-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28 /09:58

Š.Marčiulionis atsisako mandato Europos Parlamente, S.Jakeliūnas svarsto, ar užimti jo vietą

Į Europos Parlamentą (EP) su „valstiečių“ sąrašu išrinktas buvęs krepšininkas, verslininkas Šarūnas Marčiulionis atsisako laimėto mandato. Į jo vietą pretenduojantis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigia dar nežinantis, ar sutiks eiti į EP.
Šarūnas Marčiulionis, Stasys Jakeliūnas
Šarūnas Marčiulionis, Stasys Jakeliūnas / 15min nuotr.

„Jeigu priimsiu tokį sprendimą, aš nesakau, kad jį priimu šiandien, bet tikrai rimtai pasvarstysiu, tuos darbus (išvardintus žemiau – 15min) tęsiu Europoje“, – Seime žurnalistams komentavo Seimo narys ir tikino, kad dėl darbo EP dar reikia pasitarti su šeima, premjeru, frakcijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

Apie sprendimą teigė nežinojęs

Jis pažymėjo, kad yra tyrimo dėl ekonominės krizės priežasčių iniciatorius. „Reikia aptarti jų galimybę užbaigti ir tie dalykai turi būti įvertinti. Kol kas, nesu priėmęs sprendimo, bet tikrai rimtai svarstysiu“, – nurodė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

„Aš dėkingas žmonėms, kurie palaikė reitinguodami. Mano kažkokios kampanijos rinkimų nebuvo iš esmės, – pasakojo S.Jakeliūnas ir tikino, kad dalyvavo tik vienuose EP rinkimų debatuose. – Matyt, yra įvertintas tas darbas finansų srityje, bankų priežiūros parlamentinės kontrolės srityje, finansinių paslaugų vartotojų teisių apsaugos srityje.“

Su Š.Marčiulioniu apie pasitraukimą S.Jakeliūnas teigė nekalbėjęs: „Aš su juo pasisveikinau, tik rankas paspaudėm sekmadienį, ir tuo mano susitikimas su juo baigėsi. Nekalbėjau su juo apie tą sprendimą, ar čia buvo Ramūno Karbauskio, ar jo diskusijų rezultatas. Man sunku pasakyti.“

S.Jakeliūnas į Seimą yra išrinktas pagal LVŽS sąrašą. Jei jis nuspręstų dirbti EP, jo vietą Lietuvos parlamente užimtų šiuo metu Seimo narės Rūtos Miliūtės padėjėja dirbanti kaunietė Audronė Jankuvienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Audronė Jankuvienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Audronė Jankuvienė

Apie tai, kad Š.Marčiulionis atsisako EP nario mandato, antradienį Seime žurnalistams patvirtino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Žada daugiau laiko skirti Lietuvai

Vėliau LVŽS šia tema išplatino pranešimą spaudai.

„Šarūnas Marčiulionis praneša, jog nori daugiau laiko skirti Lietuvoje pradėtiems jaunimo, o taip pat karjerą baigusių sportininkų projektams“, – rašoma jame.

„Pasak jo, vertinant rinkimų rezultatus Europoje, matyti, jog Europos Parlamentas koncentruosis ES vertybių, ES vienybės išlaikymo klausimais. Dėl to Europos Parlamentui šiuo metu yra reikalingi labiau patyrę politikai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Šarūnas Marčiulionis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis Šarūnas Marčiulionis

Tuo tarpu Lietuvoje sveikatos, sveikatingumo klausimai, moksleivių aktyvumas, jaunų žmonių sveikata – prioritetai, ties kuriais jis nori dirbti ir perduoti visą savo sukauptą patirtį.

Pasak Š.Marčiulionio, likdamas šiuo metu Lietuvoje jis bus daugiau naudingas Tėvynei, todėl atsisako europarlamentaro mandato.“

R.Karbauskio vertinimas – teigiamas

Š.Marčiulionis nurodo, kad rinkimų kampanijos metu kartu su LVŽS buvo pradėti projektai, susiję su jaunimu ir sporto karjerą baigusiais sportininkais. Jie esą įgauna pagreitį ir sulaukė didelio sporto federacijų susidomėjimo.

„Taip pat atsirado švietimo įstaigų, kurios įgyvendins pirmuosius projektus, skirtus skatinti vaikų judėjimą – bus įrengti specialūs aikštynai vaikams, kuriuos pavadinome „jėgos salomis“. Manau, kad mūsų gerą patirtį kartu su aktyviais europarlamentarais ir garsiais sportininkais galėsime pristatyti plačiau ateityje“, – pranešime cituojamas buvęs krepšininkas.

Jis dėkoja rinkėjams už išreikštą pasitikėjimą, kuris, anot jo, įkvepia tolimesniems darbams.

„Š.Marčiulionio sprendimą teigiamai vertina ir LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jis dėkoja Š.Marčiulioniui už pasiryžimą tarnauti valstybei ir jos žmonėms, o formatas, kaip tai bus daroma, nėra svarbus. Pasak jo, kiekvienas darbas Lietuvai yra brangus ir vertingas, jei jis daromas iš pašaukimo ir atiduodant visą save“, – nurodo LVŽS.

„Svarbiausia, kad Šarūnas Marčiulionis savo idėjas vystys ir padės Lietuvos žmonėms. Jis jau dabar aktyviai dalyvauja ir siekia realių pokyčių vaikų sveikatos, jų skatinimo aktyviai sportuojant praleisti laisvalaikį srityse, čia jam pavyko sudominti bei suvienyti sporto ir švietimo bendruomenes, įkvėpti politikus imtis tolimesnių žingsnių“, – dėsto R.Karbauskis.

Seime žurnalistams šio sprendimo jis nekomentavo.

Noro eiti į EP nerodė jau rinkimų naktį

EP rinkimuose „valstiečiai“ iškovojo du mandatus: be antruoju numeriu įrašyto Š.Marčiulionio, išrinktas dabartinis „valstiečių“ europarlamentaras Bronis Ropė, sąraše buvęs pirmuoju.

Pastarųjų politikų vieta sąraše po reitingavimo nepasikeitė, tuo metu S.Jakeliūną rinkėjai iš aštuntosios vietos pakėlė į trečiąją. Š.Marčiulionis gavo 32987 rinkėjų reitingo balsus, S.Jakeliūnas – 30538.

Antradienį Š.Marčiulionis telefonu neatsiliepia. Sekmadienį interviu 15min jis sakė, kad neturi tikslo pakliūti į EP, o nori įgyvendinti savo projektus, susijusius su sportu.

„Yra keli projektai, kuriuos aš noriu tęsti, kas liečia sportininkus [...] – būčiau [EP] ar nebūčiau. Kitas dalykas dėl jėgos salelių, tai būtų projektas su mokyklomis, aš irgi noriu jį tęsti, nes matyčiau prasmę. Man tas rinkimas – nepagrindinis dalykas. Man pagrindinis dalykas – projektai, ką aš galiu nuveikti, savo laiką aukodamas Lietuvai“, – komentavo Š.Marčiulionis.

„Galima nuveikti tuos pačius dalykus nebūnant EP nariu“, – pridūrė jis.

Klausiamas, tai gal nereikėjo eiti į EP, o tiesiog juos ir įgyvendinti, Š.Marčiulionis atsakė: „Labai gera mintis. Galima įgyvendinti ir taip. Žiūrėsim. Gal ir nereikės eiti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius