-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 09 /15:24

S.Skvernelio Vyriausybė atsisveikino skambiu atsakymu I.Šimonytei, pripažino, kad buvo visko

Ketverius metus vykdomosios valdžios vairą laikiusi Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė trečiadienį susirinko į paskutinį posėdį. Nors svarstyti rutininiai klausimai: nuo nekilnojamojo turto perdavimo savivaldybėms, karantino sąlygų iki įstatymų projektų, rasta laiko ir atsisveikinimui bei padėkoms. Be to, laikinasis premjeras rėžė emocingą atsakymą jo vietą netrukus užimsiančiai Ingridai Šimonytei.

Seimas penktadienį rinksis į neeilinį posėdį, kur balsuos dėl Ingridos Šimonytės vadovaujamos naujos Vyriausybės programos.

Jeigu jai bus pritarta, 18-asis ministrų kabinetas prisieks ir pradės darbą.

Paskutinis kadenciją baigiančios Vyriausybės posėdis prasidėjo įsikarščiavusio S.Skvernelio atsakymu I.Šimonytei, paprašiusiai ministrų kabineto griežtinti karantiną.

Po paskutiniojo Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo vykusią S.Skvernelio nuotolinę spaudos konferenciją galite žiūrėti čia:

Nesulaukė skambučio

Aiškindamas, kodėl nesiėmė griežtesnių karantino priemonių, S.Skvernelis tikino, kad viską, ką reikėjo, Vyriausybė priėmė.

Esą jeigu bus pateikti konkretūs siūlymai, ne deklaracijos, tai bus svarstoma.

„Priėmėme viską, kas reikalinga pirmadienį, šiandien įsigalioja. O tas pareiškimas yra viešųjų ryšių akcija – likus 18 ar 15 minučių iki posėdžio atsiųsti tokį pareiškimą deklaratyvų, sakant, kad kažką darykite. Jeigu norima ir nuoširdžiai rūpi, tai tiesiog lai paskambina telefonu ir pasako, kad mes turime pasiūlymą, gal galėtumėte jį posėdyje apsvarstyti ir priimti. Tas ir būtų padaryta. Dabar aš jokio skambučio nesulaukiau. Gaunu per viešą erdvę tik tokį pranešimą. Tai yra toks viešųjų ryšių akcijos momentas“, – kartojo S.Skvernelis.

Tas pareiškimas yra viešųjų ryšių akcija – likus 18 ar 15 minučių iki posėdžio atsiųsti tokį pareiškimą deklaratyvų, sakant, kad kažką darykite.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Aiškindamas, kodėl netrumpintas, tarkime, prekybos centrų darbo laikas, kaip siūlė prezidento suburta ekspertų grupė, S.Skvernelis teigė, kad vadovautasi argumentu, jog tokiu atveju prekybos centruose būtų dar didesnis žmonių antplūdis.

„Dėl to mes priėmėme rekomendaciją, kad darbo laikas būtų ilginamas. Ilginamas laikas, mažinamas žmonių, esančių prekybos centruose skaičius kelis kartus – praktiškai iki 30 procentų, ir ribojamas parkavimo vietų skaičius prie šitų centrų, kas irgi dar turėtų atgrasinti galbūt tuos žmones, kuriems nebūtinai reikia važiuoti į prekybos centrus“, – nurodė darbą baigiantis premjeras.

Sakitytojo Konrado nuotr./Lapkričio šeštadienis parduotuvėje IKEA
Sakitytojo Konrado nuotr./Lapkričio šeštadienis parduotuvėje IKEA

Vyriausybė paskutiniame posėdyje panaikino COVID-19 valdymo komitetą.

S.Skvernelio teigimu, jeigu naujajam ministrų kabinetui bus reikalingas panašus komitetas, jis galės sudaryti kažką panašaus.

Esą šis komitetas savo misiją jau baigė.

„Natūralu, Vyriausybė baigia darbą ir tie patariamieji ministro pirmininko komitetai, kuriuos numatė Vyriausybės įstatymai, kurie gali būti sudaryti, jeigu kažkam bus aktualu, susidarys. Tai buvo mūsų Vyriausybės ir mano, kaip ministro pirmininko, man reikalinga pagalbinė institucija padėti valdyti šitą situaciją“, – aiškino kadenciją baigiantis premjeras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Parduotuvės„Ikea“ stovėjimo aikštelė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Parduotuvės„Ikea“ stovėjimo aikštelė

„Atsuko veidą į žmogų“

Paklaustas, ar pasiilgs premjero darbo, S.Skvernelis aiškino esą atsakyti sunku.

„Nes reikia jo netekti. Jeigu penktadienį naujoji Vyriausybė prisieks Seime, tai galbūt kokį antradienį Seime galėsite manęs paklausti: per tas kelias dienas pasiilgau ar ne. Dabar negaliu pasakyti“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie darbus, kadenciją baigiančios Vyriausybės vadovas teigė, kad jų buvo pakankamai daug. Pagrindinis dalykas, anot jo, ką šis ministrų kabinetas stengėsi daryti ir padarė, – į žmogų atsuktas valstybės veidas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė

„Mes matėme problemas ir sprendėme, ypatingai – su socialiniais klausimais, socialinės atskirties mažinimu nuo silpniausių mūsų visuomenės grandžių: tai būtų neįgalūs asmenys, įvairias išmokas gaunantys asmenys, senjorai, galiausiai – mažas ir vidutines pajamas gaunantis, dirbantys asmenys, jaunos šeimos. Atlyginimai biudžetininkams – praktiškai visiems sektoriams: nuo mokytojo, mediko iki policininko. Daugybė sprendimų, kurie susiję su strateginiais projektais, įgyvendintais valstybei reikalingais: kaip energetikos klausimai, sinchronizacija, žalioji energetika, saulės energetika, valstybės įmonių pertvarka ir daugybė kitų klausimų, kas susiję ir su užsienio politika, ir vidaus politika“, – vardijo S.Skvernelis.

Mes matėme problemas ir sprendėme.

Paklaustas apie tam tikras konfliktines situacijas, kilusias per ketverius metus, – ir su žiniasklaida, ir su mokytojų bendruomene, galų gale – su prezidentu Gitanu Nausėda dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, S.Skvernelis pripažino, kad buvo visko.

Jis tvirtino, kad kadencija buvo pakankamai sunki.

Esą buvę valdantieji neturėjo galimybės ramiai priimti nė vieno valstybės biudžeto, šis procesas buvo torpeduojamas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Kalbant apie darbą su žiniasklaida, kas ten būtų įvykę tarp mūsų, šiandien yra proga iš tikrųjų ir atsiprašyti, jeigu kažkam kažkada atsakiau ne taip arba neatėjau kažkur. Bet su dauguma iš jūsų tikrai ir bendravau, ir bendrauju, ir ateityje bendrausiu, manau, tiesiai žiūrėdamas į akis. Ypatingai – su tais, kurie neturi išankstinių politinių nusistatymų, dirba savo darbą profesionaliai. (...) Tikrai atleiskite, jeigu kas buvo ne taip. O, matyt, visko buvo“, – pripažino S.Skvernelis.

Prabilo apie užkirstus kelius

S.Skvernelis nežinojo, ką veiks darbus baigsiantys ministrai, kurie, tarkime, nebuvo išrinkti į Seimą.

Jis svarstė, kad kai kurie jų, matyt, grįš į diplomatinę tarnybą.

Kadenciją baigiantis premjeras minėjo, kad kitiems ministrams, turėjusiems tam tikrų darbo pasiūlymų, naujoji valdančioji dauguma uždraudė kažkur darbintis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Šapoka ir Saulius Skvernelis

„Tai jie turės kažkokių kitokių, matyt, pasiūlymų ieškoti. Nors lygiai tas pats bus ketverių metų, kada keisis Vyriausybė. Jeigu ministro pirmininko politinio asmeninio pasitikėjimo patarėjams bus daromos tokios dirbtinės kliūtys, tai lygiai tas pats bus ir keturių metų. Reikia pagalvoti, ypatingai – kviečiant žmones į komandą, kad jų atžvilgiu taip bus elgiamasi“, – spaudos konferencijoje kalbėjo S.Skvernelis.

Dėkojo už bendrą darbą

„Atsižvelgdamas į tai, kas šiandien yra paskutinis šios Vyriausybės posėdis, skelbiu, kad 17-oji Vyriausybė baigs savo darbą tą dieną, kai Respublikos prezidento dekretu patvirtinta Vyriausybė gaus įgaliojimus veikti ir aš įteiksiu Respublikos prezidentui rašytinį pranešimą apie Vyriausybės atsistatydinimą. Kai tik priesaika bus Seime, – tikėtina, penktadienį, tada tas žingsnis ir bus padarytas“, – trečiadienį prasidėjus ministrų kabineto posėdžiui pareiškimą padarė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė, Jaroslavas Narkevičius, Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė, Jaroslavas Narkevičius, Aurelijus Veryga

Vėliau laikinasis premjeras padėkojo Vyriausybės kanceliarijos darbuotojams, ministerijų tarnautojams, kurie per ketverius metus negailėdami laiko ir jėgų, ypatingai – nuo koronaviruso pandemijos pradžios, dirbo ir savaitgaliais, ir naktimis.

„Dėkoju visiems už tą bendrą keturių metų darbą Tėvynės labui“, – sakė S.Skvernelis.

Dėkoju visiems už tą bendrą keturių metų darbą Tėvynės labui.

Pristatė programą

I.Šimonytė antradienį Seimui pateikė aštuonioliktosios Vyriausybės programą.

Prieš Seimą stojusi paskirtoji premjerė vylėsi, kad po ketverių valdymo metų visuomenėje rasis daugiau pasitikėjimo, o jos vadovaujama Vyriausybė mažiau žadės.

I.Šimonytė tikino, jog tam tikrais klausimais tarsis su oponuojančiomis jėgomis, atsižvelgs į kai kurias jų idėjas, tęs gerus darbus.

Seimo salėje posėdžio metu nuskambėjo ir kelios kandžios replikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius