Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 27 /14:15

S.Malinauskas apie skandalą dėl S.Skvernelio gatvės: įvyko blogiausias scenarijus – apsiginti neįmanoma

Trečiadienį 15min studijoje premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas nurodė, kad premjeras vos grįžęs į darbą pateiks visus atsakymus dėl skubiai asfaltuojamos gatvės, kurioje jis gyvena. Jis tikina, kad jeigu būtų žinojęs, kas vyksta, premjeras būtų numatęs, jog kils skandalas. S.Malinauskas pripažino, kad nors buvo manoma, jog susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sugebės iš skandalų verpetų išeiti, panašu, kad tie verpetai traukia vis gilyn.

„Šiuo atveju įvyko pats blogiausias scenarijus, jam dabar neįmanoma apsiginti“, – dalyvaudamas 15min tiesioginėje konferencijoje trečiadienį situaciją įvertino S.Malinauskas.

S.Malinausko teigimu, premjeras vos grįžęs į darbą atsakys į visus klausimus.

„Be jokios abejonės, situacija reikalauja papildomų paaiškinimų, – pripažino jis. – Ir jie bus pateikti. Kiek galėsiu pateiksiu aš, o, be abejo, visi klausimai bus ministrui pirmininkui.“

VIDEO: S.Malinauskas apie skandalą dėl S.Skvernelio gatvės: įvyko blogiausias scenarijus – apsiginti neįmanoma

E.Gentvilas: į klausimus turi atsakyti J.Narkevičius

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas tikino, kad į klausimus turėtų atsakyti ir susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

„Jis (premjeras – red. past.) galėjo nežinoti. Kitas klausimas – J.Narkevičiaus atsakomybė“, – sakė E.Gentvilas. Jis teigė, kad į klausimus turi atsakyti ir Vilniaus rajono savivaldybės vadovai.

„Kadangi tame ryšyje buvo priimti sprendimai“, – pabrėžė jis, ir pridūrė, kad J.Narkevičiaus vadovaujama ministerija pasiūlė skirti lėšas, kurių prašė savivaldybė. Jis patikino, kad jei S.Skvernelis ir nieko nežinojo, tai ministras su savivaldybe tikrai žinojo.

Parlamentaras svarstė, kad jeigu būtų vykdomas koks nors tyrimas šiuo klausimu, jis neturėtų suktis tik apie S.Skvernelį.

Paklaustas, ar jį įtikina premjero patarėjų aiškinimai, kad S.Skvernelis nežinojo, kad skiriami pinigai jo gatvei remontuoti, E.Gentvilas sakė, kad tikėjimas ar netikėjimas yra žmogiškas dalykas – jis asmeniškai netiki, kad S.Skvernelis to nežinojo, tačiau ar taip iš tiesų buvo, reikia įrodyti.

E.Gentvilas pabrėžė, kad norint, kad būtų įsisavinamos kelių priežiūros ir plėtros programos lėšos, jos metų pabaigoje yra perskirstomos, o norint, kad tomis lėšomis būtų tvarkoma gatvė, turi būti iš anksto parengtas jos rekonstrukcijos projektas.

Jis spėjo, kad Vilniaus rajono savivaldybė gali turėti tik kelis tokius projektus – tad tiek J.Narkevičius, tiek Vilniaus rajono vadovai turėjo žinoti, kad tarp jų yra S.Skvernelio gatvės projektas.

Be to, anot jo, žinant, kokia gatvė bus tvarkoma, iš anksto žinota suma, kurios reikia jos tvarkymui – jis svarstė, kad greičiausiai dėl to ir sutapo Vyriausybės skirta suma.

S.Malinauskas pabrėžė, kad reikia Vilniaus rajono savivaldybės paaiškinimų, kokiais kriterijais remiantis Upės gatvė buvo įtraukta į remontuotinų sąrašą.

„Jei kas galvoja, kad padarė paslaugą, tai čia meškos paslauga“

S.Malinauskas nesileido į kalbas, ar koalicijos partneriai – Lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga – tyčia pakišo kiaulę premjerui nuspręsdami tvarkyti gatvę, kurioje gyvena S.Skvernelis.

Anot premjero patarėjo, jei S.Skvernelis būtų žinojęs apie gatvės remontą, jis būtų iš anksto numatęs, koks skandalas kils.

„Jeigu kas nors galvoja, kad premjerui padarė paslaugą, tai čia yra meškos paslauga“, – pabrėžė jis.

„Šiandien akivaizdu, kad mes nesuvaldėme šios rizikos. Akivaizdu, kad reikėjo labai paprasto dalyko. Jeigu mes būtume žinoję, kad šie pinigai keliauja konkrečiai šiam keliui, tai premjerui tikrai būtų reikėję nusišalinti, kitas dalykas – iš karto aiškinti visuomenei“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Paklaustas, kodėl premjeras nepuolė aiškintis vos pamatęs pirmąsias sunkiasvores mašinas savo gatvėje, S.Malinauskas sakė, jog dabar bėda yra tame, kad premjeras dėl ligos negali atsakyti į klausimus pats asmeniškai, už jį kalba patarėjai.

„J.Narkevičių verpetai traukia vis gilyn“

Praėjusią savaitę S.Skvernelis švelniai įvertino J.Narkevičių. Paklaustas, gal S.Skvernelio nuomonė kinta, jeigu jis jaučiasi „pakištas“, S.Malinauskas į šį klausimą tiesiai neatsakė.

Patarėjas pabrėžė, kad koalicija sunkiai formavosi, ji yra trapi, o ant nosies – biudžeto priėmimas.

S.Malinauskas tikino, kad dėl J.Narkevičiaus premjeras, vos grįžęs į darbą, taip pat priims sprendimus, nors ir turės suprasti, kad tai gali būti ne vieno ministro klausimas, o koalicijos klausimas. Jis priminė, kad premjeras pasisako už pirmalaikius rinkimus.

„Mes turime dėstytojus streikuojančius, ūkininkus, vežėjus. Matau, kokio dydžio yra įtampos. Premjeras yra pasakęs dėl savo politinės ateities, jis nežino, ar toliau dalyvaus politikoje“, – priminė S.Skvernelio patarėjas.

Tačiau jis pripažino, kad ir J.Narkevičiaus situacija darosi labai komplikuota: „Mes kiekvieną dieną dabar skaitome po naują tekstą ir ta kantrybės taurė pildosi ir tas pasitikėjimo kreditas švaistosi. Bet galbūt pradžioje buvo aišku, kad ministras padaręs kelias klaidas sugebės iš tų skandalų verpetų išeiti, bet panašu, kad tie verpetai traukia vis gilyn.“

E.Gentvilas pripažino, kad jį stebina švelni prezidento Gitano Nausėdos pozicija. Jis teigė, kad prezidentas neparodė tvirtumo, kai koalicija buvo formuojama.

Anot S.Malinausko, griežtesnė S.Skvernelio ar G.Nausėdos reakcija tuo pat metu reikštų ir koalicijos griuvimą.

„Tą reikia suprasti, reikia žinoti užkulisinius dalykus, apie kuriuos kalbėti aš negaliu, kokios yra sąlygos keliamos ne iš konkretaus ministro, o politinių jėgų ir taip toliau“, – teigė premjero patarėjas.

Premjero patarėjas pripažino, kad premjero kortežas nuolat atrodė kaip po bekelės varžybų ir apie tai buvo kalbama „su keiksmažodžiais“, tačiau premjeras nieko nenorėjo daryti ir nepritarė, kad Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) reikalautų tą gatvę tvarkyti.

E.Gentvilas juokavo, kad čia galima įžvelgti įvairių sąmokslo teorijų – esą net VAD eina prieš premjerą.

VAD vadovas Rymantas Mockevičius 15min prisipažino, kad departamentas yra kreipęsis dėl Upės gatvės sutvarkymo į savivaldybę ir apie tai premjeras buvo informuotas. Tačiau jis pabrėžė, kad tai buvo seniai, o prašyta tik sutvarkyti, bet ne asfaltuoti.

„VAD nuo pat pradžių prašė, bet trejus metus tai nebuvo argumentas, nebuvo lemiantis veiksnys – tik vienas iš prašymų“, – pabrėžė S.Malinauskas.

Anot jo, tas klausimas labai seniai keliamas, bet niekada tai nebuvo pagrindinis argumentas.

„Ir šiandien tapo pagrindiniu ir krenta didžiuliu šešėliu ant premjero reputacijos, nes galima išversti ir taip: premjerui atsibodo važinėti su dulkėta mašina. Ne fasonas“, – apibendrino E.Gentvilas.

Remontas atsieis beveik visą papildomai skirtą sumą

Antradienį publikuotas 15min tyrimas skelbia, kad iš Vilniaus rajono kelių asfaltavimui papildomai skirtų 300 tūkst. eurų, beveik visa ši suma teko premjero S.Skvernelio gyvenamai gatvei asfaltuoti. S.Skvernelio gatvę į remontuotinų sąrašą spalio pabaigoje įtraukė Vilniaus rajono savivaldybės taryba, o po penkių dienų pinigų darbams skyrė Vyriausybė.

Vilniaus rajono savivaldybė pripažino, kad gatvę nusprendė remontuoti ir dėl to, kad to paprašė premjerą saugantis Vadovybės apsaugos departamentas (VAD).

Sprendimą dėl Kelių priežiūros ir plėtros programos rezervo lėšų perskirstymo Vyriausybė priėmė spalio 30 dieną. Vyriausybės posėdžiui pirmininkavo premjeras – nuo klausimo, susijusio ir su papildomu finansavimu Vilniaus rajono keliams, S.Skvernelis nenusišalino.

Susisiekimo ministerijos parengto dokumento metaduomenys rodo, kad jis sukurtas prieš penketą dienų iki ministrų kabineto balsavimo, spalio 25 dieną. Sutapimas ar ne, bet tą pačią dieną, spalio 25-ąją, posėdžiavusi Vilniaus rajono savivaldybės taryba pritarė Vietinės reikšmės kelių ir gatvių tiesimo, taisymo ir priežiūros darbų objektų sąrašui – jame atsirado Upės gatvės atkarpa, einanti per Pasienių bei Smiglių kaimus.

Vilniaus rajono savivaldybės atstovė spaudai Jolanta Gulbinovič 15min patvirtino, kad Upės gatvė tvarkoma iš papildomai Vyriausybės skirtų lėšų, jos kapitalinis remontas atsieis beveik visą papildomai skirtą sumą – 299 973 eurus. Pasak J.Gulbinovič, spalio 22 dieną savivaldybė kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, prašydama papildomų lėšų rajono keliams, o Vyriausybei sutikus skirti dalį prašytų lėšų, šiuo metu yra pradėti maždaug 1,5 kilometro Upės gatvės atkarpos kapitalinio remonto darbai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius