Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 04 /2020 03 05

S.Malinauskas susipyko su A.Veryga ir kelia ultimatumą: dezinfekcinis skystis arba atsistatydins

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas susipyko su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, šiuo metu vadovaujančiu Ekstremalių situacijų valdymo centrui, suburtam dėl koronaviruso. S.Malinauskas kelia ultimatumą: arba A.Veryga ir Sveikatos apsaugos ministerija susidera dėl dezinfekcinio skysčio gamybos, arba premjero patarėjas atsistatydins. Tai S.Malinauskas trečiadienį vakare paskelbė feisbuke.
Skirmantas Malinauskas, Aurelijus Veryga
Skirmantas Malinauskas, Aurelijus Veryga / 15min nuotr.

„Sunki diena man asmeniškai. Ir net nežinau, kiek čia į viską gilintis. Gal suformuluosiu trumpai. SAM atstovės buvau pavadintas „Vilniaus degtinės“ lobistu, nes:

1. Pirmadienį suorganizavau susitikimą SAM;
2. Antradienį Vyriausybėje susitikau su vienintelės spirito gamyklos Lietuvoje vadovu Vyriausybėje;
3. Nuolatos kėliau ir keliu klausimą, kada rankose laikysiu pirmą dezinfekcinį skystį, kurio poreikis vien valstybės reikmėm po paskutinio pasitarimo išaugo nuo 200 iki 600 tonų per mėnesį“, – rašo S.Malinauskas.

Jei (...) per kitą savaitę savo rankose nelaikysiu pirmųjų pagamintų dezinfekcinio skysčio talpų, aš pasitrauksiu iš užimamų pareigų Vyriausybėje, – rašo S.Malinauskas.

Jis tikina kol kas girdintis daug pasiteisinimų iš ministerijos klerkų, nors pirmadienio pasitarime esą buvo visi institucijų atstovai, verslo atstovai, visa ministerijos vadovybė ir visi patikino tai, kas vėliau buvo pasakyta žiniasklaidai.

„Rytoj mano prašymu 9.30 renkamės Vyriausybėje, pas kanclerį ir išklausysim, kodėl viskas taip ilgai. Ten vėl sėdės visas biurokratinis žiedas su savo pastabom ir aiškinimais.

Už žodžius reikia prisiimti atsakomybę. Aš turiu įgaliojimus tvarkyti tik komunikaciją, bet tai irgi daug. Mes pažadėjome, kad per savaitę bus pradėta gamyba, verslininkai patikino, kad yra pasiruošę.

Man nesvarbu, kurie gamintojai tai padarys, bet aš apsisprendžiau – jei tiek įdėtų pastangų ir laiko nepakanka ekstremalios situacijos metu elementaraus klausimo išsprendimui ir per kitą savaitę savo rankose nelaikysiu pirmųjų pagamintų dezinfekcinio skysčio talpų, aš pasitrauksiu iš užimamų pareigų Vyriausybėje ir asmeniškai palinkėsiu sveikatos apsaugos ministrui didžiausios sėkmės artėjančiuose rinkimuose į Seimą“, – skelbia S.Malinauskas.

A.Verygos patarėja Lina Bušinskaitė perdavė ministro poziciją:

„Tai asmeninė patarėjo nuomonė. SAM daro viską, ką gali, kad būtų suvaldyta situacija dėl koronaviruso grėsmės. Šiuo atveju, esant tokiai situacijai dėl viruso plitimo grėsmės, labai svarbus visų institucijų susitelkimas, vienybė ir bendras darbas“, – nurodoma komentare.

Pasak L.Bušinskaitės, bendradarbiaujama su verslo sektoriumi, vyksta intensyvūs darbai, kad būtų galima užtikrinti turimų rezervų papildymą reikiamomis priemonėmis.

„Dezinfekcinio skysčio problema beveik išspręsta, leidimų klausimai išspręsti, yra daugiau kaip keliolika gamintojų ir tiekėjų, kurie turi leidimus ir gali teikti paslaugas. Leidimų išdavimas skubos tvarka, t.y. trumpesniais terminais, nėra kliūtis. Patikrinus dokumentus šiuo metu bent trys tiekėjai atitinka visus reikalavimus ir gamybą jau gali pradėti. Kelios įmonės patikslino reikiamus leidimus. Įmonės užsakymus įgyvendins, jei tai leis jų technologiniai pajėgumai.

Kaip tik šiandien Vyriausybė, SAM prašymu, iš valstybės rezervo skyrė per 300 tūkst. eurų ekstremaliai situacijai suvaldyti. Dalis šių lėšų numatyta būtent dezinfekcinių priemonių įsigijimui. Visa ši informacija yra žinoma patarėjui. Tad SAM kviečia susitelkti, nekelti panikos, nes tai neprisideda prie efektyvesnių procesų. Dabar kaip niekad reikalingas susitelkimas“, – nurodoma komentare.

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad dezinfekcinio skysčio užteks visiems – trečiadienį vykusiame susitikime su dezinfekcinio skysčio gamintojais ir tiekėjais buvo aptartos techninės detalės, teisiniai ir kiti aktualūs klausimai, kurie svarbūs užtikrinant tinkamą dezinfekcinio skysčio rankoms tiekimą Lietuvos viešojo sektoriaus ir visuomenės poreikiams tenkinti.

Ministerija nurodė pirmadienį įmonėms išsiuntusi cheminę formulę, pagal kurią turėtų būti gaminimas ir tiekiamas dezinfekcinis skystis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekacija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankų dezinfekacija

Trečiadienį, anot ministerijos, verslo atstovams pateikti preliminarūs poreikiai.

Pasak SAM, vertinant šios dienos situaciją, vienam mėnesiui viešojo sektoriaus poreikis galėtų būti apie 600 tonų dezinfekcinio skysčio, kuris būtų perduotas gydymo, ugdymo, švietimo, maitinimo ir kitoms viešojo sektoriaus įstaigoms.

Dezinfekcinį skystį įmonės pristatytų į konkrečias savivaldybės teritorijoje veikiančias viešąsias įstaigas. Galutiniai sprendimai dėl kiekių bus priimti artimiausiomis dienomis.

„Žinoma, verslui už tiekiamą produkciją būtų atlyginama teisės aktų nustatyta tvarka. Šiandien vykusio susitikimo metu buvo paaiškintos procedūros, kurios reikalingos užtikrinti tinkamą dezinfekcinio skysčio tiekimą.

Tikimės, jog rinkoje greitu metu bus galima vėl įsigyti dezinfekcinio skysčio, nes surasti sprendimai, leidžiantys esant ekstremaliai situacijai šalyje, greičiau gauti leidimus tiekti rinkai dezinfekcinį skystį, t.y. ne per kelis mėnesius, o per kelias dienas“, – rašė ministerija.

Taip pat, pabrėžia SAM, yra daugiau kaip keliolika įmonių, kurios iš seniau turi reikiamus leidimus dezinfekciniam skysčiui gaminti komerciniais tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius