymėjo, kad šiuo atveju Rusija naudoja vadinamąjį „dezinformacijos plovimo“ metodą – žinia pagaminama angliškai, o vėliau ta pati propagandos mašina atseit pacituoja rusiškai.

Jo nuomone, propaganda šiuo atveju plėtoja naratyvą apie tariamą britų vaidmenį rengiant atakas Kryme, ir prie jos dabar sąmoningai prikabina buvusio Lietuvos politiko istoriją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Audrius Butkevičius

A.Butkevičius buvo pirmasis krašto apsaugos ministras atkūrus Nepriklausomybę, tačiau vėliau jo reputacija tapo prieštaringa. Daug kritikos sulaukė jo sprendimas duoti interviu Rusijos propagandos ruporui „Sputnik“.

Kai kurie Lietuvos valdžios atstovai A.Butkevičių ir Ch.Donnely vertina kaip avantiūristus, kurie dėl savo ankstesnių pareigų ir ryšių gali įsitraukti į abejotinas veiklas, tačiau nėra tie, kurie reikšmingai prisidėtų prie pagalbos Ukrainai, greičiau priešingai.

Įdarbinta ir RT korespondentė

„The Grayzone“ yra kraštutinės kairiosios pakraipos naujienų puslapis ir tinklaraštis, įkurtas amerikiečių žurnalisto Maxo Blumenthalio, nuo 2018 m. veikiantis kaip savarankiška žiniasklaidos priemonė.

Jis žinomas dėl klaidinančių ir atvirai autoritarinius režimus (čia, čia) remiančių tekstų. Šiame tinklalapyje buvo reiškiama parama Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimui, neigiama, esą jis naudojo cheminius ginklus, neigiami uigūrų žmogaus teisių pažeidimai Kinijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uigūrai Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uigūrai Kinijoje

Karo prieš Ukrainą metu laikomasi prorusiškos pozicijos ir teisinama invazija (čia, čia, čia, čia). „The Greyzone“, be kita ko, rašė, esą Ukrainos kariai naudojo civilius gyventojus kaip gyvuosius skydus, o Mariupolio teatro bombardavimą surengė „Azov“ pulkas.

Taip pat skaitykite: Rusijos cinizmas neturi ribų: Mariupolio teatro griuvėsiuose „rado“ tik 14 aukų

Rašinio apie tariamą partizanų Ukrainoje ruošimą autorius Kitas Klarenbergas prieš keturis mėnesius paskelbė tekstą apie tai, kaip JAV Centrinės žvalgybos agentūra esą „padėjo pamatus karui Ukrainoje“.

Tarp tinklalapio buvusių ar dabartinių žurnalistų yra Benas Nortonas, kuris vis kartoja naratyvą, kad NATO tiesiogiai dalyvauja Ukrainos kovoje su Rusija, „ginkluoja ir moko nacius Ukrainoje“, Anya Parampil, kuri pavasarį užstojo žinomą melagienų skleidėją Scottą Ritterį, už Bučos žudynių neigėją išmestą iš „Twitter“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„The Greyzone“ žurnalistė Anya Parampil užstojo Rusijos kariuomenės dalyvavimą žudant Bučos gyventojus neigiantį melagienų skleidėją
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/„The Greyzone“ žurnalistė Anya Parampil užstojo Rusijos kariuomenės dalyvavimą žudant Bučos gyventojus neigiantį melagienų skleidėją

Beje, pastaroji yra „The Greyzone“ įkūrėjo M.Blumenthalio žmona, Rusijos valstybinės televizijos stoties RT korespondentė Amerikoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius